Onze testrijder is geen pannenkoek. Met meer dan 10.000 kilometer per jaar en al jaren een licentie, kent hij het klappen van de zweep. Maar altijd buiten. Als het koud is, regent of als het weer eens ouderwets stormt. 'Ik kan ook binnen trainen op een indoor trainer. Maar in principe doe ik er alles aan om maar niet binnen op dat ding te hoeven stappen', zegt hij.

'Na een uur ben ik in staat om mijn tot mancave omgebouwde garage te slopen. Zo’n hekel heb ik er aan.' Dus, zo lang mogelijk in de frisse buitenlucht!

HAMMER time

De CycleOps HAMMER moet daar verandering in brengen, was de boodschap. Een trainer die werkt volgens het ‘direct drive’ principe. Je schroeft een cassette op de CycleOps en zet je fiets erop. Kind kan de was doen. Stekker in het stopcontact klaar. Alles is geïnstalleerd en ready to go.

Review, Cycleops hammer, indoor smart trainerpinterest
FOTO: LENNARS PASMAN/ CYCLEOPS

Met zijn 21 kilo schrikt de doos behoorlijk af. Groot en zwaar was de gedachte dus. Als we de doos open trekken valt het allerminst tegen. Een mooi elegant, zwart, groot - dat wel - apparaat. Het ziet er goed uit.

Het heeft een handvat. Handig als je in de woonkamer wilt gaan trainen en je de CycleOps niet continu in het zicht wilt hebben. De CycleOps heeft uitklikbare pootjes waar ook handig de voorwielsteun ingeklemd blijft zitten als je deze weer inklapt en opbergt. Ook de voorwielsteun staat goed op zijn plek en blijft netjes staan als we aanzet bij een sprintje.

Zwift

Na enig uitzoeken en een account aangemaakt te hebben op Zwift kiest onze man ervoor om mijn huidige training van Today’s Plan in te laden en af te werken. Het werkt vlekkeloos. Ook de Bluetooth verbinding (via de Iphone) naar de laptop werkt goed. Stabiel. De trainer doet zijn ding. Het 9 kilo zware vliegwiel zorgt voor een rustige stabiele weerstand en het apparaat kan tot 2000 Watt aan weerstand bieden. Niet nodig voor onze beentjes, maar als je een sprintkanon bent, wel handig. Daarmee kan de HAMMER ook een beklimming simuleren tot wel 20 procent.

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen? Jawel. Net als een ouderwetse trainer zweet je jezelf een ongeluk! Het gutst van je lijf. Omdat de trainer erg stil is (64 decibel bij 30 kilometer per uur) trainde hij zelfs - met toestemming van vrouwlief - een paar keer in de woonkamer. Met een comfortabele temperatuur van 20.5 graden is dat lekker als je op de bank zit. Maar voor fietsen zonder een ventilator wel erg warm. Zeg maar gerust heet. De Hammer kan dit natuurlijk niet helpen, maar het blijft een gegeven.

'Ik ben dus na een goede fietssessie een aantal liters zweet verloren. Met een goede mat onder je fiets, wat ook het geluid nog meer dempt, vang je dit wel op maar echt lekker is het niet.
Als je de CycleOps HAMMER koopt is deze in principe klaar om te Zwiften. Vermoedelijk een van de belangrijke redenen waarom mensen een dergelijk toestel kopen. Wil je echter met andere programma’s fietsen zoals Rouvy, Kino Map of Golden Cheetah dan zul je nog een ANT+ of Bleutooth dongel moeten aanschaffen om uiteindelijk op je dikke LED-tv je prestaties te volgen. Doe je dit niet, dan blijf je veroordeeld tot je tablet of smartphone.

Review, Cycleops hammer, indoor smart trainerpinterest
FOTO: LENNARD PASMAN/ CYCLE OPS

Buiten

De CycleOps HAMMER werkt, fietst en traint een stuk lekkerder dan een ouderwetse trainer met driehoekig frame. Ook het Zwiften en trainen op een groot scherm is natuurlijk prettig. Zeker als het regent of als de mussen vastvriezen aan de dakgoot. Echter gaat er niks boven de wind tegen je kop. Regen op je pan of verkleumde, tintelende tenen onder de douch. 'Er moet voor mij wel een hoop gebeuren wil ik vrijwillig op een indoor trainer stappen. Maar mocht mijn trainer/schema mij verplichten om te rijden, dan graag op de HAMMER. Een meer dan prima trainingspartner.'

Tekst: Lennard Pasman
Foto: Lennard Pasman/CycleOps

Hier nog een video van CycleOps zelf.