Waxers vs. Anti-waxers: wat is al dat gedoe rond warme wax voor je ketting?

Is warme wax de heilige graal voor het smeren van je ketting?

Silca

Silca

Toprenners hebben het – als het op fietsen en onderhoud aankomt – relatief gemakkelijk. Hun onderhoud wordt gedaan door de mechaniekers van de ploeg. Geen wonder dus dat veel profs en andere fanatiekelingen fan zijn geworden van warme wax op de ketting. Say wax? Ja precies, warme wax dus. Maar wat is dat, hoe werkt dat eigenlijk, hoe makkelijk kun je dat zelf doen en wat heb je eraan? De vraag is dus, ben jij een waxer of een anti-waxer?

Ontvang jij onze zeer goed gewaardeerde nieuwsbrief al? Schrijf je hier in en je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes, de beste aanbiedingen en tips!

Olie versus Wax

Je ketting smeren (nadat je hem hebt schoongemaakt!) is een belangrijk klusje. Het zorgt voor minder slijtage, soepeler draaien van je aandrijflijn en je kan écht een fractie minder vermogen leveren tijdens het trappen. Wat betekent: meer en langer plezier van en op je fiets.

Als het op smeren aankomt heb je de keuze uit olie – in miljoenmiljard soorten, merken en zelfs smaken – of wax. Lees daar bijvoorbeeld meer over in ons artikel over het verschil tussen wet en dry lube. Maak je de keuze voor wax? Dan kun je kiezen voor warme (nogal hip) of koude wax, waarbij de gedachte en ervaring bij wax is dat er veel minder vuil aan je draaiende delen blijft kleven. Minder vies, minder slijtage, meer pk’s. Win-win-win dus!

Voordelen van Wax

  • Wax blijft onder alle omstandigheden beter zitten dan olie, waardoor tussentijds smeren meestal minder nodig is.
  • Er blijft minder vuil aan wax plakken, waardoor je ketting langer schoon blijft.
  • Grondig ontvetten is minder nodig. Doekje erlangs en gaan.

Voordelen van Olie

  • Het ontvetten van je ketting is makkelijker.
  • Er zijn vele soorten voor veel weertypen en toepassingen.
  • Olie is vaak goedkoper dan wax én is beter verkrijgbaar.
  • Olie dringt doorgaans beter tussen de schakels door waardoor ook op onzichtbare plekken tussen de schakels goed gesmeerd wordt.

Koude versus warme wax

Veel mensen zweren bij wax. Ben of word jij ook een waxer, dan krijg je weer twee keuzes. Gebruik je vloeibare koude wax uit een druppelflesje of kies je voor een harde wax die middels verwarming vloeibaar wordt gemaakt en daarna wordt aangebracht op de ketting? De koude wax is makkelijker aan te brengen en je ketting en tandwielen blijven nagenoeg schoon. Mooi werk natuurlijk, maar smeert het wel genoeg? Kenners zijn het erover eens: als je koude wax blijft smeren, wordt de ketting uiteindelijk droog en vergaat de schakelprecisie en het plezier. En precies daar wringt het schakeltje, waardoor we bij de laatste – en natuurlijk duurste optie komen. De warme wax is het helemaal, maar heeft wel wat voeten in de aarde.

Lees ook: De 5 manieren waarop jij je draaiende onderdelen sloopt

Warme wax: Zo werkt het

Bij warme wax moet je, de naam zegt het al, de wax verwarmen in een speciaal opwarmelement. Bij veel merken die warme wax aanbieden, koop je een volledig pakket. Dat bestaat meestal uit een ketting, een quick-link of schakel om de uiteinden aan elkaar te maken, een bakje met verwarmingselement, een soort afdruiprekje, schoonmaakmiddel en natuurlijk de harde wax zelf.

Tekst gaat verder onder afbeelding

 

Nu ga je als volgt te werk:

  • Stap 1: Haal je smerige en/of versleten ketting van je fiets. Vies = schoonmaken, versleten = weggooien.
  • Stap 2: Zet je bakje met het verwarmingselement alvast aan en leg de harde wax erin, zodat deze kan smelten.
  • Stap 3: Reinig nu de ketting als een bezetene! En vergeet natuurlijk de tandwielen én je derailleurwieltjes niet. Veel te vaak blijft daar vuil aan zitten dat zich na de poetsbeurt weer rustig over je ketting en tandwielen verspreidt, soms zelfs in dikke plakkaten. Ja, de mensen die dit kennen zullen nu rode blossen op de wangen krijgen.
    Let op: ook als er in je pakket een nieuwe ketting zit of als je er eentje gekocht hebt, maak je die eerst goed schoon.
  • Stap 4: Terwijl jij je ketting hebt schooongemaakt, is het harde waxblok gesmolten. Tijd om je blinkend schone ketting in de warme wax te leggen. En denk om je vingers, want het is heet! Laat de ketting een goede minuut in de warme wax liggen.
  • Stap 5: Haal je ketting met het meegeleverde haakje uit de hete wax en laat hem uitdruppelen boven de nog hete wax, dan gaat er niets van het goddelijke brouwsel verloren. Hang hem nu om te drogen/uitharden op het meegeleverde afdruiprekje.
  • Stap 6: Als de wax is uitgehard, is je ketting klaar om gemonteerd te worden. Hij is nu droog, schoon, gewaxt en klaar voor prachtige kilometers.

Voelt dit als veel, ingewikkeld en allemaal gedoe? Dat kunnen we ons maar al te goed voorstellen! Toch zal dat vooral de eerste keer het geval zijn. Daarna hoef je jouw aandrijving namelijk veel minder vaak schoon te maken en de boel gaat ook nog eens langer mee. Ga je die vermeende 5-8 watt winst hiermee behalen? Al was het maar mentaal! Want met een schone en glimmende ketting rijd je per definitie al 10 km/uur sneller in je hoofd.

Lees ook: Zo gebruik je kettingolie om alle onderdelen van je fiets soepel te laten draaien