Skip to Content

7 Geniale hamburgers

Hamburgers, het lijkt junk food, maar deze cadeautjes tussen twee broodjes kun je jezelf gerust geven. Eet smakelijk!

Door
broodjes, hamburger, gezond, junkfood, recepten
Bicycling

Klaar om de grill aan te steken? Deze recepten zijn perfecte herstel-traktaties of maaltijden voor op je rustdag.

Burgers hoeven niet saai te zijn. Met recepten voor zeven inventieve variaties (zie hieronder) – plus gedetailleerde instructies voor de burgers, broodjes, spreads, kaas en toppings – hebben we alles wat je nodig hebt om een sensationele herstelmaaltijd in elkaar te draaien.

Dit zijn de 7 allerlekkerste burgers die we ooit gegeten hebben!

1

Ultieme Rundvleesburgers

Hamburger, Food, Dish, Buffalo burger, Cheeseburger, Junk food, Cuisine, Fast food, Veggie burger, Burger king premium burgers,
Bicycling

Ingrediënten
6 plakken bacon
4 el mayonaise
½ el Sriracha chilisaus
Koolzaadolie voor de grill
4 plakjes (1 cm dikke) zoete ui
750 gram rundergehakt
1 theelepel zeezout
½ theelepel gemalen zwarte peper
4 plakken cheddarkaas
4 kaiserbroodjes
16 plakjes augurk
4 plakken tomaten
4 blaadjes sla

Instructies
Leg de bacon plakken in een grote koekenpan. Bak de plakken zo’n 8 minuten op middelhoog vuur, terwijl je ze af en toe omdraait, tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met een vel keukenrol. Laat ze lichtjes afkoelen en breek de plakken in twee.

Meng in een kleine kom ondertussen de mayonaise met de Sriracha chilisaus.

Verwarm de grill tot middelhoge temperatuur. Verdeel met een kwast de olie over de bakplaat. Leg de uien op de bakplaat en bak ze zo’n 3 minuten aan beide kanten totdat ze licht verkoold zijn. Haal ze van de grill en zet ze opzij.

Terwijl je de uien bakt, maak je van het rundergehakt 4 burgers, waarbij je een kuil in het midden drukt. Kruid de buitenkant van de burgers met peper en zout. Bak ze zo’n 6 minuten, draai de burgers om en leg op iedere burger een plak kaas. Bak ze nog 6 tot 7 minuten voor medium doorbakken (of totdat ze de gewenste doorbakkenheid bereiken).

Rooster de broodjes ondertussen lichtjes. Verdeel de sriracha-mayonaise over de binnenkant van de broodjes. Leg de gebakken burgers op de getoaste broodjes en verdeel de bacon, ui, tomaat, augurk en sla over de broodjes. Leg de bovenkant van het broodje er bovenop en dien op. Maakt 4 porties.

2

Pittige zwarte bonen burger

Food, Dish, Junk food, Cuisine, Hamburger, Buffalo burger, Ingredient, Fast food, Cheeseburger, Burger king premium burgers,
Bicycling

Ingrediënten
65g walnoten
1 kleine witte ui, in vieren gesneden
1 blik zwarte bonen (400g), uitgelekt en afgespoeld
50g panko broodkruimels
1 tl gemalen komijn
1 tl chilipoeder
½ tl gerookte paprikapoeder
½ tl zeezout
¼ tl gemalen zwarte peper
1 ei, licht geklopt
1 el koolzaadolie
4 plakken kaas
4 grote pretzel broodjes
4 el olijf mayonaise
1 tl hete saus (optioneel)
2 geroosterde paprikahelften
4 blaadjes Romaine sla

Instructies
Doe de walnoten in een keukenmachine. Vermaal ze zo’n 20 seconden tot ze zo fijn zijn als broodkruimels en doe ze in een middelgrote kom.

Stop de uien zo’n 10 seconden in de keukenmachine totdat ze fijngehakt zijn. Voeg de helft van de bonen toe totdat je een dikke puree hebt, zo’n 10 seconde. Voeg het mengsel bij de kom met walnoten. Voeg de resterende bonen, broodkruimels, komijn, chilipoeder, paprikapoeder, zout, peper en het ei toe. Meng alles goed door elkaar. Vorm 4 burgers, met natte handen gaat dit makkelijker. Laat de burgers 1 uur rusten.

Verwarm olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burgers in de pan en bak ze 5 tot 7 minuten tot ze bruin zijn. Draai de burgers om, beleg ze met kaas en bak ze nog 4 tot 6 minuten, de laatste paar minuten met een deksel op de pan om de kaas te laten smelten.

