Skip to Content

Wat er in je lichaam gebeurt als je alcohol drinkt na een zware rit

Heerlijk. Een biertje na een joekel van een rit. Maar timing en mate(n) zijn belangrijk als je niet je herstel in de weg wilt zitten.

Door
martijn wint bier en bbq ride met sportful
Gijs Ferkranus

Je hoeft geen uitgebreid onderzoek te doen om er achter te komen dat fietsers (en hardlopers, rugbyers en andere fysiek zware sporten) vaak genieten van een after-training biertje. Of twee. Of, nou ja, nog een paar. Maar onderzoek toont wel degelijk een verband aan tussen inspanning en alcoholconsumptie, waarbij de meest actieve mensen meer drank naar binnen gooien dan degenen die minder sporten. Er zijn veel theorieën over de reden hiervan, waaronder dierproeven die laten zien dat fysieke inspanning de tolerantiedrempel verhoogt, waardoor je meer moet drinken om ‘iets’ te voelen. Een andere theorie is het “work hard, play hard” ethos dat veel sporters vaak hanteren: hoe meer je je best gedaan hebt, hoe meer ontspanning je jezelf toestaat. Maar wat ook de reden is en hoewel een of twee biertjes niet gelijk je herstel de das om doen, het is niet onverstandig om de tap dicht te draaien voordat je overgaat tot het bestellen van een meter bier (voor jezelf).

Als bewijs gingen we te rade bij alcohol- en bewegingsonderzoeker Dr. Evelyn Parr, van het Centre of Exercise and Nutrition van de Australian Catholic University om ons uit te leggen wat er met je lichaam gebeurt als je een zware rit afsluit met een biertje (of twee) te veel op.

1

Je lever is té bedwelmd om zijn werk te doen

zwarte lijn
Bicycling

Het orgaan wat verantwoordelijk is voor het opruimen van alle metabolische bijproducten na een zware trainingssessie, blijft nog lang actief nadat je je fiets al gestald hebt en op het terras bent gaan zitten. Wat gebeurt er als je er dan nog wat alcohol bij in giet, bovenop alle aangemaakte lactaat? Dan worden er concessies gedaan en dat gaat meestal ten koste van je herstelproces, aldus Parr. 'Alcoholconsumptie lijkt het normale herstelproces wat de lever na een training aangaat in de war te schoppen,' zegt ze. In plaats van het afbreken van de lactaat, dit om te zetten in glucose en de glycogeenvoorraden aan te vullen, is je lever druk bezig om dehydrogenase enzymen aan te maken om al dat plotseling aanwezige giftige spul op te ruimen.

2

Je spieren kunnen zich niet fatsoenlijk repareren

zwarte lijn
Bicycling

Zware trainingsritten en wedstrijden beschadigen je spiervezels. Een goed herstelproces, zoals het nemen van voldoende voeding, vocht en rust helpt om ze te repareren én sterker te maken. Te veel alcohol verstoort dat proces, zegt Parr. 'Als je alcohol inneemt, vooral in grote hoeveelheden, is je lichaam niet meer zo efficiënt in het maken van nieuwe proteïnen die de bouwstenen zijn van je spieren, zelfs als je daar nog extra proteïnen bij inneemt.'

3

Je zal de volgende rit niet meer zo sterk zijn

zwarte lijn
Bicycling

Overmatig drinken na een zware fietsrit zal resulteren in minder kracht tijdens je volgende rit. Onderzoek toont aan dat alcohol het verlies in spierkracht – wat je na elke zware training hebt – wordt vergroot. 'Dit is waarschijnlijk te wijten aan verminderde spierproteïne-synthese, wat resulteert in een onvolledig herstel,' aldus Parr.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Je blijft uitgedroogd

zwarte lijn
Bicycling

Uitdroging zorgt voor een lager volume van je bloedplasma, wat belastend is voor je cardiovasculaire systeem en daarmee moeilijker voor je organen om optimaal te functioneren. Hydrateren is essentieel voor volledig herstel. En alcohol helpt je niet om goed te hydrateren. In tegendeel, zegt Parr. 'Er is bewijs dat een drankje met een hoog alcoholpercentage, zoals een speciaal-biertje, je hydratatie aantast, waarschijnlijk vanwege het diuretische effect van alcohol.' Een biertje met een laag alcholpercentage alcohol is duidelijk minder schadelijk.

5

Je beoordelingsvermogen wordt vertroebeld

zwarte lijn
Bicycling

Alcohol verbetert niet bepaald je beoordelingsvermogen, zoals iedereen kan onderstrepen. Als het eerste waar je naar grijpt na het passeren van de finish een bierpul is, is het tweede vermoedelijk een nieuw biertje, in plaats van een fatsoenlijke herstelmaaltijd of shake. 'Soms is het niet per sé de consumptie van de alcohol zelf die het herstel verstoort, maar de slechte voeding die je daarmee inneemt – niet genoeg koolhydraten om je glycogeenvoorraad bij te vullen en onvoldoende proteïnen,' zegt Parr. Zorg dat je eerst een alcoholvrije hersteldrank en iets te eten neemt, voordat je de weg naar de bar neemt. Op die manier krijg je de voeding binnen die je lichaam op het belangrijkste moment nodig heeft, voordat je een paar rondjes met je vrienden bestelt.

Vertaling: Sander Jansen

Meer van Bicycling
 
preview for Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding

male race cyclist resting by mountain road

Welke vitamines werken tegen vermoeidheid?

natural products rich in vitamin b6 and protein

Teveel vitamine B6 is dat schadelijk?

close up, low angle view on a bike, back wheel on foreground man's legs riding his bicycle on road in summer concept of extreme cycling

Au! Kuitspier verrekt, wat nu?

dietary fiber food still life

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder