Op zoek naar de beste fietshelm: 14 verschillende soorten fietshelmen getest!
De fietshelm is misschien we de belangrijkste fietsaccessoire. Daarom hebben we de beste 14 fietshelmen voor je getest.
1. Lazer Vento KinetiCore fietshelm
In begin 2022 bracht Lazer KinetiCore op de markt. Dit is een technologie die wordt toegepast in de helmen van Lazer met hetzelfde doel als bijvoorbeeld MIPS; de helm veiliger maken door roterende impact te remmen. Zie het als een soort kreukelzone. De Vento KinetiCore is het paradepaardje uit de line-up van Lazer. De Vento is, naast de Z1, meer gericht op aerodynamica. De pasvorm is redelijk smal, ellipsvormig zodat de helm mooi slank op het hoofd valt. De sluiting bedien je bovenop de helm, in plaats van achter zoals bijna alle andere helmen uit deze test. Op gebied van prestaties kunnen we weinig vertellen, in de windtunnel zijn we helaas niet geweest. Wel kunnen we je vertellen dat dit een prettige en comfortabele fietshelm is. Slim detail zijn de rubberen tussenstukken bij de voorste ventilatiegaten voor het vasthouden van je fietsbril wanneer je deze in je helm steekt.
2. Kask Protone Icon
De Protone Icon is de facelift van de welbekende Protone fietshelm. De kenner herkent de nieuwe Protone Icon aan de grotere ventilatiegaten aan de voorkant van de helm. Het sluitsysteem is een van de beste getest. De lederen kinstrap zorgt voor veel comfort en een secure fit, maar heeft ook wat weg van een paardenhelm. De OctoFit sluiting van Kask heeft een grote verticale instelbaarheid zodat de helm op elke schedel comfortabel moet zitten. Voor vrouwen extra handig als je genoeg ruimte wil creëren om je knotje of staart onder je helm te dragen. De Protone Icon is een echte allrounder die nergens echt in uitblinkt. Best wel aerodynamisch, redelijk licht met 230 gram en voldoende ventilatie. Waar deze helm naar onze mening wel in uitblinkt is het draagcomfort en de pasvorm.
3. uvex surge aero MIPS
De uvex surge aero MIPS is de jongste fietshelm uit dit rijtje. Net gelanceerd tijdens de Tour de France. De fietshelm bestaat uit twee delen, de helm en een afneembare buitenschaal. Op deze manier heb je twee type helmen in één. In de basis is dit een helm met een open structuur. De constructie is op het oog vergelijkbaar met de Specialized Prevail 3. Wanneer je de schaal op de helm klikt, wordt het een aerohelm met minder ventilatiegaten. De pasvorm van de uvex is verbeterd ten opzichte van de eerdere helmen van het merk, echter voelen we nog wel hier en daar wat drukpunten. Dit is natuurlijk per 'hoofd' verschillend, maar toch belangrijk om te noemen bij een helm van € 250 euro. De sluiting en de bandjes zijn wel prima in orde en ook de toevoeging van MIPS is een fijne ontwikkeling. We vinden het design van deze uvex surge aero MIPS zeer geslaagd en de afneembare buitenschaal zorgt ervoor dat je eigenlijk nog maar één helm in je kast hoeft te hangen.
4. Lazer Z1 KinetiCore
Ben je op zoek naar een lichte en goed ventilerende helm mét extra rotatie-impactbescherming, dan is de relatief nieuwe Z1 van Lazer een van de betere opties. KinetiCore is een vergelijkbaar systeem als MIPS en zorgt ervoor dat er minder impact op je hersens plaatsvindt in het geval van een valpartij. Extra veilig op pad dus, een dik pluspunt! Vaak zorgt dit ook voor een hoger totaalgewicht van de helm, maar ze zijn er bij Lazer in geslaagd om het gewicht van een maat M op 220 gram te houden en dat is indrukwekkend te noemen. De 29 ventilatiesleuven zorgen daarbij voor voldoende verkoeling, ook op echt warme dagen. Vastsnoeren van de helm doe je met de voor Lazer-gebruikers bekende draaiknop bovenop de helm, in tegenstelling tot de stelknop achterop het hoofd van andere merken. Dit is in het begin zeker even wennen en het kost iets meer moeite om de helm voldoende strak te kunnen draaien, maar dat went snel. Stelbandjes, padding en afwerking zijn verder van zeer hoog niveau.
5. POC Ventral Tempus MIPS
Deze POC is net als de uvex een multifunctionele helm. Waar de uvex vooral gericht is op de aerodynamica, richt de POC Ventral Tempus MIPS zich vooral om de wisselende weersomstandigheden. Deze POC bestaat namelijk uit een dichte buitenschaal die verlijmd is op een reguliere POC Ventral. De dichte buitenschaal houdt koud en guur winterweer buiten en maakt de helm ook waterdicht. Omdat deze buitenschaal gelijmd is op de helm, krijg je deze er ietsje lastiger vanaf (het is ook niet helemaal de bedoeling) dan de buitenschaal van de uvex surge aero, die je er gemakkelijk op en af klikt. In de zomer is de dichte helm niet aan te raden, daarom hebben we ook de buitenschaal eraf gehaald. De pasvorm is wat smaller als we van andere helmen gewend zijn. Dat maakt een maat S ook echt klein. Met de buitenschaal eraf is het een prettig geventileerde helm die onze Emma comfortabel aanvoelt. Een verbeterpunt is de sluiting aan de achterkant; deze heeft een te kleine doorgang voor een paardenstaart (vaak bij vrouwen toch een puntje om op te letten), hierdoor is een staart door de helm heen bijna niet mogelijk.
KOOP DE POC VENTRAL TEMPUS MIPS HIER
6. Giro Aries Spherical
Sinds dit jaar rijdt de ploeg van Visma | Lease a Bike met helmen van Giro, waarbij ze veelal deze Aries gebruiken tijden warme koersdagen. Wellicht dat het team de overstap heeft gemaakt vanwege de goede bescherming, want deze helm staat op de eerste plaats in de ranking van de onafhankelijke Virginia Tech Helmet Ratings. Door gebruik te maken van de Spherical technologie - voor het verminderen van de rotatiekracht - waarbij er niet het nadeel is van de losse MIPS-constructie aan de binnenkant, krijg je in feite twee helmen die in elkaar nestelen en los van elkaar kunnen bewegen. Het moet zorgen voor uitmuntende bescherming - iets wat wij gelukkig niet hebben getest.
Lees ook: Eerste indruk: de Giro Aries helm
Qua pasvorm is de helm eveneens erg prettig en dankzij de vele ventilatiesleuven biedt hij zeer veel verkoeling, ook tijdens hete dagen op alpencols. Verstellen van de helm doe je eenvoudig met de draaiknop achterop je hoofd en je bril blijft goed op zijn plek zitten als je die in de gleuven steekt. Enige kleine minpuntje is het gewicht, want met 270 gram (in maat M) behoort hij niet tot de lichtsten.
KOOP DE GIRO ARIES SPHERICAL HIER
7. Oakley Aro7
De Oakley Aro7 wordt online aangeduid als een tijdrit of triathlon helm. Dat komt zeer waarschijnlijk door het flinke vizier die je bij deze helm krijgt. Oakley staat voornamelijk bekend als fietsbrillenmaker, dus het vizier van de Oakley Aro7 is gemaakt van het Prizm Road glas waar we al vaker mee reden met een Oakley Sutro bril. Onze Engelse collega's van Cyclingnews hebben begin deze zomer een flink aantal aerohelmen in de windtunnel getest. De Oakley Aro7 presteerde 'quite badly', terwijl het ontwerp toch anders deed vermoeden. De helm met vizier heeft vanwege de ietwat lompe vorm meer weg van een helm voor speedpedelecs, maar zonder vizier wordt het best een knappe helm. Het vizier zit met magneten vast aan de helm en wanneer je deze niet gebruikt kan je het vizier met dezelfde magneten bovenop de helm vastklikken. Omdat er geen (bril)frame om het vizier zit, heb je overal goed zicht zonder belemmeringen. Ook tijdens koude winterritten kan deze combinatie van vizier en helm oplossing bieden voor de koude snerpende wind die je voorhoofd raakt. Verder kunnen we geen redenen bedenken om met deze Stormtrooper helm op pad te gaan.
