Skip to Content

6 Dingen waarvan je fietsenmaker zou willen dat je ermee stopt

Dit zijn de beste tips om het leven van je lokale fietsenmaker wat eenvoudiger te maken.

Headshot of Caitlin NA GiddingsDoor Caitlin NA Giddings
een fietsenmaker werkt aan een racefietspinterest
Sander Jansen

Als er iemand in je leven is die je met een hoge dosis respect en dankbaarheid zou moeten benaderen, dan is het wel je fietsenmaker. Hij of zij is tenslotte degene die jouw fiets in handen heeft. Er is dus niemand belangrijker om jou blij en vrij van problemen te houden als je gaat fietsen. Maar voordat je op pad gaat om 'een probleem op twee wielen' af te geven en wonderen te verwachten, is het een goed idee om een paar dingen te doen. Een fietsenmaker weet tenslotte na 5 minuten al deze 7 dingen over jou. Met deze tips zal je het leven van je lokale fietsenmaker een stuk makkelijker maken.

1

Overdrijf niet met smeren

Metal, Bicycle part, Bicycle drivetrain part, Font, Bicycle chain, Pattern, Office equipment, Circle,
FOTO: GETTY

Smeer je ketting niet na elke rit. Het smeren van je ketting is verstandig als al het smeermiddel eraf is gegaan tijdens een modderige of regenachtige rit, of als hij gewoon erg droog is. Maar als er al vet op de ketting zit, zorgt extra smeermiddel er alleen maar voor dat meer vuil wordt aangetrokken. Dit zorgt weer voor meer slijtage. Als je wel smeermiddel aanbrengt op je ketting, zorg er dan voor dat je deze afneemt met een schone doek na het aanbrengen en intrekken. En zo weet je of je een nieuwe ketting nodig hebt.

Ook piepende remmen moeten op het lijstje staan van dingen die je nooit moet smeren. Als schijfremmen piepen, gebeurt het nog wel eens dat mensen olie aanbrengen op de schijf of remblokken. Dit is echt een ramp voor je remblokken en zorgt voor een rotzooi die je niet wilt, om nog maar te zwijgen van de moeite die het kost om de boel te reinigen, zodat de nieuwe set remblokken wel goed kunnen werken.

2

Geef niet gelijk de schuld aan je afstelschroefjes

een achterderailleur van een racefiets
Sander Jansen

Als je eenmaal weet hoe die ieniemienie-schroefjes op je derailleur werken, is het lastig om eraf te blijven bij schakelproblemen. Maar het is heel zeldzaam dat prutsen met deze stelschroefjes je een beter resultaat oplevert. Ga niet gelijk aan die schroefjes draaien op het moment dat je derailleur niet lekker schakelt. Over het algemeen hoef je hier niet aan te zitten, de problemen komen veel vaker door (gebrek aan) spanning op je derailleurkabel of doordat je derailleur(hanger) krom is na een valpartij.

Ga niet met die schroefjes lopen klooien, tenzij je echt weet wat je doet. Het kan er ook voor zorgen dat je fietsenmaker veel meer tijd kwijt is (en jij dus geld) om het te repareren. We zijn overigens absoluut voorstander van het idee dat mensen hun eigen fiets kunnen repareren – daarom voor jou: Hoe stel je een achterderailleur af? Zo lang je de onderdelen van de derailleur kent en weet welke functie ze hebben kom je een heel eind.

3

Kom niet aanzetten met een smerige fiets

Bicycle, Bicycle wheel, Bicycle tire, Vehicle, Bicycle part, Bicycle frame, Bicycle drivetrain part, Tire, Bicycle fork, Mountain bike,
FOTO: GETTY

Kom niet aanzetten met een smerige fiets. Dat is alsof je een hele reep chocolade eet vlak voordat je bij de tandarts binnenstapt. Toch hoeft je fiets ook niet altijd brandschoon te zijn, want sommige sporen zeggen wat over een mogelijk probleem.