Rooster ondertussen de broodjes. Smeer ½ eetlepel mayo op iedere onder- en bovenkant. Leg de burgers op de broodjes en garneer iedere burger met ¼ theelepel hete saus, ¼ van de paprika en 1 blaadje sla. Leg de bovenkant van het broodje erop en dien op. Maakt 4 porties.

Bekijk hier ook een geniaal recept voor je ontbijt: wafels met banaan en bacon

3

Sesam Zalm Burgers

Dish, Food, Cuisine, Ingredient, Produce, Patty, Finger food, Fast food, Staple food, Recipe,
Bicycling

Ingrediënten
500g zalmfilet zonder huid en graat
50g panko broodkruimels
60g gesneden lente-uitjes
15g gesneden verse koriander
2 teentjes knoflook, geperst
1 el geroosterde sesamolie
2 el sojasaus
¼ tl zeezout
1 el koolzaadolie
4 grote sesambroodjes
2 handjes gemengde sla
2 el hoisinsaus

Instructies
Snijd de zalm in blokjes van 2 cm. Doe de helft van de vis in een keukenmachine en vermaal dit in 15 seconden tot een gelijkmatige puree, stop indien nodig om de resten van de zijkant van de kom te schrapen. Voeg de overgebleven zalm toe en mix tot het een compact geheel is en de grote stukken verdwenen zijn. Giet het mengsel in een grote kom. Voeg de broodkruimels, lente-ui, koriander, knoflook, sesamolie, sojasaus en het zout toe. Kneed het door elkaar en maak met natte handen vier burgers.

Verhit de koolzaadolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgers 5 minuten. Draai ze om en bak ze 5 minuten aan de andere kant.

Rooster ondertussen de broodjes. Leg de burgers op de onderkant en beleg ze met ¼ van de gemengde sla. Smeer hoisinsaus op de bovenkant van de broodjes en leg deze er bovenop. Maakt 4 porties.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Dubbele uien wagyuburgers

Dish, Food, Cuisine, Ingredient, Buffalo burger, Hamburger, Sloppy joe, Slider, Breakfast roll, Junk food,
Bicycling

Ingredienten
500g wagyugehakt
½ tl zeezout
1/8 tl peper
1 el koolzaadolie
150g gesneden uien
175g gesneden rode peper
125g geraspte mozzarella
8 witte puntjes
8 tl steaksaus
8 tl augurkenblokjes
25g gebakken uitjes

Instructies
Verdeel het gehakt in 8 gelijke porties en vorm 8 burgers met een diameter van 7,5 cm. Besprenkel beide kanten van alle burgers met ¼ tl zeezout en de peper. Zet de burgers opzij.

Verhit olie in een grote gietijzeren pan of koekenpan met stevige bodem op middelhoog vuur. Voeg de ui, rode peper en resterende ¼ theelepel zout toe. Roer af en toe tot de groenten zacht zijn en de ui glazig, zo’n 10 minuten. Doe de groenten in een afgedekte kom om ze warm te houden.

Zet de pan terug op het vuur en leg 4 burgers in de pan. Bak ze 3 minuten tot ze bruin zijn. Draai ze om en strooi 1 eetlepel kaas over iedere burger. Doe een deksel op de pan en bak de burgers nog zo’n 3 minuten tot de kaas gesmolten is en de burgers doorbakken zijn.

Wikkel ondertussen 4 broodjes in een vochtige keukenrol en verwarm ze 30 seconde in de magnetron.

Leg de gebakken burgers op de broodjes. Beleg iedere burger met 1 theelepel steak saus, 1 eetlepel gebakken ui en peper mix, 1 theelepel augurkenblokjes en 1 eetlepel gebakken uitjes. Leg de bovenkant van de broodjes er bovenop. Maakt 8 broodjes (2 broodjes per portie).

5

Lamburger met tzatziki

Dish, Food, Cuisine, Ingredient, Fast food, Junk food, Buffalo burger, Fried food, Produce, Hamburger,
Bicycling

Ingrediënten tzatzikisaus
½ komkommer, geschild en geraspt
½ tl zeezout
140g Griekse yoghurt 2%
1 el gesneden verse dille
1 el gesneden verse munt
1 teentje geperste knoflook
1 ½ tl citroensap

Instructies
Doe de geraspte komkommer in een zeef boven een kom en besprenkel met zout. Meng dit door elkaar en laat het 30 minuten rusten. Pers er daarna zoveel mogelijk water uit als mogelijk en doe de komkommer in een middelgrote kom. Voeg de yoghurt, dille, munt, knoflook en citroensap toe. Roer het goed door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.

