De kans is groot dat als je in de afgelopen tien jaar wel eens een nieuwe auto hebt gekocht, de bandenspanning in real-time wordt gecheckt en weergegeven op je dashboard. Belangrijk en veilig voor de auto, maar ook voor op je fiets?

Quarq, de elektronische afdelig van SRAM die superbetrouwbare powermeters en dataverzamelaars zoals de Qollector en ShockWiz op de markt bracht, gaat fietsers dezelfde real-time feedback bieden. Vanaf 1 juni kun je jouw ideale bandenspanning instellen op je fiets.

Standaard komt de 10 gram wegende TyreWiz in een set van twee stuks en kan je ze monteren op elk type ventiel waarvan je het binnenventiel los kunt draaien – dus ook op een tubeless ventiel.

Product, Technology, Auto part, Electronic device, pinterest
FOTOL QUARQ

Je draait de TyreWiz vast in de binnenkant van het ventiel en daardoor verzendt hij real-time gegevens over je bandenspanning via Ant+ of Bluetooth naar een bijbehorende smartphone-app (Android of iOS) of naar de nieuwere fietscomputers van Garmin. Andere merken zullen waarschijnlijk snel volgen. Via de app geeft TyreWiz advies voor de bandendruk, op basis van de wielmaat (700c, 27,5 / 650b of 26-inch) en de bandbreedte, plus het gewicht van de gebruiker tijdens het fietsen. Daarnaast fungeert de app als een digitale monitor. Terwijl je je banden oppompt, verkleurt een afbeelding van een band op je scherm van rood naar groen, zodat je precies weet wanneer je moet stoppen met pompen.

Quarq beweert dat de tool een nauwkeurigheid van +/- 2 procent heeft als je de druk meet in psi. Volgens Quark zullen de gadgets niet dichtslibben met tyre sealant als je met tubeless banden rijdt. Onze eerste test met de TyreWiz liet dat inderdaad zien, maar we zullen ze blijven testen - verstopte ventielen komen nu eenmaal vaak voor bij het gebruik van tyre sealant.

De TyreWiz heeft een IP67 stof- en waterbestendigheidsbeoordeling; genoeg om veilig een riviertje te kunnen oversteken of met een tuinslang je fiets schoon te spuiten. Ze worden gevoed door een makkelijk vervangbare CR1632-batterij met een geclaimde levensduur van 300 uur, aldus Quarq.

Eerste test-impressies

De TyreWiz-units kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd. Je draait simpelweg de kern uit je ventiel (wij gebruikten ze op een set tubeless race-wielen) en draait vervolgens de TyreWiz op dezelfde plaats er in. De TyreWiz-app was ook gemakkelijk te gebruiken. Je stelt je gewicht in en hoeveel extra uitrusting je bij je hebt. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk aangeven of je die dag wel of niet een hydration pack op je rug hebt tijdens het mountainbiken. Je moet ook opgeven in welk wiel (of beide) je de units monteert. Dit doe je allemaal in het instellingenscherm.

Bicycle part, Bicycle wheel, Bicycle tire, Bicycle, Wheel, Spoke, Rim, Vehicle, Tire, Automotive wheel system, pinterest
FOTO: QUARQ

Daarna bevestig je de pomp er op en pomp je tot de banden op het scherm groen worden. Klaar om te fietsen! De app geeft een advies in psi-bereik van ongeveer +/- 5 psi voor de combi gewicht en bandenmaat, zodat je zelf nog kunt fine tunen op basis van je persoonlijke voorkeuren.

Opvallend: we ontdekten dat als je een pomp hebt met een hoek naar rechts in het koppelstuk, het gewicht van de kop en de slang de TyreWiz van het ventiel af kan draaien als je de pomp er aan de rechterkant (de kant van je ketting) op zet. Mocht je dat ook zo ervaren, pomp dan vanaf de linkerkant, zodat de zwaartekracht je helpt om de TyreWiz op zijn plek te houden.

Het was interessant om real-time inzicht in je bandenspanning te krijgen. Hoewel de druk niet veranderde tijdens een fietsrit, lieten we de TireWiz erop zitten en zagen we dat de druk tijdens de nacht toch met ongeveer 15 psi afnam. Daardoor wordt je gewaarschuwd om de volgende dag wel weer even te pompen. Tijdens het fietsen merk je nauwelijks dat de TyreWiz aanwezig is. Tijdens snelle afdalingen merkte je geen gezwabber of andere afwijkingen in rijgedrag, wat we eigenlijk wel verwacht hadden. Dit kan te maken hebben met het minuscule gewicht van 10 gram van elke TyreWiz of met de Zipp 303 NSW-wielset die we gebruikten.

Voor nu is onze jury er nog niet uit of dit nou een grote toevoeging is aan beschikbare fietsgadgets. Er is nog geen mogelijkheid om advies voor de bandenspanning te geven op basis van je rijstijl (agressief of juist relaxed), maar de app biedt je wel waardevolle feedback om jouw ideale bandenspanning te helpen vinden en deze vervolgens ook altijd zo te behouden. De TyreWiz is niet goedkoop, maar is eenvoudig te gebruiken en gezien het feit dat bandenspanning toch een belangrijk onderdeel van je rijgedrag is, kan het voor sommige fietsers een waardevolle gadget zijn.

Voor de gemiddelde fietser die gewoon lekker een rondje wil rijden en het geen bal uitmaakt of er 6.5 of 7.1 bar in zijn band zit is het natuurlijk volslagen over de top.

De TyreWiz kost € 259 voor een set van twee en is verkrijgbaar vanaf juni.

Tekst: Mike Yozell Vertaling: Sander Jansen Foto: Quarq