8. ABUS Gamechanger 2.0
De eerste versie van de Gamechanger was jarenlang de favoriet van Mathieu van der Poel. Sterker nog, we zien hem nog steeds regelmatig met die variant rijden. Toch is de Gamechanger 2.0 een helm die nog beter doorontwikkeld is en meer voordelen aan rijders moet bieden. Het is een echte aerohelm, die je moet helpen om de snelheid hoog te houden. Zittend in een aeropositie moet de luchtstroom optimaal zijn en daar draagt deze helm aan bij. Bovenop de helm zit een aero blade, een plaatje dat zorgt voor minder werveling en zuiging van de luchtstroom achter de helm. Verder zie je voorop de zogenaamde 'sweat box'; een opening waardoor lucht naar binnen komt. Door specifiek gevormde windkanalen wordt de lucht vervolgens door de helm geperst om hem vervolgens aan de achterkant van de helm weer te verlaten, voor betere ventilatie ten opzichte van het oude model. En dat merk je zeker, al blijft een aerohelm altijd nog een stuk warmer dan een meer luchtige helm, iets om rekening mee te houden. Het verbeterde retentiesysteem werkt uitstekend, waardoor je de helm snel en strak opzet. Tot slot is de Gamechanger met 260 gram nog altijd heerlijk licht, al is hij iets zwaarder dan de 1.0 versie. Zou dat de reden zijn dat Matje die soms nog draagt? Meer lezen? Check dan ook onze uitgebreide review van de ABUS GameChanger.
9. Trek Velocis MIPS
De Velocis helm zit al langer in de collectie bij Trek, maar de meest recente vernieuwing geeft de helm een zeer fraai uiterlijk. Hij straalt high-end uit op alle vlakken en ook qua draagcomfort is de helm subliem. Met een gewicht van slechts 260 gram is de Velocis Mips de lichtste helm in de Trek-collectie. Het verbeterde ventilatiesysteem biedt 38% meer verkoeling en de aerodynamische aanpassingen in de constructie maken deze Velocis sneller dan zijn voorgangers. Het is geen aerohelm, maar nog altijd zorgt hij voor een snel gevoel. En bovenal is de ventilatie van hoog niveau en droegen wij deze helm met veel plezier op warme dagen. Het BOA-verstelsysteem op de achterkant van je hoofd werkt vertrouwd en snel en snoert de helm prettig om je hoofd. Al met al een tophelm met een zeer fraai uiterlijk. Pluspunt is ook de Crash Replacement Guarantee: als de helm in het eerste jaar na aanschaf beschadigt bij een val, vervangt Trek deze gratis.
KOOP DE TREK VELOCIS MIPS HIER
10. Specialized Propero 4
We rijden al het hele voorjaar en zomer met de Specialized Propero 4. Dit jaar bracht Specialized best wel veel nieuwe 'betaalbaardere' helmen en schoenen op de markt. Zo ook deze Propero 4, die als eerste variant onder de S-Works helmen beschikbaar is. Voor € 190 krijg je bij Specialized een knappe helm met slanke pasvorm en extra MIPS beveiliging. De vormen van de Propero 4 hebben wat weg van de oude S-Works Evade 2 helm. De Propero is dus een mix van aerodynamica en ventilatie. Een helm met een dikke ruim voldoende, zeker voor dit prijsniveau.
KOOP DE SPECIALIZED PROPERO 4 HIER
11. Canyon Disruptr CFR
Wow! Wat is dit voor apparaat! Dit hadden we nog nooit gezien, zo'n soort sluiting op een helm. Dit innovatief sluitsysteem is ontwikkeld door HighBar is tot nu toe exclusief verkrijgbaar op Canyon helmen. Deze Disruptr CFR is de lichtere en beter geventileerde variant van de twee helmen die Canyon onlangs uitbracht. De goede ventilatie is wat ons meteen opviel. Spanje testen eerder dit jaar en de goede ventilatie is wat ons het eerste opviel. De benchmark als het gaat om ventilatie is de POC Cytal Carbon fietshelm hieronder, maar deze van Canyon komt daar heel dicht bij in de buurt. Met 250 gram is de Disruptr CFR zeker licht te noemen. Ook omdat het HighBar sluitsysteem ietsje meer weegt dan een regulier helmbandje. De HighBar sluiting blijft even wennen, vooral optisch, want op de fiets is het echt plug & play. Na een paar minuten ben je er aan gewend en kost het je juist meer moeite om terug te wennen naar een helm met bandjes.