Ingrediënten burger
750 gram lamsgehakt
½ tl zeezout
½ tl gemalen komijn
¼ tl gemalen kaneel
¼ tl gemalen zwarte peper
Koolzaadolie voor de grill
4 ciabattabroodjes
4 dikke tomatenplakken
4 dunne plakken rode ui
225g verse baby spinazie

Instructies
Verwarm de grill op middelhoge temperatuur. Doe het lamsgehakt, zout, komijn, kaneel en peper in een grote kom. Kneed de kruiden door het gehakt en vorm 4 burgers met een kuil in het midden. Vet de grill in met olie. Bak de burgers zo’n 6 minuten op de grill, met de deksel gesloten, tot de grillstrepen in het vlees staan. Draai de burgers om en bak ze nog 6 tot 7 minuten voor medium doorbakken (of totdat ze de gewenste doorbakkenheid hebben bereikt).

Bak ondertussen de ciabattabroodjes af. Leg de burgers op de broodjes en beleg ze met 2 eetlepels tzatzikisaus, een plak tomaat, een plak ui en ¼ van de spinazie. Leg de bovenkant van het broodje er bovenop en serveer. Maakt 4 porties.

Ook onze hoofdredacteur Laurens ten Dam is bbq-liefhebber. Dit is het recept van zijn ideale herstelburger.

6

Pindakaas bacon burger

Hamburger, Food, Buffalo burger, Dish, Junk food, Fast food, Cheeseburger, Burger king premium burgers, Veggie burger, Cuisine,
Bicycling

Ingrediënten
12 plakken gerookte bacon
1 el koolzaadolie
750g mager gehakt
4 el pindakaas
4 zachte broodjes
4 plakken tomaat
8 augurkenschijfjes
4 blaadjes rode sla

Instructies
Verwarm de oven tot 175 °C. Leg de bacon op bakpapier en bak zo’n 25 minuten in de oven tot ze krokant zijn, draai halverwege om. Laat de bacon uitlekken op keukenpapier en zet opzij.

Verwarm ondertussen olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Maak 4 burgers van het gehakt en leg ze in de pan zodra deze warm is. Bak ze zo’n 4 minuten, totdat de onderkant een donkere kleur krijgt. Draai ze om en bak ze tot de gewenste doorbakkenheid is bereikt, nog zo’n 3 tot 4 minuten voor medium.

Verplaats de burgers naar een bord en beleg ze met 1 eetlepel pindakaas. Verwijder de pan van het vuur en leg de broodjes met de kop naar beneden in de pan om ze te roosteren.

Leg de burgers op de broodjes. Beleg met 3 plakken bacon, 1 plak tomaat, 2 augurkenschijfjes en 1 blaadje sla. Leg de bovenkant van het broodje er bovenop. Maakt 4 porties.

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Chipotle chili kalkoenburgers

Dish, Food, Buffalo burger, Cuisine, Hamburger, Ingredient, Burger king premium burgers, Slider, Fast food, Sandwich,
Bicycling

Ingrediënten
750 gram kalkoengehakt
3 gesneden chipotle chili pepers in adobo saus uit blik
½ middelgrote witte ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
½ tl zeezout
Koolzaadolie voor de grill
120g verkruimelde verse kaas
4 volkoren broodjes
1 avocado, geprakt
8 el pico de gallo
4 blaadjes sla

Instructies
Verwarm de grill op middelhoog vuur. Meng in een grote kom het kalkoengehakt, de pepers, ui, knoflook en het zout met een vork door elkaar. Maak met natte handen 4 burgers, druk een gat in het midden.

Vet de grill in met olie. Bak de burgers op de grill met het deksel gesloten tot de grillstrepen in de burgers staan. Draai de burgers om en strijk er 2 eetlepels verse kaas overheen. Bak de burgers nog zo’n 5 minuten tot ze een interne temperatuur van 165 °C bereiken.

Rooster ondertussen de broodjes. Smeer ¼ van de avocado op de binnenkant van de bovenkant. Leg de burgers op de onderkant. Beleg de burgers met 2 eetlepels pico de gallo en 1 blaadje sla. Leg de bovenkant erop en serveer. Maakt 4 porties.

Wist je dat onze vrienden van Men's Health ook een heel lekker recept hebben voor een kipburger met ananas?

Meer van Bicycling
 
preview for Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding

male race cyclist resting by mountain road

Welke vitamines werken tegen vermoeidheid?

natural products rich in vitamin b6 and protein

Teveel vitamine B6 is dat schadelijk?

close up, low angle view on a bike, back wheel on foreground man's legs riding his bicycle on road in summer concept of extreme cycling

Au! Kuitspier verrekt, wat nu?

dietary fiber food still life

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder