De grote sportvoedingstest deel 3: De gelletjes

Sportvoeding heb je in soorten en maten. Tijd voor een grote test. We hebben het onderverdeeld in vier groepen: dorstlessers, energierepen, gels en herstelrepen. Deze week: de gelletjes.

woensdag, 12 september 2018, 12:07
De grote sportvoedingstest deel 3: De gelletjes

We weten allemaal dat je rondom zware inspanningen goed op je voeding moet letten en dat specifieke sportvoeding daarbij een uitkomst is. Noodzakelijk zelfs, als je het maximale uit jezelf wil halen. Hoog tijd om onderzoek te doen naar deze energiebommen.

We stuurden een testpanel van zeven wielrenners naar Zuid-Frankrijk om tijdens een meerdaagse Trans-Pyreneeëntocht een uitgebreide test van gels, repen en sportdranken uit te voeren.  Wat is hun oordeel over de smaak? Is het een beetje makkelijk weg te krijgen of is het kauwen een strijd op zich? Moet je eerst het gevecht met de verpakking aan of is het openen zo gepiept?

Eenmaal stoempend op een zware col, is het niet eenvoudig om rustig een reepje te gaan eten. Een gelletjes is hier meestal de oplossing. Je hoeft niet te kauwen (als het goed is), dus de energie is binnen no-time naar binnen gewerkt. Eventueel aanvullen met een slok water, afhankelijk van het type gel je neemt.

Vind je het leuk om ook op pad te gaan met een testpakket van verschillende merken? Check dan hier het testpakket waar wij mee op pad gingen. Je koopt het setje met 8 verschillende producten al voor €14.95

1 / 8

MAXIM ENERGY GEL

Smaak: Citrus; Gewicht: 100 gr.; Energie: 250 Kcal; Koolhydraten: 63 gr.; Zout: 0 gr.;Prijs € 2,49
Deze gel zit boordevol koolhydraten en die worden snel door je lichaam opgenomen voor een vrijwel directe werking. Ook bevat de gel veel vitamines en mineralen, zodat je ook op dat vlak wordt aangevuld. Dankzij de grote verpakking en het handige draaidopje hoeft hij niet in één keer op. Wel innemen met een paar slokken drank.

Het oordeel

Deze gel geeft een heerlijk frisse energy boost. De citroensmaak is niet te sterk en daardoor biedt het een prettige smaak. De draaidop
is ideaal als je de gel niet in één keer wilt legen en daarnaast is hij ook handig als de verpakking leeg is: geen geplak in je zakje. Het dopje zit wel behoorlijk strak en moet met twee handen worden geopend.
arrow down
2 / 8

OTE ENERGY GEL

Smaak: Orange; Gewicht: 56 gr.; Energie: 82 Kcal; Koolhydraten: 20,5 gr.; Zout: 0,5 gr.; Prijs € 1,89
De OTE energiegel is ontwikkeld om zo snel mogelijk extra energie vrij te geven. De koolhydraten worden snel opgenomen door het lichaam de energiegel is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals echt fruitsap. De OTE energiegel bevat 20 gram koolhydraten per gel. De elektrolyten die in de OTE energiegel zitten helpen de verloren zoutreserves weer aan te vullen. Het is niet nodig om bij deze gel
te drinken.

Het oordeel

Een makkelijk te drinken gel die niet al te geconcentreerd is. Toch is het wel lekker om een slok water te nemen na de gel. Leuke, unieke toevoeging: je kan kiezen voor de ‘Gulp’ of ‘Sip’ opening. Oftewel, alles in één keer leeg of een beetje nippen.
arrow down
3 / 8

SQUEEZY ENERGY GEL

Smaak: Raspberry; Gewicht: 33 gr.; Energie: 85 Kcal; Koolhydraten: 21 gr.; Zout: 0,04 gr.; Prijs € 1,19
De energiegel voorziet je lichaam van genoeg koolhydraten om optimaal door een training of wedstrijd te komen. Dankzij de toegevoegde Maltodextrine (maïszetmeel) is er een geleidelijke en langdurige afgifte van energie. Vanwege de compacte verpakking kun je de gel eenvoudig meenemen, wel altijd met een slok water.

Het oordeel

Een gel met een neutrale framboos-smaak, dat is positief. De kleine verpakking is handig, één keer flink knijpen en hij is leeg, vooral handig als je zwaar aan het afzien bent. Prijs-energie-verhouding daardoor wel relatief hoog.
arrow down
4 / 8

SIS GO ISOTONIC ENERGY GEL

Smaak: Black Currant; Inhoud: 60 ml.; Energie: 86 Kcal; Koolhydraten: 22 gr.; Zout: 0,01 gr.; Prijs € 1,39
De SiS GO Isotonic Energy Gel geeft je lichaam snelle energie en heeft als voordeel dat je er geen water bij hoeft te drinken. De gel bevat complexe koolhydraten die de energie gelijkmatig afgeven. Verder is hij relatief dun en drinkt daardoor makkelijk weg. Kan zonder
water ingenomen worden.