Als er een probleem is zoals verlies van vloeistof, of het nu de hydraulische remmen of een lekkende voorvork zijn, is het veel eenvoudiger vast te stellen als de fiets niet volledig schoon is. Ook piepende fietsen of onderdelen zijn een veelvoorkomend probleem die soms tijdelijk opgelost worden door een reinigingsbeurt, maar daarmee het probleem verhullen.

Maak je dus geen zorgen dat je fiets blinkend schoon moet zijn, maar zorg er wel voor dat je niet binnen komt rijden met 5 kilo modder aan je fiets – zeker als je komt voor een kleine reparatie. En als je niet weet of je fietsenmaker de voorkeur voor een schone of ietwat vieze fiets heeft, bel ze dan gewoon even op voor je langs gaat. Lees ook: Je fiets schoonmaken in 4 simpele stappen.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Laat niet alles op je fiets zitten

Land vehicle, Bicycle, Bicycle wheel, Bicycle frame, Bicycle part, Vehicle, Bicycle tire, Bicycle saddle, Spoke, Bicycle drivetrain part,
FOTO: GETTY

Niemand houdt ervan om aan een fiets te werken die plakt van de energiedrank, terwijl de vieze handschoenen nog aan het stuur hangen. Laat niet je open bidons op je fiets zitten, want de restjes kunnen er uitlopen op het moment dat we je fiets ophangen. En haal accessoires van de fiets die in de weg kunnen zitten, zoals je slot en tasjes.

5

Wacht niet met een onderhoudsbeurt totdat er een probleem is

Bicycle wheel, Bicycle part, Spoke, Bicycle drivetrain part, Bicycle tire, Tire, Wheel, Bicycle, Vehicle, Auto part,
FOTO: GETTY

Een preventieve onderhoudsbeurt is van groot belang als je wilt dat je fiets goed blijft werken. Probeer bij te houden hoeveel kilometer of uren de fiets is gebruikt en onderhoud je remmen, dempers en schakelgroepen volgens de norm van de fabrikant. Hoe duurder de fiets is, hoe meer je alert moet zijn op preventief onderhoud; niemand wil dat je cassette van € 300 versleten raakt of je voorvork van € 1000 niet meer goed werkt vanwege nalatigheid in onderhoud.

Wacht niet met onderhoud tot de vering van je mountainbike niet meer lekker werkt. Wees ervan bewust dat regelmatige controle van je dempers schade voorkomt en ervoor zorgt dat ze goed blijven werken. Stuur je dempers en vorken voor hun jaarlijkse tuning naar de juiste mtb-specialist.

6

Wacht niet op het laatste moment voor de fietsenmaker

Bicycle tire, Bicycle wheel, Motor vehicle, Tire, Automotive tire, Wheel, Vehicle, Automotive wheel system, Bicycle part, Road bicycle,
FOTO: GETTY

Wacht niet tot de avond voor die belangrijke wedstrijd of toertocht om je fiets langs te brengen. Als je weet dat je op een bepaalde datum een onderhoudsbeurt nodig hebt, bel dan om een afspraak te maken en te kijken of je fietsenmaker tijd heeft. Vergeet niet dat er bepaalde momenten in het jaar zijn – zoals de zomer óf wanneer er veel tochten zijn– waarin de wachttijd flink kan oplopen. Ben je te laat voor een afspraak? Doe dan deze 8 stappen voor een korte fietscheck helemaal zelf.

Als het gaat om wat je moet doen als je een fiets langsbrengt bij je fietsenmaker, benadrukten bijna alle mechaniekers die we spraken dat duidelijke communicatie heel belangrijk is. Stel vragen en geef ze zoveel mogelijk informatie. Als je zelf aan je fiets hebt zitten sleutelen, vertel dat dan ook.

Meer van Bicycling
 
preview for Onderhoud

Onderhoud

zo bepaal je de juiste framemaat racefiets of mountainbike

Zo bepaal je de juiste framemaat van je fiets

mountainbiker brengt zijn band op de juiste bandenspanning

4 Tips om je bandenspanning optimaal te krijgen

een fietsenmaker bouwt een mountainbike op

Waar moet je op letten als je een fiets opbouwt?

een groep wielrenners fietst in de regen

7 dingen die je na elke regenrit moet doen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder