De Garmin 520 was er al een tijdje. Een deugdelijk machientjes dat zijn werk altijd prima gedaan heeft. Maar dat de marktleider op het gebied van fietsnavigatie iets met deze 520 moest, dat lag wel in de lijn der verwachtingen.

Tijd dus om deze nieuwe Garmin 520 Plus nu mét fietsnavigatie én mtb-bundel te testen. De mtb-bundel is overigens een optie die bijgekocht moet worden. Als je dit doet, dat zit er een speciale outfront mount, een afstandsbediening en een beschermhoesje bij.

Navigatie!

De nieuwe Garmin 520 Plus heeft als belangrijkste feature navigatie gekregen. Het is een navigatie die alleen werkt als er routes van te voren worden ingeladen. Dus even aankoppelen, de gpx-bestanden naar je 'new files-mapje' slepen en rijden maar. Allemaal makkelijk en snel. Wat onmogelijk is, is het zelf laten navigeren op basis van een ingegeven adres of punt op de kaart. Hij doet het dus alleen met een vooraf geuploade route. Belangrijk om je dat te realiseren bij de aanschaf!

Het klinkt in eerste instantie een beetje karig dat hij alleen routes kan 'afspelen' die je er eerst ingestopt hebt, maar in de praktijk is dit toch het enige wat je écht gebruikt. Wie immers een route vanuit huis rijdt, kent de weg en rijdt vaak hetzelfde rondje. (Ja mensen, dat is nu eenmaal zo.) En wie iets speciaals gaat doen heeft daarvoor bijna altijd een route gedownload óf zelf gemaakt. Dus voor die gevallen ga je altijd met een gpx-bestand aan de gang.

Electronic device, Technology, Electronics, Auto part, Gps navigation device, Bicycle accessory, Dive computer, pinterest
FOTO: GARMIN

Wie met een geuploade route onderweg is, kan rekenen op een prettig en snel apparaatje. De turn-by-turn navigatie werkt snel en accuraat. Als je van de route afraakt of gewoon eigenwijs bent, zal Garmin je terugsturen naar je route. Het herberekenen - wat vroeger nog wel eens een halve dag in beslag kon nemen - gaat nu razendsnel. Wel moet je er even rekening mee houden dat je vaak en hardnekkig wordt teruggestuurd naar het punt waar je van de route afgeraakt bent. Doe jezelf een plezier: zoom een beetje uit en rij even op eigen inzicht (en de kaart natuurlijk) terug naar de route. Daarna krijg je de melding 'koers gevonden'. Een lekker gevoel van opluchting tot gevolg.

Wat wél instelbaar is, is een aantal 'opgeslagen locaties'. Dit doet je Garmin op basis van gps-coördinaten. Dus sla je thuisadres op als locatie zodat je altijd de 'terug naar start' optie kunt kiezen. Wie een route geüpload heeft en deze rijdt, wordt met deze functie teruggestuurd naar de plek waar hij zijn route begon. Handig voor als je er na zes regenbuien en 3 lekke banden helemaal klaar mee bent.

Knoppen

Waar de tendens een tijd was om alles met touchscreen te maken in tellerland, zo lijken nu steeds meer merken te kiezen voor de oude en vertrouwde knop. Voordeel is dat altijd werkt. Nadeel in dit geval is dat je relatief hard moet drukken. Gelukkig heeft Garmin zijn best gedaan om een stevige outfront mount te maken die hard drukken op de zijkant van de teller goed kan verdragen. De knoppen voelen robuust aan, maar het bedienen tijdens het rijden vonden we niet helemaal optimaal. Ook zitten de knoppen om naar beneden en omhoog door het menu te navigeren relatief dicht op elkaar. Voor warme vingers geen probleem, maar voor koude tengels in mogelijk dikke winterhandschoenen een stuk lastiger.

Wel doen de knoppen het altijd en zitten ze onder een stevige rubberen bescherming. Daarmee voelen ze erg degelijk en absoluut niet alsof ze na verloop van tijd dienst zullen weigeren. Positief dus. Wie echter touchscreen gewend is, zal weldegelijk weer even moeten wennen.

Strava

De integratie met het Strava-platform is nog uitgebreider geworden. Zo is de koppeling met de livesegments in het leven geroepen en kun je rijden tegen een virtuele tegenstander. Je kunt deze tegenstander bepalen op basis van je eigen prestaties óf kiezen om standaard te rijden tegen de Queen/King of the Mountain.

