Skip to Content

9 verrassende dingen die je nog niet wist over Strava

Ontdek het meest populaire segment, de beroemdste Strava-gebruiker en welke rit de meeste kudo's ooit opleverde?

Door Bicycling
strava, weetjes, interessant, guide
FOTO: GETTY

Grappige feitjes van Strava

Ergens in het zevenjarige bestaan van Strava groeide de app uit tot meer dan alleen een bewegingsmeter en online community voor sporters – het werd een bron van data over wie fietsers zijn en hoe ze rijden.

Dankzij het opnemen van zowel woon-werk fietsverkeer als recreatieve fietstochten in de database, weten we wat de gemiddelde fiets-woon-werkverkeer afstand wereldwijd is (18,8 kilometer) en waarom iedereen in Amsterdam zo enthousiast op dezelfde dag in mei op de fiets stapte (Moederdag).

Maar er zijn nog veel meer grappige feitjes te vinden in de data die Strava heeft verzameld. Negen dingen waarvan je nog niet wist dat je ze wilde weten.

Ben je al lid van de Strava-club van Bicycling? Bekijk hem hier.

1

Het populairste Strava segment in de wereld

Map, Sport venue, Road,
FOTO: STRAVA

Nee, het is niet de legendarische Alpe d’Huez in Frankrijk of de Mount Tamalpais in San Francisco. Het is de Praça de Reitoria, een vlakke ronde van een halve kilometer in het Braziliaanse Sao Paulo, waar meer Strava actie plaatsvind dan ieder ander stuk weg waar dan ook.

Op dit moment staat de teller op 2.745.073 pogingen, gedaan door 4802 mensen. Het segment dienst als train- en wedstrijdronde voor de wielerploeg van de Universiteit van Sao Paolo met KOMs en QOMs op respectievelijk 31 seconde en 34 seconde. Via deze Youtube video krijg je een indruk van de ronde, die bij lokale fietsers ook wel bekend staat als ‘bolinha’, Portugees voor ‘bal’.

Het segment: Strava

2

Het meest bekeken Strava segment in de wereld

Signage, Street sign, Sign, Font, Advertising, National park, Billboard, Traffic sign, Mountain,
FOTO: ANDY ASTFALCK

Deze strookt iets beter met de verwachtingen. Met 41.315 pogingen door 27.916 mensen is de Coll dels Reis op het eiland Mallorca een legendarische klim in de eerste categorie, waar in tien kilometer zo’n 680 hoogtemeters worden afgelegd.

Het is geen verrassing dat dit segment door zoveel fietsers op Strava wordt bekeken – wie van klimmen houdt, heeft het ongetwijfeld op zijn bucketlist staan. De KOM en QOM zijn op dit moment in handen van Sebastian Henao Gomez met een tijd van 24:54 minuten en Emma Pooley, die het segment in 30:52 minuten aflegde.

Het segment: Strava

3

De populairste dag om op de fiets te stappen

Cycle sport, Bicycle, Cycling, Vehicle, Cyclo-cross bicycle, Bicycle racing, Outdoor recreation, Recreation, Cross-country cycling, Endurance sports,
FOTO: ANDY ASTFALCK

Dinsdag, volgens de gegevens van Strava Insights.

Waarom dinsdag? Jouw veronderstelling is net zo aannemelijk als die van ons (en van Strava). Misschien komt het doordat we de week allemaal goed willen beginnen. En maandagen dan? Die zijn al zwaar genoeg.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

De hoogst gewaardeerde activiteit op Strava

Cycling: 101th Tour of Italy 2018 / Stage 7
FOTO: ANDY ASTFALCK

De Franse wielrenner Thibaut Pinot wist met zijn optreden in de twintigste etappe van de Tour de France in 2015 veel respect af te dwingen.

Na een teleurstellende start van zijn Tour, kon hij aanvallen en een overwinning op de Alpe d‘Huez op zijn naam schrijven, zijn tweede etappewinst sinds de start van de Tour. Fans op Strava zorgden voor een regen van reacties en Kudo’s.

5

De meest gevolgde atleet op Strava

Arm, Recreation, Championship, Vehicle, Competition event, Team, Endurance sports,
FOTO: ANDY ASTFALCK

Dat is de Nederlandse Laurens ten Dam, professioneel wielrenner bij Sunweb. Zijn beste prestatie zette hij neer in 2012, toen hij als 8e eindigde in de Ronde van Spanje. Hij is een actieve Strava-gebruiker – in de afgelopen vier weken, publiceerde hij 26 activiteiten – en heeft op dit moment 90.694 volgers.

6

De gelukkigste persoon op Strava

Performance, Event, Performing arts, Audience, Concert, Crowd, Performance art, Sport venue, Stage, Night,
FOTO: ANDY ASTFALCK

Hij is misschien niet het gelukkigste individu, maar hij is wel de leider van het ‘gelukkigste land ter wereld.’

Tshering Tobgay, de eerste minister-president van Bhutan, is een actief Strava-lid dat een aantal serieuze ritten heeft geüpload. Dat is niet gek; het land heeft toegezegd voor altijd koolstofneutraal te blijven en stelt geluk boven economische groei. In 2014 deelde Tobgay dit met New York Times Magazine.

‘Alle ontwikkeling in Bhutan wordt gedreven door het Bruto Nationaal Geluk. En fietsen gaat, net als elke waardige sportactiviteit, over gezonde ontwikkeling. Het is goed voor de ziel, het lichaam en het geluk. Je kunt niet van fietsen houden zonder een milieuactivist te zijn. Dat is een van de redenen om fietsen in Bhutan te stimuleren.’
Je vind deze atleet hier op Strava.

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Everestings of 2016

Mountainous landforms, Mountain, Mountain range, Ridge, Massif, Alps, Arête, Summit, Sky, Mount scenery,
FOTO: GETTY

Nee, deze fietsers beklommen de hoogste berg ter wereld niet daadwerkelijk met hun fiets, maar elke Everesting – het beklimmen van minimaal 8848 hoogtemeters in een fietstocht – is evengoed bijzonder. Dit jaar waren er tot nu toe drie atleten die zulke epische tochten online hebben gezet, dat je direct op je fiets wil stappen. Zo niet, wil je op zijn minst misschien een paar Kudo’s uitdelen.

14 mei: Mats Steinsland
20 mei: Isaiah Janzen
22 mei: Bryan Osoro

8

Ritgegevens van grote steden

Vehicle, Bicycle, Recreation, Architecture, City, Tourism, Endurance sports, Cycling, Leisure, Triathlon,
FOTO: DAM TOT DAM FIETSCLASSIC

Toen Strava de ritgegevens van twaalf grote wereldsteden bekeek, vonden ze een aantal interessante details over de manier waarop fietsers in verschillende steden rijden. Als het gaat om afstand leggen fietsers in Milaan de langste route af met een gemiddelde totale ritafstand van 53,1 kilometer.

Fietsers in Barcelona kwamen naar voren als renners met de meeste hoogtemeters per rit. Gemiddeld zijn dat 729,9 hoogtemeters – die hen vertragen tot een gemiddelde snelheid van 19,5 kilometer per uur. Nederland maakt haar naam als fietsland waar, in Amsterdam wordt met een gemiddelde snelheid van 25,5 kilometer per uur het hardst gereden.

Tekst: Redactie Bicycling
Foto: Getty /Dam tot Dam FietsClassic / Andy Astfalck

Meer van Bicycling
 
preview for Onderhoud

Tech

shimano auto en free shift technologie krijgt eurobike awards

Eurobike Award voor Free- en Auto Shift

twee wielrenners spelen op de weg

Dingen die alle Stravagebruikers doen

zwift komt met videointegratie voor strava

Zwift en Strava lanceren nieuwe integratie

shimano ultegra di2 close up
Van Bicycling Voor Shimano

Als je nog twijfelt over fietsen met Shimano Di2

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder