Voeding in de Tour: zo ging dat toen, zo gaat het nu

Eten, eten, eten: Een duik in de historie van voeding in de Tour

© Getty Images - Tim de Waele

gettyimages-1555800783

Goede en doordachte voeding is tegenwoordig een onmiskenbare voorwaarde om te presteren. Zeker in een slopende ronde als de Tour de France. Maar hoe zorgden ze vroeger dat ze het juiste eten binnen kregen? En wat eet een renner in de Tour de France tegenwoordig?

Wil je alles leren over koolhydraten en de juiste voeding voor het fietsen? Volg dan onze online cursus Voeding & Fietsen en leer hoe voeding jou kan helpen om een betere fietser te worden!

Aan voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas is wel eens gevraagd hoe het voor hem voelt om profwielrenner te zijn. Hard trainen, nog harder afzien. De Brit zei dat er periodes waren dat hij maandenlang met honger in slaap viel. Bij Rohan Dennis kwam er een vergelijkbaar antwoord uit: voor het drinken van een biertje strafte hij zichzelf door tijdens trainingen niet te mogen eten. Niet zo gek dat de inmiddels gestopte Janez Brajkovic ooit aan de bel trok, omdat hij collega’s met eetstoornissen als boulimia zag rondfietsen.

Al sinds de begintijd van de sport hebben wielrenners ingegeven door prestatiedruk een ingewikkelde verhouding met eten en drinken. Welke hoeveelheid is noodzakelijk? Welke hoeveelheid is gezond? En welke hoeveelheid is nodig om optimaal te presteren? De puzzel is in de afgelopen eeuw duizenden keren opnieuw gelegd. Wielrenners kunnen er zelf smakelijk over vertellen. Toch is de kwestie precair, want de inname van gerechten en dranken heeft tot slachtoffers geleid. Schadelijke gevolgen van een serieus eetprobleem als anorexia of boulimia kunnen bijvoorbeeld hartritmestoornissen zijn.

Terug naar de begintijd van het wielrennen, nog voor er überhaupt sprake is van een Tour de France spreekt de latere Tourbaas en een van de aartsvaders van de sport Henri Desgrange in de 19de eeuw al over het belang van voedsel: ‘De maag van een wielrenner is als het vuur van een locomotief, dat onafgebroken branden moet.’

Eten, eten en nog eens eten. Zelfs in die tijd is de hongerklop al een gevreesde toestand bij het leveren van een topprestatie. Niet alleen voor een rit moet de maag gevuld worden, maar ook tijdens het verstrijken van de kilometers. Om die reden worden vanaf de eerste editie van de Tour de France twee bevoorradingsposten per rit langs de route gelegd. Wanneer de renners door de bergen worden gejaagd, organiseert de directie zelfs een derde plek om de maag te vullen.

Wanneer we een grote sprong naar de toekomst maken, naar het heden, dan zijn de verschillen met toen enorm. Neem Visma | Lease a Bike, voorheen Jumbo-Visma, die de nieuwe standaard in het wielrennen heeft gezet. Martijn Redegeld heeft als hoofd voeding van de ploeg meerdere malen uiteengezet hoe structureel en nauwgezet ze de renners voorzien van voldoende koolhydraten, eiwitten en andere noodzakelijke stoffen.

Lees het volledige artikel over de historie van voeding in de Tour in onze Tour de France Special 2024.

Meer weten over de Ronde van Frankrijk? Lees ons artikel met alles over de Tour de France 2024. Of bekijk de achtergrond van het parcours in het artikel over het parcours van de Tour de France 2024. Wil je alle 21 etappes tot in detail analyseren, inclusief profielen en uitgebreide informatie? Check dan ons artikel met alle etappes van de Tour de France 2024.