Laurens ten Dam voorlopig in top-3 van Tour Divide
Zware editie van ultrarace met sneeuw op de route
Op vrijdag 14 juni begon in Banff, Canada de misschien wel bekendste bikepacking-wedstrijd ter wereld: de Tour Divide. Aan de start van deze ultrarace stond ook onze hoofdredacteur Laurens ten Dam, die na zijn teleurstellende resultaat in Unbound Gravel snel omschakelde naar zijn volgende grote doel in de States. Inmiddels zijn de deelnemers zo'n vier dagen onderweg en ligt Lau op schema.
Great Divide Mountain Bike Route
De Tour Divide is een wedstrijd die de deelnemers voert over de Great Divide Mountain Bike Route, dwars door de Verenigde Staten. De start van de Tour Divide-route is zogezegd in het Canadese Banff, maar al snel wordt de Amerikaase grens overschreden en koers gezet richting het zuiden. Eindpunt van de rit is Antelope Wells in de staat New Mexico, op de grens met Mexico. De totale route - over voornamelijk onverhard terrein - is maar liefst 4.400 kilometer lang en kent 60.000 hoogtemeters.
De Tour Divide is een volledige zelfvoorzienende wedstrijd, waarbij deelnemers zelf al hun spullen moeten meenemen en geen hulp van buitenaf mogen aannemen. Voeding kopen ze onderweg en slapen doen ze liefst zo weinig mogelijk, soms buiten, soms in een hotel. De kunst is om zoveel mogelijk te blijven fietsen en veel ultraracers slapen gemiddeld 3 tot 4 uur per nacht om de rest van de tijd te kunnen blijven fietsen. Laurens koos bewust voor een andere tactiek en mikt op meer rust (zo'n 6 uur per dag) en een hogere fietssnelheid, net als Lachlan Morton die vorig jaar de route voltooide in een recordtijd van 12 dagen, 12 uur en 21 minuten.
Laurens ten Dam in top-3
Update 18 juni: Inmiddels is de wedstrijd bijna vier dagen bezig en bevindt Lau zich bij het ingaan van de nacht in de top-3. Op moment van schrijven is het 1.21 uur in de nacht lokale tijd (9.21 uur bij ons) en is Lau net gestopt om te gaan slapen na een lange en barre rit door de sneeuw. Hij heeft inmiddels de twee koplopers bijgehaald, die op dezelfde plek hun rust pakken, zoals te zien is op het leaderboard van de wedstrijd. Ze hebben alle drie 1.282 kilometer afgelegd, maar Lau heeft de hoogste fietssnelheid en pakt dus relatief de meeste rust. De stories op de Instagram-pagina van Live Slow Ride Fast laten goed zien hoe zwaar hij het heeft en waarom hij er voor gekozen heeft om langer rust te nemen. Ook verloor hij onderweg zijn koplamp en handschoenen, hetgeen hij provisorisch heeft kunnen oplossen.
De top-3 bestaat uit Ulrich Bartholmoes, die langzamer fietst, maar minder rust neemt. De Litouwer Justinas Leveika was lange tijd de leider in de wedstrijd, maar is inmiddels dus bijgehaald. Alles zit dus nog erg dicht bij elkaar en er kan uiteraard nog van alles gebeuren!
We blijven het volgen en wensen Lau veel succes!