Bora-Hansgrohe renner Pawel Poljanski zette het internet op zijn kop nadat hij een foto van zijn ‘vermoeide benen’ op Instagram zette na de 16e etappe.

De wildgroei van aders door zijn flinterdunne huid zien eruit alsof een groep spinnen een spin-een-web-feest hebben georganiseerd. Zo. Zelfs mijn moeder repostte het bericht met de vraag: ‘Doet dit pijn?!’ Andere aanschouwers vroegen zich met open mond af of zo’n vasculaire look het waard is om na te streven, of dat Polianksi simpelweg een geval apart is.

Nee, mam, het doet geen pijn (al doet de inspanning om daar te komen dat meestal wel). De rest van de vragen droegen we over aan vasculair expert Debabrata Mukherjee, lid van de afdeling of interne geneeskunde en hoofd cardiologie bij de Texas Tech University Health Sciences Center in El Paso.

‘Deze opvallende aders komen van een combinatie van weinig lichaamsvet en een significante toename in bloed dat door de benen van profrenners stroomt,’ zegt Mukherjee. Tour de France renners hebben een minimale hoeveelheid lichaamsvet, dus er is geen zachte laag onder de huid om de aderen te maskeren, waardoor ze dus eigenlijk dichter aan het oppervlak liggen.

instagramView full post on Instagram

‘Professionele wielrenners hebben ook twee keer zoveel bloed door hun benen pompen als recreatieve sporters,’ legt Mukherjee uit. Dus hoewel jij misschien 20 liter per minuut door je benen hebt vloeien, pompt een prof als Poljanski 40 liter per minuut door zijn pedaal-aandrijvende spieren. ‘Dat draagt bij aan opgezwollen, opvallende aderen,’ zegt Mukherjee.

En als deze metabolische veranderingen nog niet genoeg zijn, kan de verhoging van je bloeddruk tijdens inspanning plasma door de dunne vaatwanden naar delen van je spieren duwen. Dit proces, bekend als filtratie, zorgt voor zwelling en verharding van de spieren, waardoor al die verdikte aders nog verder naar het oppervlak worden gedrukt.

Moet je er nu naar streven om je eigen vasculaire netwerk te creëren zodat je deze op je sociale netwerk kunt delen? Niet per se. Opvallende aderen zijn op zichzelf niet bijzonder bevorderlijk en net als bij ‘diamond calves’ (kortweg: enorme klapkuiten) en gespierde bovenbenen is niet iedere renner gezegend met de genen om dezelfde esthetiek te bereiken. Maar een aantal extra aderen aan het oppervlak is zeker een indicator van een verhoogde fitheid, zegt Mukherjee.

‘Aangezien het een teken is van minder onderhuids vet en meer bloedvolume, zullen aderen beter zichtbaar zijn naarmate een wielrenner meer traint,’ zegt hij. ‘Het is iets dat je kan vertellen of je op weg is naar een hoger prestatieniveau.’

Tekst: Selene Yeager
Vertaling Lisanne Wilkens