Robert Marchand, een honderdzesjarige Franse wielrenner wiens wapenfeiten wereldwijd fans opleverden, gaat met pensioen. Hij is klaar voor wat meer ontspannen ritten, na het najagen van records voor in de recordboeken, zo vertelden zijn vrienden aan AFP.

Maar in zijn bescheiden appartement ten noordoosten van Parijs, is Robert Marchand nog steeds kilometers aan het vreten op de hometrainer.

Vorig jaar januari fietste Marchand 22,547 kilometer in een uur tijd, op de nationale wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines ten westen van Parijs. Het was een nieuw wereldrecord voor zijn leeftijdsgroep, hoewel die categorie speciaal voor hem moest worden gemaakt en hij geen concurrentie had.

'Zijn artsen willen niet dat hij deze enorme inspanningen nog langer doet,' vertelde zijn buurman Christian Bouchard, die daarmee het bericht in de lokale krant La Marne bevestigde.

In 2014 reed Marchand in een uur tijd maar liefst 26,927 kilometer, het wereldrecord voor fietsers boven de 100 jaar. In augustus vorig jaar pakte hij zelfs het wereldkampioenschap op de weg in de categorie 105-jaar en ouder. Maar ook hierbij daagde niemand hem uit.

Een nieuwe recordpoging 'zou veel druk betekenen, veel van hem vragen', zei Alain Gautheron, voorzitter van de Cyclos Myrtriens club in Mitry-Mory, waar Marchand het meest prestigieuze lid is. 'Als hij fietst, zou hij het moeten doen om te ontspannen, puur voor het plezier.'

Robert Marchand werd geboren op 26 november 1911 in de Noord-Franse stad Amiens. Hij heeft meerdere beroepen gehad - brandweerman, suikerrietplanter, wijnhandelaar, groenteboer - tijdens een leven waarin hij ook beide wereldoorlogen meemaakte. De voormalig Frans boks- en gymnastiekkampioen had ook nog tijd om rond te reizen door Venezuela en Canada.

Hij heeft zijn uitstekende fysieke conditie opgebouwd door veel te bewegen, het eten van grote hoeveelheden fruit en groenten, niet te veel koffie, geen sigaretten en 'heel weinig alcohol'.

Tekst: AFP/Bicycling.nl
Foto: Joel Saget