Skip to Content

7 dingen die hulpverleners wilden dat je wist over fietscrashes

Een beetje vooruit plannen kan een hoop schade voorkomen: deze tips kunnen je leven redden na een crash.

Door Bicycling
fietscrashes, weetjes, hulpverleners, schade, crash, guidepinterest
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Plan vooruit

Het maakt niet uit hoe een goede fietser je bent, ongelukken gebeuren – en snel ook. Met een beetje kennis en een paar voorzorgsmaatregelen, zorg je ervoor dat een slechte situatie niet nog erger wordt.

De hele dag rondrijden zonder problemen went snel. Daardoor vergeet je dat je vrij snel vrij grote afstanden aflegt en een klein ongeluk een groot probleem kan worden. Met een beetje kennis en voorzorg is de kans groter dat je het er bij een ongeval goed vanaf brengt.

Om de schade tijdens een fietscrash te minimaliseren – en misschien zelfs je leven te redden – is het belangrijk om op de volgende punten te letten.

1

Denk om je hoofd

Clothing, Eyewear, Vision care, Sports gear, Helmet, Glasses, People, Personal protective equipment, Jersey, Sports uniform,
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Hoofdletsel is altijd een reden voor zorgen. Je hoort het vaak bij het skiën, maar het kan ook gebeuren tijdens het fietsen. Iemand valt, krijgt een klap tegen het hoofd en schudt dat van zich af. Later voel je je niet goed en blijkt het een hersenbloeding te zijn. Dat kan je dood betekenen. Een klap op het hoofd moet je altijd serieus nemen.

Kortom, bel 112 bij:

  • Een gebarsten helm heeft. Dat betekent dat je hoofd hard getroffen is.
  • Hoofdpijn. Niet gewoon pijnlijk van de eerste klap, maar hoofdpijn die niet afneemt of zelfs verergert.
  • Buiten bewustzijn. Als je flauwvalt, moet je jezelf altijd laten checken.
  • Verwarring. Als je niet meer weet wie de minister-president is of waarom je aan de kant van de weg zit, is het verstandig om je na te laten kijken.
  • Veranderd zicht. Als de wereld niet helder en normaal wordt, heb je medische hulp nodig.
2

Haal diep adem

X-ray, Radiography, Radiology, Medical radiography, Medical imaging, Medical, Rib, Joint, Chest, Shoulder,
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Problemen met ademhalen zijn altijd een noodgeval. Te vaak crashen mensen en gaan ze met een gebroken rib niet naar het ziekenhuis, omdat ze denken dat ze er toch niets aan kunnen doen. Het is belangrijk dat je wel gaat, gebroken ribben kunnen scherpe randen hebben en als het een onstabiele breuk is die verschuift, kan het in een long prikken. Ga naar de eerste hulp als diep ademhalen pijnlijk is.

3

Geef jezelf een buikcontrole

Bicycle frame, Bicycle tire, Bicycle wheel, Tire, Wheel, Bicycle wheel rim, Helmet, Bicycle handlebar, Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle jersey,
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Er zit veel kwetsbaar zacht weefsel en belangrijke organen in je buik die beschadigd kunnen raken door de klap van je stuur. Voel met je handen over je buik. Als een bepaald gebied gevoeliger is dan de rest, kan dat wijzen op inwendige schade. Als je buik opzet of stevig wordt, kan dat een teken zijn van een inwendige bloeding en heb je medische hulp nodig.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Stop het bloeden

Carmine, Scissors, Symbol, Coquelicot, Medical bag, First aid kit,
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Tenzij je een getrainde profrenner bent, vergeet wat je in films hebt gezien over het wikkelen van kleding om een ledemaat om het bloeden te stoppen. Je riskeert meer schade. De beste manier om een bloeding te behandelen is simpele Eerste Hulp – directe druk (bij voorkeur met iets schoons) op de wond. Houd het daar tot er hulp arriveert.

5

Wees verstandig met je wervelkolom

Shoulder, Joint, Human anatomy, Neck, Organ, Nerve, X-ray, Skeleton, Rib, Back,
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Nek- en rugletsel zijn akelig. Over het algemeen kun je door het checken van je vingers en tenen stellen dat het goed gaat. Uiteraard wil je je vingers en tenen voelen, maar als ze gevoelloos zijn of tintelen, is dat geen goed teken. Je kunt letsel aan je ruggengraat hebben. Probeer je hoofd rustig 45 graden naar links en rechts te bewegen. Stop als dat niet goed voelt. Dat is ook een teken van letsel aan je wervelkolom. Ga naar de eerste hulp.

6

Maak je persoonlijke informatie toegankelijk

Font, Still life photography, Office equipment, Label, Free reed aerophone,
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Of je nu Road ID, dog tags, of ICE (In Case of Emergency) informatie in je telefoon zet, je persoonlijke informatie toegankelijk maken voor hulpverleners kan zeker je leven redden. De medicijnen die je gebruikt en allergieën die je hebt zijn van belang bij het bepalen van geschikte medicatie. De nieuwere iPhones hebben een Gezondheid-app waar je al je medische informatie kunt invullen. Hulpverleners kunnen, zonder je telefoon te hoeven ontgrendelen, bij deze informatie als ze je in je eentje, bewusteloos na een crash aantreffen.

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Laat een briefje of berichtje achter

Text, Font, Parallel, Rectangle, Graphics,
FOTO: FLICKR, ROBERT NELSON

Ga je alleen rijden? Neem twee seconden om een briefje of smsje voor een geliefde of vriend achter te laten. We maken ons hier allemaal schuldig aan, zeker als we een kort rondje gaan. Ook al ben je maar 20 kilometer verderop, als niemand weet waar je bent, kun je net zo goed 100 kilometer verderop zijn. Hoe meer afgelegen de plek is waar je fietst, hoe belangrijker dit is.

Tekst: Selene Yeager
Foto's: Flickr, Robert Nelson

Meer van Bicycling
 
preview for Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding

male race cyclist resting by mountain road

Welke vitamines werken tegen vermoeidheid?

natural products rich in vitamin b6 and protein

Teveel vitamine B6 is dat schadelijk?

close up, low angle view on a bike, back wheel on foreground man's legs riding his bicycle on road in summer concept of extreme cycling

Au! Kuitspier verrekt, wat nu?

dietary fiber food still life

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder