Het Duitse SIGMA kennen we als degelijk tot en met. En je zou dit merk misschien niet verwachten bij een profploeg, maar niets is minder waar want echt alles wat je wil weten van je training zit in dit machientje.

De ROX GPS 11.0 zoals de gps-computer officieel heet is afgelopen jaar gelanceerd als 'je beste vriend' tijdens trainingen en wedstrijden. Het scherm is wat groter geworden dan dat van zijn voorganger (de ROX 10.0). Hij is voorzien van ruimere opslagcapaciteit en heeft een zooitje nieuwe functies. Weest gerust, die gaan we niet allemaal behandelen.

GPS?

Als je aan een GPS-computer denkt, dan verwacht je misschien uitgebreide functies als het gaat om routeplanning en het maken van de mooiste tripjes. Laat je wat dat betreft niet in de luren leggen, want de ROX 11.0 volgt vooral je route via gps! Wél kun je vooraf gemaakte routes – in Strava bijvoorbeeld – uploaden en vervolgens rijden. Stel je geen geavanceerde kaart voor, want er wordt gewerkt met een broodkruimelpad. Goed opletten geblazen bij het aflezen dus.

Maar SIGMA pretendeert gelukkig ook helemaal geen fancy routeplanner te zijn, dus dat is mooi meegenomen. Als je op zoek bent naar de basics en niet van Grootebroek naar de Mont Blanc wenst te fietsen, dan zit je goed. Toch presteert de kaart heel erg verdienstelijk. De ontvangst is goed en de kaart draait makkelijk en behoorlijk snel mee.

ACCU?

Jazeker! Dit is goed voor elkaar. Natuurlijk wordt er in de boekjes altijd uitgegaan van de ideale omstandigheden en zul je merken dat bij (extreem) warm of koud weer de resultaten wat verschillen, maar de voorspelde 13 uur wordt redelijk goed gehaald. Let daarbij wel op dat je niet continu de schermverlichting aan hebt, want dan gaat het natuurlijk harder.

Fanaten?

De ROX 11.0 heeft ongenadig veel functies. In de trainingsmodus zijn er tot wel schermen te actieveren waarop alle mogelijke data is weer te geven. Van gemiddeld vermogen over 3 seconden tot temperatuur en van hartslag tot cadans. De meegeleverde snelheidssensor (en hartslagband!) wordt gemonteerd aan je achtervork en meet zo, middels een klein magneetje achter je pedaal, het aantal omwentelingen. Met het magneetje op de spaak, wordt de snelheid in de gaten houden. Dit gaat ook goed via gps overigens, maar SIGMA zou SIGMA niet zijn als ze ook voor deze degelijk oplossing gekozen zouden hebben.

Getest: SIGMA ROX 11.0pinterest
FOTO: SIGMA

Een grappige (maar niet erg accurate) uitvinding is dat op basis van je snelheid, je omwentelingen en je gewicht er een schatting wordt gemaakt van je geleverde vermogen zonder dat je een vermogensmeter hebt. Nu houdt de ROX 11.0 geen rekening met het feit of je windkracht 6 in de rug of op je poffert hebt of dat je klimt of daalt, maar toch. Als je wel een vermogensmeter hebt, dan koppel je deze erg makkelijk via Bluetooth of ANT+ aan je teller.

Voor de Strava-freaks die gebruik maken van de Live Segments is de koppeling gemaakt, dus dan kun je je lol op. Het lijkt altijd een beetje misleidend, want Strava Live Segments is alleen toegankelijk voor de mensen met een Strava Premium account. Dus als je dat niet hebt, stop dan met zoeken en uitvogelen want je gaat het niet voor elkaar krijgen.

Maar ook zonder deze toevoeging is de ROX 11.0 echt een apparaat voor de fanatiekelingen die alles willen meten, bijhouden en analyseren. Wat dat betreft dik voor elkaar!

Koppelen?

Het gebruik van de SIGMA ROX 11.0 vraagt ook om het gebruik van de Link App van SIGMA. Je installeert de app op je telefoon en koppelt via Bluetooth je telefoon aan de Rox 11.0. Makkie. Pas nadat je deze connectie tot stand hebt gebracht kun je ook je inspanningen op platformen als Strava delen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om bestanden direct met je kabeltje naar het Data Centre 'te schieten'. Op die manier kun je ze vervolgens ook weer koppelen met je verschillende apps.

Als je smartphone overigens gekoppeld is, kun je er ook voor kiezen om wattsappberichten binnen te laten komen op je scherm. Stel je hier niet te veel van voor want als je de ROX 11.0 met een outfront mount op je stuur hebt zitten dan heb je ook een vergrootglas nodig om het te kunnen lezen. Verder worden smiley's en dergelijke niet ondersteunt, dus negen van de tien berichtjes zijn niet te ontcijferen. Maar goed, fietsen doen we bijna altijd voor de ontspanning en het plezier, dus zet deze functie lekker uit.

Text, Font, Line, Screenshot, Number, Parallel, pinterest
FOTO: SIGMA

Voor wat betreft het koppelen van alle andere censoren is het zo gepiept. Van je hartslagmeter tot je Di2 of eTap versnellingen, aan alles is gedacht. Het werkt simpel en snel.

De SIGMA Link App geeft op je telefoon de belangrijkste basics weer van je rit. Maar er zitten ook leuke feature in zoals hoeveel van je gereden tijd je omhoog of omlaag gefietst hebt en je ziet duidelijke grafieken van je gegevens zoals bijvoorbeeld een hoogteprofiel. Voor uitgebreide analyse en het vergelijken van ritten maak je gebruik van de desktop-versie die je echt alles laat zien.

Overigens kies je voor de rit het profiel. Hierbij maak je de keuze voor road, mtb of 'other'. Deze 'other' kun je zelf instellen als 'veldrijden' of 'gravel' bijvoorbeeld.

Voor- en nadelen op een rijtje


VoordelenNadelen
Veel verschillende velden voor dataweergaveDe cijfers en letters zijn soms wat klein
Lange accuduurZiet er wat ouderwets uit
Overzichtelijke bediening
Makkelijk te koppelen aan censorenVaak onleesbare wattsappmeldingen
Uitgebreide app met goede interfaceLeesbaarheid scherm bij regen en zonder achtergrondverlichting
Goede sensoren en hartslagband meegeleverd
Perfecte tool voor fietsers die alles willen meten en weten
Licht en compacte (61 gram)


Voor een bedrag van €269,95 koop je de volledige set met sensoren en hartslagband. Een machtig mooie prijs voor dit apparaat. Natuurlijk zijn er altijd wat nadelen te bedenken. Het is per slot van rekening ons werk om er iets van te vinden, maar met apparaten als deze moet je wel op elke slak zout willen leggen om de negatieve dingen eruit te halen.

Misschien is de ROX 11.0 niet voor iedereen de ideale trainingspartner, maar als je van de cijfers bent en verder geen poespas wil, dan zit je meer dan goed! Wij kunnen ons dus ook goed voorstellen dat de analisten van Team Sunweb met de gegevens die de Rox 11.0 ophoest goed uit de voeten kunnen.

Tekst: Thomas Zijlma Foto: SIGMA