Om nog even in de softwarehoek te blijven. De koppeling met de smartphone is makkelijk en snel geworden. Je kunt nu met de 520 Plus een koppeling met 'live track' tot stand brengen zodat je thuisfront realtime kan zien waar je uithangt. Lekker als je ritje een beetje uitloopt en de visite al op je zit te wachten. Ook kun je middels dezelfde connectie een ongevallenwaarschuwing uit laten gaan naar je geliefde. Er wordt een automatisch noodsignaal gezonden naar de verbonden smartphones in geval van een val.

Voor de trainingsbeesten en nerds onder ons, of gewoon voor mensen die het mooi vinden om alles te meten en te weten: de Garmin 520 Plus meet zo'n beetje alles wat er te meten is. Je training stress score, uitgebreide cycling dynamics, watt/kg tracking, FTP waarde, hersteltijd en VO2 max en natuurlijk hoogte, snelheid, en alles wat je al gewend was. Dit is allemaal uitgebreid, goed en overzichtelijk te monitoren in de Garmin Connect app en de desktoptoepassing. Dus wie de teller wil gebruiken als trainingspartner is wat ons betreft aan het goede adres.

Offroad

De special MTB-bundel waarmee wij een paar maanden in het rond reden, deed zijn werk uitstekend. Speciaal voor deze mtb-bundel is een afstandbediending beschikbaar die je weliswaar apart op je stuur dient te monteren, maar die je wél met één vinger en twee handen aan het stuur kunt bedienen. Makkelijk in gebruik en goed te installeren. Scrollen door je verschillende schermen is feitelijk het enige dat je effectief doet, maar dit werkt uitstekend. Ook voelen de knoppen lekker duidelijk aan en geven ze een fijne 'klik'. Je weet dus zeker dat je gedrukt hebt.

Ook kun je met de afstandbediening start/stop bedienen of rondes afvinken. Je kun zelfs de functies van de drie verschillende knoppen nog aanpassen in het menu. Automatisch staat deze ingesteld op start/stop en schermverlichting aan/uit. Wie hier echter iets anders van wil maken, gaat zijn goddelijk gang.

Auto part, pinterest
FOTO: GARMIN

Deze afstandbediening voelt misschien in eerste instantie als een totaal overbodig item. Maar wie een mtb-marathon rijdt of wie zoals wij de LtD Gravel Raid rijdt waarbij het terrein uitdagend is en waarbij je écht twee handen aan het stuur wil houden terwijl je ook nog op de route moet letten... Die heeft baat bij deze noviteit. Een uitvinding waarvan je eerst denkt 'dit heb ik toch niet nodig', maar waarbij je na gebruik eigenlijk niet meer zonder wil.

Wie erg uithuizig is en vaak met de mtb afreist naar het buitenland, heeft een extra leuke feature in de koppeling met de Trailforks app. In Nederland heb hier iets minder aan omdat er maar heel weinig routes via deze app worden aangeboden. Maar met routes in meer dan 80 landen kan het wel een erg leuk extraatje zijn. Je kunt via de app routes downloaden en vervolgens meteen vanaf je Garmin-toestel rijden.

Conclusie

Al met al blijft Garmin een relatief duur product. Maar zoals altijd is er ook eigenlijk niets op aan te merken. De ontvangst is goed, het werkt altijd én erg goed. Het laden van routes en het vinden van een gps-signaal gaat vaak sneller dan bij soortgelijke tellers van andere merken en het scherm is erg goed afleesbaar. Zelfs in regen, met strijklicht of als het donker wordt. Bijkomend voordeel van de knoppen is dat je ook in de regen je teller prima kunt bedienen zonder dat je touchscreen er de brui aan geeft. Dus toch blijkt ook deze Egde 520 Plus met MTB-bundel zijn geld wel waard.

Ook over de afstandsbediening zijn we erg goed te spreken! Een leuke feature die je echt gaat missen als je hem niet meer hebt. Misschien zou hij op termijn kleiner of meer geintegreerd in een handvat mogen worden, maar voor nu waren we er dik tevreden over.

De Garmin Edge 520 Plus mtb-bundel kost je € 349,99. Wie het losse apparaatje wil aanschaffen moet €299 neerleggen.

Tekst: Thomas Zijlma
Foto: Garmin