KOOP DE CANYON DISRUPTR CFR HIER
12. POC Cytal Carbon
De POC Cytal Carbon werd voor het eerst gespot tijdens de Tour de France 2024. De opvallende helm is een soort van mix tussen een luchtige en aerodynamische helm. Het vooraanzicht doet eerder vermoeden dat het een goed geventileerde helm is, terwijl de langere achterpunt met luchtuitlaat lijkt op een aerohelm. Goed ventileren doet deze helm zeker. De constructie bestaat grotendeels uit een carbon plaat, die POC de carbon wing noemt, die bijna de hele bovenkant van de helm bedekt. Daardoor ontstaat er veel ruimte aan de binnenkant waardoor je daadwerkelijk de wind door je halen kan voelen. Optisch is het best een flink apparaat wat je op je hoofd zet. Gelukkig hebben we een mat zwarte variant om te testen die dan nog redelijk afkleedt. De helm heeft een MIPS binnenschaal die in combinatie met de carbon wing zorgt voor een 5 sterren rating van Virginia Tech. Qua ventilatie dus echt een van de beste helmen die we getest hebben. Al deze technologie en dure materialen zorgen wel voor een flink prijskaartje. Voor € 400 is dit ook meteen de duurste helm die we getest hebben...
13. Specialized S-Works Evade 3
De Evade 3 is de keuze van onder anderen Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Deze aerodynamische helm van Specialized heeft een opmerkelijke vorm, een die iets wegheeft van Alien uit de filmreeks Alien vs Predator. Toch blijkt dit een succesvolle 'helmvorm' als we kijken naar de uitslagen van Remco en Primoz. De pasvorm van de Evade 3 voelt ietsje smaller dan de S-Works Prevail 3, de lichtere en beter geventileerde helm van Specialized. De luchtgaten aan de voorkant zijn best wel fors, wat zorgt voor een goed geventileerde aerohelm. Ook de sluiting achterop het hoofd is verstelbaar in verschillende hoogtes zodat de helm altijd lekker zit. Het draagcomfort van deze helm is dan ook dik in orde. Als je graag hard fietst, koerst of triathlons rijdt, dan is dit echt een goede optie.
14. Kask Utopia (Y)
De Kask Utopia Y is de vernieuwde variant van de Utopia. Heel veel is er niet veranderd, een paar extra kleuren en het nieuwe OctoFit sluitsysteem van Kask zit nu ook in de Utopia Y. Deze aerohelm is vergelijkbaar met de S-Works Evade 3, die we hierboven hebben beschreven. Een aerodynamisch optimale vorm, maar wel met grote luchtgaten aan de voorkant. De lucht gaat aan de voorkant naar binnen en wordt gekanaliseerd naar de grote luchtuitgaten aan de achterkant. Deze aerohelm koelt wel voelbaar minder goed dan een Kask Protone of Valegro, maar goed genoeg om tijdens warme omstandigheden op je hoofd te zetten. We dragen deze helm al jaren in wedstrijden of snelle ritten met fietsvrienden, maar hebben nooit echt de wens gehad voor een beter geventileerde helm. Punten voor Kask dus! Zoals al eerder beschreven vinden we de pasvorm van Kask erg prettig. Het comfort is bij deze Utopia ook prima, al is de padding aan de voorkant wat summier, waardoor er bij sommige drukpunten kunnen ontstaan. De padding die er wel zit, is dik genoeg en veert goed mee, ook nog na 4-5 jaar gebruik. Dit is een allround aerohelm die volgens onze collega's van Cyclingnews prima presteerde in de windtunnel. Niet de snelste, niet de langzaamste. Waar deze helm vooral in uitblinkt is het draagcomfort wat door de OctoFit sluiting nog beter is geworden.