Wat is het verschil tussen wet lube en dry lube?

Update: 8 april om 14:16

Het smeren van je ketting is heel belangrijk! Maar wanneer kies je voor een wet lube en wanneer voor een dry lube?

Getty Images

Getty Images

Het goed onderhouden van je racefiets, gravel- of mountainbike is niet alleen fijn voor het oog, maar ook voor je portemonnee. Als je jouw fiets goed onderhoudt, zal de slijtage van onderdelen minder zijn en ben je dus jaarlijks minder geld kwijt. Bij onderhoud praten we niet alleen over schoonmaken, maar ook zeker over smeren, zodat alles soepel blijft draaien. Een goed smeermiddel is daarom onmisbaar. Maar voor welke kettingolie moet je daarbij kiezen? Oftewel: wat is het verschil tussen wet en dry lube?

Het juiste smeermiddel voor de ketting van je fiets

Er zijn heel veel verschillende soorten oliën en waxen op de markt om je ketting en tandwielen optimaal te laten functioneren. Allereerst moet je daarbij dus de keuze maken tussen wax of olie, een keuze waar wij al het artikel waxers vs. anti-waxers over schreven. Gebruik je het liefst olie, ook dan heb je een gigantisch aanbod in de winkel. Let er echter wel op dat je altijd kiest voor een smeermiddel wat bedoeld is voor je fiets, want oliën of smeermiddelen voor andere toepassingen (zoals auto's of naaimachines) zijn niet goed voor je fietsonderdelen!

We pakken er voor dit artikel de twee belangrijkste kettingoliën uit: wet lube en dry lube. De naam zegt het eigenlijk al, de een is geschikt voor natte omstandigheden, de ander voor droge. Maar hoe zit dat precies?

Wat is dry lube?

Over het algemeen geldt dat je voor de meeste omstandigheden een goede dry lube kunt pakken voor je fiets. Of je nu op de weg of offroad rijdt, een dry lube zorgt voor goede bescherming van je ketting en trekt weinig vuil aan dankzij de lage viscositeit (stroperigheid). Precies wat je wilt op droge, stoffige dagen, want anders zit je ketting binnen no time vol met vuil en slijten je onderdelen juist weer harder. Met een dry lube krijg je een zeer dunne kettingolie die een droge smering achterlaat. Het dringt makkelijk door in de kettingschakels en laat slechts een zeer dunne beschermende film achter. Ideaal voor in de zomer dus.

Lees ook: Zo gebruik je kettingolie om alle onderdelen van je fiets soepel te laten draaien

Wat is wet lube?

Een wet lube is, in tegenstelling tot dry lube, stroperig. Is het bar en boos buiten, dan pak je beter een wet lube. Als de 'R' in de maand zit, zullen we maar zeggen. Regen, modder, nattigheid, zand of zelfs zout water; allemaal slecht nieuws voor je draaiende delen, maar met een goede wet lube ben je hier beter tegen beschermd. De hoge viscositeit (stroperigheid) zorgt ervoor dat deze olie haast niet van je ketting af kan spoelen als het hard regent. Wel trekt een wet lube meer vuil aan, waardoor deze dus niet geschikt is voor stoffige omstandigheden.

Fiets je de hele winter buiten en pak je graag de mountain- of gravelbike? Dan is wet lube de beste keuze.

Lees ook: De 5 manieren waarop jij je draaiende onderdelen sloopt

Hoe vaak moet ik wet of dry lube aanbrengen?

Voor je kettingolie op je ketting aanbrengt, is het belangrijk dat de ketting zo schoon mogelijk is. Als de ketting vrij is van olieresten en vuil hecht het smeermiddel namelijk beter. Na het schoonmaken van de ketting breng je één druppel kettingolie per kettingschakel aan, aan de binnenkant van de ketting. Om dit makkelijker te maken, draai je de pedalen naar achteren om elk deel van de ketting te bereiken. Als iedere schakel is gesmeerd, kun je de overtollige kettingolie verwijderen met een doek.

Het is verstandig om je ketting regelmatig opnieuw te smeren. Het is namelijk een makkelijke en betaalbare manier om de levensduur van je aandrijflijn te verlengen. Dry lube heeft doorgaans een levensduur van zo'n 150 kilometer, terwijl een wet lube nog wel 100 kilometer meer aankan. Nadeel is wel dat de wet lube meer vuil aantrekt, dus het is verstandig om na elke rit een doekje langs je ketting te halen om het ergste vuil te verwijderen.

Lees ook dit artikel als je last hebt van piepjes en kraakjes aan je fiets.