Met constant nieuwe fietsen in de winkeletalages, ga je ongetwijfeld verleid worden om er een te kopen. Maar de weg naar het bereiken van een Nirvana is er geen zonder obstakels. Houd deze tien punten in je achterhoofd bij het aanschaffen van een nieuwe fiets.

Koop geen fiets zonder testrit

Je weet niet hoe een fiets echt zit en voelt totdat je er bovenop bent geklommen voor een testrit. Probeer verder te gaan dan een simpel rondje over de parkeerplaats; sommige fietsenwinkels hebben testfietsen die je kunt huren en lenen en veel fietsfabrikanten bieden het hele jaar door gratis testdagen aan bij winkels en parken. Praat met een verkoper om meer over de mogelijkheden te weten te komen.

preview for Alles wat je moet weten over bikefitting

Test een fiets niet in een winkel om hem daarna online te kopen. Probeer een fiets zeker eerst uit in een fietsenwinkel en vuur alle vragen die je hebt af op de verkoper, maar gebruik die kennis niet om hem daarna voor een paar tientjes minder online te kopen. Dat is niet netjes. Wat je ook doet, verwacht niet meer gratis advies wanneer je de fiets die je online hebt gekocht naar dezelfde winkel brengt met problemen.

‘Onze tijd is geld waard,’ zegt Adam Rodkey, manager bij Bikesmiths in Indiana. ‘Als ik mijn expertise inzet voor het geld van iemand anders, doe ik nou eenmaal slechte zaken.’

Houd het niet bij één winkel of één fiets

Merkvastheid kan een goede zaak zijn, maar omdat je altijd een Cannondale hebt gehad, hoeft dat niet te betekenen dat je geen Trek of Pinarello kunt proberen. Dat zal óf de liefde voor Cannondale bevestigen óf resulteren in een fiets die nog beter bij je past. In beide gevallen kom je er goed uit.

Neem geen overhaast besluit

Als de fiets niet helemaal aan je eisen voldoet, koop hem dan ook niet omdat je toevallig een goed aanbod krijgt. Waarschijnlijk houd je de fiets een aantal jaar en breng je er uren op door, wat betekent dat je er echt tevreden mee moet zijn.

‘Een vriend kocht niet te lang geleden zijn droomfiets, een Pinarello Dogma,’ zegt John Gatch, monteur voor Lionhearts Developmental Team in Cincinnati. ‘Hij kon direct een volledig zwart model krijgen, maar hij kon ook een paar maanden wachten op het zwart met zilveren model dat hij zo graag wilde. Hij wist dat het zwarte model hem iedere keer dat hij erop zou stappen, zou storen en besloot dus een paar maanden te wachten.’

Onderschat de verkoper niet

Het internet staat vol informatie over allerlei fietsen, dus je bent misschien geneigd te denken dat je geen advies meer nodig hebt. Veel fietsenwinkels bieden hun personeel speciale trainingen met de laatste ins en outs over de verschillende modellen, waardoor ze over informatie beschikken waar jij misschien overheen hebt gekeken.

‘Zorg dat de verkoper jou net zoveel vragen stelt als jij hem,’ zegt Tim Mendoza, manager bij Plano Cycles in Texas. ‘Een goede winkel met fatsoenlijk personeel heeft het helpen van de klant op de eerste plaats staan, niet de verkoopcijfers.’

Koop geen fiets die niet bij je doelen aansluit

‘Bepaal waar je de fiets voor wil gebruiken en focus op deze belangrijke eigenschappen bij het kopen van een fiets,’ zegt O’Donnel. Pas op met fietsen waarbij aanzienlijke veranderingen nodig zijn om voor jou te werken – het vervangen van onderdelen is duur en grote aanpassingen (zoals het toevoegen van een stapel balhoofd spacers of een extra lange stuurpen) kunnen het karakter van de fiets compleet veranderen. Een paar kleine aanpassingen zijn prima, maar betrap je jezelf op een waslijst met dingen die je wilt veranderen, kijk dan verder naar een fiets die beter aan je wensen voldoet.

Vergeet de accessoires niet

Veel beginnende fietsers hebben een bepaald budget dat ze aan een fiets uit willen geven, maar vergeten daarbij de accessoires die ze nodig hebben. Colin Kuchy, manager bij Trek, adviseert om de winkel niet zonder helm, goede fietsbroek, vloerpomp, bidonhouder en fietslampjes te verlaten. Een reserve binnenband, bandenlichters en kleine fietspomp of CO2-patronen zijn ook onmisbaar.

Vraag om kortingen en speciale acties


Het kopen van een fiets is vergelijkbaar met het kopen van een auto: je kunt nog zo gecharmeerd zijn van die Subaru, je bent niet van plan hem te kopen zonder met de verkoper te onderhandelen. Waarom zou het kopen van een Specialized anders zijn? Wie weet heb je succes – winstmarges op nieuwe fietsen zijn meestal vrij klein – maar vaak kun je voor de accessoires, waarop de winstmarge hoger is, wel een goede deal sluiten.

Zorg voor de goede pasvorm

Laat de verkoper bevestigen dat je de juiste maat koopt en maak daarna een afspraak met de specialist van de winkel om alles juist af te stellen. De meeste winkels bieden een service aan om een fiets passend te maken, of het nou met een ouderwetse schietlood en meetlint gebeurd, een high-tech Retul 3D systeem, of iets er tussenin.

‘Fietsen op een slecht passende fietsen is als een goede sportauto met vier van die kleine reservebanden,’ zegt Gatch. ‘Je verliest niet alleen vermogen zonder een goede pasvorm, je loopt ook het risico op een blessure.’

Loop niet voorgoed uit de winkel na je aankoop

Wanneer je een fiets in een winkel aanschaft, ga je ook een relatie aan. Veel lokale winkeliers bieden een proeftijd van dertig dagen en gratis aanpassingen tijdens het eerste jaar, niet te vergeten het advies en expertise dat je krijgt. Weet je niet hoe je een lekke band moet vervangen of je ketting het beste kunt smeren? Kijk of de winkel onderhoudsadvies aanbied, of vraag het winkelpersoneel om te laten zien hoe het moet. Veel fietsenmakers leggen je, zeker op rustige dagen, met alle plezier uit hoe je je fiets moet onderhouden en repareren.

Sluit een fiets-op-maat niet uit

Als je een ervaren fietser bent die nergens een fiets naar wens kan vinden, overweeg dan om er zelf een samen te stellen. Verschillende winkels bieden de mogelijkheid aan om je eigen droomfiets te ontwerpen – van maat en kleur van het frame tot speciale wielsets.