Valpartijen gebeuren. Je kunt je best doen om te voorkomen dat je neer gaat, maar soms is het onvermijdelijk. Op zulke momenten kan de manier waarop je jouw wonden behandelt, met name die irritante schaafwonden, het verschil maken tussen snel en goed herstel of langdurige korstjes en littekens. Hier vind je zes belangrijke stappen die je het beste kunt volgen.

Reinig de wond goed

Aaron Goldberg, teamarts van IS Corp Cycling, zegt dat het eerste wat je moet doen om schaafwonden te behandelen, is je wond goed schoonmaken met kraanwater. Onder de douche gaat dit het beste, daarbij de wond goed schrobbend. Goldberg adviseert om echt vuile wonden met een speciale wondreiniger te behandelen. Gebruik geen peroxide en schrob niet hard. 'Als je vetbolletjes ziet of als je een diepe snee hebt, moet je waarschijnlijk gehecht worden. Stop dan met reinigen en ga naar de Eerste Hulp', zegt Goldberg.

Bedek je wond

Voor de behandeling van minder ernstige schaafwonden adviseert Goldberg een dikke laag antibiotische zalf aan te brengen, bedekt met een niet klevend kompres zoals Tefla en een stukje gaas om het kompres vast te zetten. Verschoon dit dagelijks tot het genezen is.

Voor wat diepere wonden gebruikt Goldberg een dun laagje antibioticumzalf in het midden van de wond. Breng vervolgens een transparant wondverband zoals Tegaderm aan en bedek met gaas om hem vast te maken. Je kunt het verband meerdere dagen op zijn plaats houden. Wanneer je gaat verschonen, reinig de wond dan voorzichtig.

Voor diepere wonden zegt Goldberg dat je simpelweg een niet-vocht doorlatend hydrocolloïd wondverband zoals Duoderm direct op de wond moet aanbrengen en de randen zo goed mogelijk moet dichtmaken. Zet het vast met een rekbaar buis of netverband, zo eentje die je aan kunt trekken. Het verband zal zich tot een gel gaan vormen en kan ongeveer een week op zijn plaats blijven. 'Als het verband na een paar dagen begint te lekken, zorg er dan voor dat je het vocht opvangt met gaas, zodat je kleren niet vies worden', zegt Goldberg.

De genezing van je wond

Naarmate de wond geneest, zou deze elke dag minder pijnlijk moeten worden. Elke toename van pijn, zwelling, roodheid of stinkende afscheiding kan een teken van infectie zijn. 'Dan heb je misschien antibiotica en schoon verband nodig, zorg er in dat geval voor dat je naar een arts gaat', aldus Goldberg.

Voorkom littekens

Wanneer je je huid beschadigt, loop je het risico op een litteken. Om deze te voorkomen, masseer je de wond regelmatig met een moisturizer tijdens het helingsproces. Roz McGinty, triatleet en plastisch chirurg, adviseert om dit twee per dag gedurende een paar minuten te doen. 'De massage helpt om het littekenweefsel af te breken en de moisturizer hydrateert de nieuwe huid,' zegt ze. McGinty adviseert ook om twee tot vier maanden na een verwonding siliconencrème, -gel of -tape aan te brengen. 'Dat is erg effectief voor donkere, rode of verdikte littekens,' zegt ze.

Als je je littekens minder wilt laten opvallen, probeer dan de zon te vermijden - Uv-stralen verhogen de pigmentatie en kunnen je litteken erger maken. 'In het ideale geval moet je hier gedurende 12 tot 18 maanden na het letsel heel strikt in zijn', zegt McGinty. Dat is nogal heftig voor ons fietsers, die liever zo veel mogelijk buiten zijn. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel fietsers er daarom maar voor kiezen om hun littekens als een soort ereteken te dragen.

Tekst: Molly Hurford
Vertaling: Sander Jansen
Foto: Getty