Het oordeel

Prima neutrale smaak die niet te zoet is. Dat de gel dunner is dan de meeste andere gels, is voor fietsers niet per sé een voordeel. Te hard knijpen en je hand zit onder. Daarnaast is het een behoorlijk grote hoeveelheid. Pluspunt is wel weer dat je niet ook nog naar je
bidon hoeft te grijpen, omdat er voldoende vocht in zit.
arrow down
5 / 8

QWIN PEPTI GEL

Smaak: Fruit Punch; Inhoud: 60 ml.; Energie: 99 Kcal; Koolhydraten: 23 gr.; Zout: 0,3 gr.; Eiwitten: 1,7 gr.; Prijs € 2,25
De QWIN Pepti Gel is gel die speciaal is samengesteld voor echt fanatieke sporters die het maximale uit hun prestaties willen halen. Aan deze gel is een speciale eiwitmix toegevoegd. Deze zogenaamde peptides zijn gemakkelijk op te nemen door het lichaam en helpen samen
met de magnesium om de vermoeidheid te verminderen en het herstel te bevorderen.

Het oordeel

De gel van QWIN is qua smaak wat chemisch, wat waarschijnlijk komt door de toegevoegde peptides. Desondanks is het verder een
goed drinkbare gel, die overduidelijk ook voordelen biedt op het gebied van voedingswaarde. De opening is wat klein, wat voor de
één een voordeel is en voor de ander een nadeel.
arrow down
6 / 8

ENERVIT LIQUID GEL

Smaak: Orange; Inhoud: 60 ml.; Energie: 112 Kcal; Koolhydraten: 28 gr.; Zout: 0,01 gr.; Prijs € 1,99
Deze Liquid Gel van het Italiaanse Enervit biedt een grote hoeveelheid koolhydraten in een kleine verpakking, mét draaidop. Handig dus als je hem niet in één keer wilt legen. De gel is relatief dun en hoeft daardoor niet ingenomen te worden met water.
Het oordeel
Een gel die heel makkelijk weg drinkt, wat een voordeel is ten opzichte van de dikkere gels. De smaak zorgt er echter ook voor dat je hem snel wilt opdrinken, want die is erg zoet. Een draaidop is vooral handig bij grotere verpakkingen, voor deze 60 ml zou een scheuropening fijner zijn, waardoor je niet twee handen nodig hebt.
arrow down
7 / 8

ISOSTAR ACTIFOOD GEL

Smaak: Apple; Inhoud: 90 gr.; Energie: 185 Kcal; Koolhydraten: 42 gr.; Zout: 0,05 gr.; Prijs € 2,39
Dankzij de zeer energierijke samenstelling en het gehalte aan vitamine C, E en B1 bieden de Actifood-fruitgels snel opneembare energie. Samengesteld met echte stukjes fruit, wat voor wat textuur zorgt. De verpakking is hersluitbaar, zodat je hem niet in één keer hoeft te legen.
Het oordeel
Veel te zoet en te dik. Dit is niet de gel waar je naar grijpt tijdens een intensieve beklimming, ondanks de grote hoeveelheid energie die er in zit. De hersluitbare dop is een noodzaak, want de verpakking in één keer legen is een uitdaging op zich.
arrow down
8 / 8

STEALTH REAL FRUIT ENERGY GEL

Smaak: Banana; Inhoud: 60 ml.; Energie: 86 Kcal; Koolhydraten: 22 gr.; Zout: 0,03 gr.; Prijs € 2,69
Een gel gemaakt met echt fruit, waarmee een smoothie-achtigesmaak wordt geprobeerd na te bootsen. De samenstelling is een combinatie van echt fruit, gecombineerd met rijstzetmeel en fructose. De Stealth Real Fruit Energy Gel is daarmee een meer natuurlijk product.

Het oordeel

Misschien is het wennen, misschien is het de smaak. Maar de banana-gel is voor geen van onze fietsers een favoriet. Desondanks proef je wel de echte fruitsmaak. De andere variant van mango-passion is wellicht iets frisser en daardoor lekkerder.
Vind je het leuk om ook op pad te gaan met een testpakket van verschillende merken? Check dan hier het testpakket waar wij mee op pad gingen. Je koopt het setje met 8 verschillende producten al voor €14.95
Tekst: Sander Jansen
Foto: Brian Megens
arrow down
Tags: