Review: SRAM GX Eagle Transmission AXS T-type mountainbike groepset

De eigenschappen en werking van de duurste groepset, voor een aanzienlijk lagere prijs. Wie wil dat nou niet!?

© Corné Bastiaansen

IMG_7008.JPG

De nieuwe T-Type-aandrijving werd door SRAM begin '23 gelanceerd en kenmerkt zich door het ontbreken van de klassieke derailleurhanger (het bekende padje). Hierdoor wordt de derailleur direct op het frame gemonteerd, wat een belangrijke stap vooruit lijkt in termen van robuustheid, prestaties en installatiegemak. De duurdere versies, zoals de XX SL, XX en XO groepen, gaven alvast een voorproefje van deze nieuwe technologie, nu is er dus ook een betaalbare optie beschikbaar. Wij namen in de afgelopen maanden de proef op de som met de SRAM GX Eagle Transmission AXS T-type groepset. In deze review lees je onze bevindingen.

SRAM GX Eagle Transmission AXS T-type groepset

Zoals gebruikelijk is geworden, komen fabrikanten eerst met een premiummodel, waarbij veel gebruikers vooral hopen op een goedkopere versie die beter binnen hun budget past. Hun gebeden zijn verhoord met de komst van de GX-versie. Deze nieuwe groepset is ontworpen om dezelfde ideeën en technologieën te gebruiken als bij de duurdere modellen, maar dan in een meer betaalbare uitvoering. Hierdoor bevindt de GX zich onder de XX SL, XX en XO in het gamma, maar blijft hij toch een solide keuze voor fietsers die de nieuwste technologie willen zonder een hoge prijs te betalen.

T-Type staat voor de nieuwste generatie van AXS-aandrijvingen met draadloze elektronica, waarbij de naam verwijst naar het elimineren van de derailleurhanger. Door de derailleur direct op het frame te monteren, worden veel problemen met de traditionele derailleur – zoals verbogen derailleurhangers of slechte afstellingen – uitgesloten. Dit resulteert in een betrouwbaardere, gebruiksvriendelijkere oplossing die bovendien eenvoudiger af te stellen is. De nieuwe GX T-Type volgt grotendeels hetzelfde principe als de duurdere XX en XO T-Type-modellen, en de componenten zijn onderling compatibel. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

De derailleur van GX is bijvoorbeeld volledig herzien en onderscheidt zich van zijn duurdere broers door een betere integratie van de batterij en een andere motor die groter en zwaarder is. Verder maakt de GX geen gebruik van een carbon kooi zoals bij de SRAM XX SL Transmission groep, maar van een aluminium body en kooi met een vervangbare “Skid Plate” bescherming. Mag duidelijk zijn dat dit vooral gekozen is voor een lagere (productie)prijs.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nieuw, nieuwer nieuwst!

De GX-cassette is eenvoudiger van opzet en minder luxueus qua gebruikte materialen in vergelijking met de XX- en XO-modellen. Waar de XX drie aluminium tandwielen heeft, heeft de GX er slechts één, en de andere tandwielen zijn geklonken in plaats van uit één stuk staal gefreesd. Toch maakt de GX-cassette gebruik van dezelfde X-Sync technologie, wat zorgt voor een goede geleiding van de ketting. Bovendien is de cassette bedekt met een nikkelcoating, net als de ketting, wat de levensduur ten goede moet komen.

Ook het crankstel is opnieuw ontworpen met een gesmeden aluminium behuizing, en heeft iets dikkere cranks in vergelijking met de XO-versie. Deze vorm is bedoeld om slijtage door schoenwrijving te verminderen, en er zijn drie cranklengtes beschikbaar (160, 165 en 170 millimeter), evenals een versie voor e-mountainbikes met een ISIS-interface. Het crankstel is compatibel met een verwijderbare bashguard, hoewel het niet werkt met de DUB PWR-vermogenssensor, zoals bij de XX SL.

De ketting van de GX volgt de evolutie van de XX- en XO-groepen en heeft de FlatTop-vorm die SRAM eerder introduceerde op zijn wegmodellen. Deze vorm maakt de ketting sterker en duurzamer, hoewel hij iets minder opengewerkt is en daardoor wat zwaarder. Toch is de prijs van deze ketting aanzienlijk lager dan die van de XX SL-ketting, wat de GX tot een aantrekkelijke keuze maakt, ook voor gebruikers van de duurdere modellen.

De shifter van de GX is identiek aan die van de hogere groepen, met dezelfde functionaliteiten en verwisselbare knoppen. Er is ook een iets goedkopere versie zonder deze verwisselbare knoppen en met een ruwere afwerking, die waarschijnlijk beter past bij het betaalbare karakter van de GX-groepset.

De weegschaal

Als we naar het gewicht van de GX T-Type groepset kijken, zien we verschillen met de duurdere modellen, maar deze zijn over het algemeen bescheiden. De derailleur van GX weegt bijvoorbeeld 489 gram, slechts veertig gram meer dan de XX SL. De cassette weegt 445 gram, wat 100 gram meer is dan de XX SL, maar slechts 65 gram meer dan de XO-cassette.

Het grootste verschil zit in het crankstel, dat 734 gram weegt, aanzienlijk zwaarder dan de XX SL, maar slechts 49 gram meer dan de XO. Qua prijs valt GX T-Type op door zijn betaalbaarheid. Met een adviesprijs van 1320 euro is deze groep de helft goedkoper dan XX SL en bijna 550 euro goedkoper dan XO. Ondanks de lagere prijs biedt GX toch een uitstekende prestatie en komt hij qua bediening en schakelen verrassend dicht in de buurt van zijn duurdere broers.

Lees ook: Dit zijn alle mountainbike groepsets van SRAM

SRAM GX Eagle Transmission AXS T-type in de praktijk

We hebben de nieuwe GX T-Type getest op de nieuwe Trek Supercaliber SLR, gen 2, het topmodel uit de stal van het Amerikaanse merk. En om met de deur in huis te vallen, zowel fiets als groepset presenteren indrukwekkend! Soepel schakelen onder zware belasting met behoud van betrouwbare werking, zelfs op de steilste beklimmingen. Waar onze tester gewend was om onder zware belasting voorzichtiger te schakelen, is de werking nu bijna omgedraaid; hoe zwaarder de klim, des te doeltreffender het werkt. Schroom niet met andere woorden en trap zo hard je kunt, GX geeft geen krimp.

Waar we nog een beetje aan moesten wennen is de snelheid van het schakelen. Het montagegemak is een van de sterke punten van de GX T-Type, net als de stille werking en de robuuste constructie. Een andere opvallende verbetering vonden wij toch wel de shifter die de derailleur aanstuurt. Deze zogeheten AXS Pod-controller heeft in onze beleving een veel betere geometrie, wat maakt dat schakelen vanzelfsprekender gaat en je nooit misgrijpt. Waar we met de voorgaande AXS-shifer - een soort eendenbek - nog wel eens ''naast de pot mikten'' is de nieuwe veel beter af te stellen naar je eigen optimale positie. Kudo's aan SRAM!

En de remmen dan? Ook hier zijn we erg overtuigd geraakt en merken we nauwelijks verschil met de duurdere XX en XO-groepsets. De belangrijkste (en meer algemene) winst schuilt voor ons voornamelijk in de felheid van de remsystemen. Waar de remmen van SRAM voorheen wat sponzig aan konden voelen, is het nu veel directer - zonder dat het oncontroleerbaar wordt. Dit maakt dat we er op ons favoriete rondje in de bossen van Hilversum vol in durfden te klappen, wetende dat de remmen ons enthousiasme op tijd weer beteugelden.

Waar we aan moesten wennen is de snelheid van het schakelen. In beginsel lijkt er een kleine vertraging te zijn in vergelijking met de mechanische systemen van zowel SRAM als Shimano en moet je extra alert zijn om het juiste verzet te pakken. Dit komt niet zozeer door de vertraging in de electronica maar door de ''aangrijppunten'' in de cassette die om de 5 tanden geplaatst zijn. Het duurt dus even voordat de ketting opgepakt wordt. Maar zoals eerder genoemd, blijft de werking ondanks dit gevoel, fenomenaal goed. Verder moesten we ook even wennen aan de stappen die je tussen tandwielen kunt maken. Waar we vroeger bij een onverwachte klim met vier of soms vijf bladen tegelijk konden opschakelen, kan dat nu enkel stapsgewijs per tandwiel. Ook hier helpt het dus als je extra oplet en tijdig de knoppen gebruikt.

Qua slijtage is het iets te vroeg om een gedegen oordeel te vellen met de 583 kilometer die we er volgens Strava mee reden. De remblokken hebben nauwelijks geleden (in voornamelijk droge omstandigheden) en de slijtagemeter gaf op de ketting als indicatie dat we pas rond de 70% zaten. Dit sluit naar onze (ruime) ervaring aan op het beeld dat we zien bij andere groepsets. Persoonlijk zouden wij bij vervanging dan opteren voor de voordeligere GK-ketting boven de XX-variant. Prijzen voor GX liggen rond de 45 euro en die voor XX tegen de 140 euro.

Conclusie

Samenvattend kunnen we zeggen dat SRAM met de GX T-Type groepset wat ons betreft opnieuw een schot in de roos heeft geleverd. Schakelen onder de zwaarste belasting, heerlijke felle remmen en een montage zonder ingewikkelde afstelling van je derailleur. Hoewel het nog steeds een high-end aandrijflijn is en we snappen dat 12-speed elektrisch schakelen niet voor iedereen de norm is, biedt GX nagenoeg dezelfde prestaties als de duurdere modellen, maar dan tegen een aanzienlijk lagere prijs. De GX zal zeker aantrekkelijk zijn voor rijders die de nieuwste technologie willen zonder het prijskaartje van de topmodellen.

Meer info over de SRAM GX Eagle Transmission groep vind je op de website van SRAM.