Bikepacking is een samentrekking van de woorden backpacken en biking. Het wijst op een manier om wat kleine tassen aan je fiets te hangen, zodat je een minimalistische kampeeruitrusting en bevoorrading kan meenemen om langere en meerdaagse ritten te maken. Bikepacking is fietsvakantiefietsen 2.0. Maar waar de traditionele vakantiefietser zijn of haar fiets moet voorzien van voor- en/of achterdrager waaraan dan grote zijtassen worden gemonteerd, worden bikepacking tassen rechtstreeks aan het frame, stuur of zadel gehangen zonder tussenkomst van een drager. Hier vertellen we alles voor je eerste bikepacking avonturen.

Bikepacking - dit moet je weten

Bikepacking kun je het beste doen op een gravelbike of racefiets. Maar ook je mountainbike leent zich hier uitstekend voor. Het is maar net op welke ondergrond je rit gepland is. Bikepacking doe je met tassen die je direct aan je frame bevestigd met strips of straps. Dit scheelt gewicht en je hoeft geen dragers te monteren die vaak ook flink zwaarder zijn. En de wat kleinere volumes van de tassen dwingen je tot het meenemen van weinig spullen. Hierdoor is het totale gewicht van fiets plus bagage vrij laag en kan je er nog steeds sportief mee rijden.

Voor wielrenners betekent dat vooral dat ze langere ritten kunnen maken en voor mountainbikers dat ze nog verder de rimboe in kunnen duiken. Bovendien is het een heerlijk gevoel dat je je ritten zo kan plannen dat je niet ‘s avonds weer thuis hoeft te zijn. Je moet dan natuurlijk wel van kamperen houden. Maar wie houdt er niet van een kampvuurtje aan het eind van een lange dag fietsen? En hoewel bikepacking synoniem lijkt met langere tochten of afstanden rijden, bestaat ook de afkorting S24O: een Sub 24 Hour Overnighter. Oftewel, een kort avontuur waarbij je één nachtje kampeert. Als korte vlucht uit de dagelijkse beslommeringen. Wij deden dit recent nog. Met de trein naar Deventer aan het einde van de middag en daarna in twee etappes terug naar huis. Het werd een minivakantie op de gravelbike.

De eerste stappen voor je bikepacking avontuurpinterest
FOTO: ORTLIEB

Bikepacktassen zijn zo gemaakt dat ze op nagenoeg alle fietsen passen. En eigenlijk is dat het allermooiste: je hoeft niet een andere fiets te kopen als het je leuk lijkt om te gaan bikepacken. Er zijn talloze set-ups mogelijk, maar de meesten bestaan uit een frametas, zadeltas, en een stuurtas.

Bikepacking zadeltas

De zadeltas lijkt nog het meest op een volledig uit de kluiten gewassen zadeltasje dat je gebruikt voor je tooltje en reserveband. De bovenste straps lussen door de rails van je zadel en er zit een brede klittenbandstrook om je zadelpen. Erg geschikt voor volumineuze maar lichte items: slaapzak en matje, donsjas, regenkleding, schone sokken en kleding. Indien ze niet goed worden aangesnoerd kunnen zadeltassen de neiging hebben om te gaan zwabberen met de cadans van je fiets. Er zijn wat ontwerpen op de markt met een soort beugel die dit tegengaat, maar de tas goed dichttrekken is vaak al voldoende om dit tegen te gaan.

Bikepacking frametas

Voor de aanschaf van een frametas moet je goed kijken naar de beschikbare ruimte in de driehoek van je fietsframe. Er wordt onderscheid gemaakt tussen halve frametassen, die zo’n tien centimeter hoog zijn en alleen onder je onderbuis zitten. Tot volledige frametassen die de gehele driehoek van het frame opvullen. Wielrenners zijn geen grote fan van frametassen, of hebben behoefte aan eentje die erg smal gesneden is. Frametassen zijn handig voor dingen waar je vaak of snel bij wil: eten, gels, regenjasje, windvest, reparatiespullen. Houdt in de gaten dat bidons slechter of moeilijker te bereiken kunnen zijn. Het kan zinvol zijn om bidonhouders te monteren die je in staat stellen de fles ‘aan de zijkant’ eruit te halen.

Deze frametassen komen vaak in de maten small, medium en large. Zo kun je altijd de juiste maat vinden voor je fiets. Ga je voor een frame-opvullende frametas? Dan heb je ook een waterzak nodig, want voor bidonhouders heb je dan geen plek meer.

Hier vind je waterdichte tassen voor een bikepacking tocht.

Bikepacking front roll stuurtas

Stuurtassen zien er meestal uit als een rol met twee ingangen die dwars langs je stuur hangt. Bij het afsluiten rol je de twee ingangen op om zo de tas af te sluiten. Bij wielrenners moet de tas voldoende worden ingekort om tussen de beugels van je stuur te passen en rem- en schakelfuncties van je shifters niet te beperken. Mountainbikers moeten vooral zorgen dat kabels van remmen en shifters niet geknakt worden door het aantrekken van de tas. Door het wat minder toegankelijke sluitsysteem van deze tas gebruik je ‘m vooral voor slaapspullen, kleding die je ‘s avonds aan wil, of bijvoorbeeld toiletspullen. Gravelbikers hebben soms de keuze uit bredere sturen dan racefietsen, waardoor ze minder in het gedrang komen met de breedte van de tas.

De eerste stappen voor je bikepacking avontuurpinterest
FOTO: ORTLIEB

Door het beperkte volume van de tassen zie je bij bikepackers twee manieren om te slapen: een ultralichtgewicht tentje of een bivakzak. De voor- én nadelen van een lichtgewicht tentje kunnen de meeste mensen zich wel voorstellen. Bivakzakken zijn bij veel mensen minder bekend. Een bivakzak is een slaapzakvormige waterdichte hoes waar je met slaapzak in kruipt. Dit voegt een paar graden aan de isolatiewaarde van je slaapzak toe, én je ligt droog. Mocht het een beetje regen dan kan je met een dekzeiltje een tentje bouwen. Het lijkt extreem spartaans, maar bivakzakken zijn erg klein en licht, verbazingwekkend comfortabel, en je valt niet of nauwelijks op als je ergens wildkampeert. Het is even wennen aan het gevoel om met je gezicht ‘naakt’ onder sterrenhemel te liggen, maar daarna wil je niet anders meer.

Sommige gebieden waar ook veel gewandeld wordt - zoals het Sauerland in Duitsland bijvoorbeeld - bieden de zogenaamde schutshütten. Kleine houten schuilhutjes in de bergen/heuvels die open zijn voor wandelaars en avonturiers om te nacht door te brengen. Recent gingen wij een driedaagse tocht rijden waarbij we gebruikt gemaakt hebben van deze mooie optie. Vergeet met je zakmes niet je naam in een van de houten planken te kerven. Dát hoort erbij.

Dat is bikepacking, een supermooie manier om nieuwe avonturen te beleven met je fiets. Want als eenmaal de noodzaak vervalt om ‘s avonds terug naar huis te moeten rijden, openen je ogen voor wat er allemaal nog meer mogelijk is op de fiets.

Dit is waarom wij zo van bikepacking houden.

Snack pack en top tube bag

Om je uitrusting compleet te maken is een snack pack een handig rond tasje dat aan je stuur, en stuurpen wordt bevestigd. Je kunt er een extra bidon in kwijt, of kunt hem volstoppen met eten, reepjes, een banaan of andere kleine spulletjes.

De toptube bag is een klein tasje dat je bovenop je horizontale buis bevestigd achter het balhoofd van je fiets. Er zitten altijd vakjes in voor pasjes, voor je telefoon of een oplader. Vul hem met de spulletjes die je het meest nodig hebt onderweg zoals een extra gelletje of een klein slotje voor als je op een terras wilt gaan zitten.

Lees ook: Dit zijn de beste waterdichte tassen voor woon-werk

Tochten voor op je bikepacking-bucketlist

  • Rally Torino-Nice: Een op gravel gerichte tocht die deels onverhard voert over meerdere van de grote Alpencols. Ongeveer 650 kilometer.
  • A-cross the 3/5: Een pittige mountainbikerace. Wordt georganiseerd in een kleine (3 dagen) en grote (5 dagen) variant waarbij je door 3 of 5 landen rijdt op het kruispunt van België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. 500 Kilometer of 1200 kilometer
  • Tuscany Trail - Mountainbiketocht door het prachtige Toscaanse landschap. Wordt geracet, maar ook op een zeer rustig niveau getoert. Ongeveer 580 kilometer en is ook een weg-versie van.
  • Great Divide Mountain Bike Route: De moeder aller bikepacking routes, van het Canadeese Banff, naar beneden door de Verenigde Staten tot de Mexicaanse grens. 4400 kilometer en let op: 200.000 hoogtemeters.
  • Expeditie Zuid-Tirol: een semi-ondersteunde meerdaagse gravelride door de prachtige bergen van Zuid-Tirol.

De laatste vragen over bikepacking

  • Wat is het verschil tussen bikepacking en een fiets tour? Bij bikepacking heb je al fietser alles zelf bij je en ben je (nagenoeg) helemaal uitgerust om te eten, slapen of repareren. Bij een fiets tour wordt je bagage vaak per auto achter je aan gereden en is er soms verzorging onderweg.
  • Kan iedere fiets worden gebruikt voor bikepacking? In feite wel. Toch heeft bikepacking een sportief karakter en is de fiets dus niet voorzien van voor- en achterdragers.
  • Wat is een bikepacking race? Er worden wedstrijden gehouden met gigantische hoeveelheden kilometers zonder ondersteuning of verzorging onderweg. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Denk aan de Gran Guache over deCanarische eilanden bijvoorbeeld.