Velor lanceert het allereerste 100% circulaire fietsshirt

Het is ze gelukt! Tom Leezer, Tom Leezer en Bram Tankink komen met Velor met het eerste 'groene' wielershirt

Een primeur in de wielerwereld. Het allereerste volledig circulaire fietsshirt is een feit. Het Nederlandse duurzame fietskledingmerk Velor heeft in samenwerking met GR3N een fietsshirt geproduceerd dat volledig bestaat uit afgedankte wielerkleding. Vorig jaar maakten we in ons magazine een groot artikel over de duurzaamheid van fietskleding. Daarin kwamen ook de dromen van Tom, Tom en Bram naar voren. Nu is het ze gelukt: het allereerste 100% volledige circulaire fietsshirt.

De koers naar circulaire verandering

In de huidige lineaire economie, waar het ‘nemen, maken en weggooien principe’ centraal staat, worden helaas de negatieve impact op ecosystemen, klimaatverandering en het uitputten van kostbare bronnen steeds duidelijker. Velor is vastberaden om een andere koers te varen. 'We moeten stoppen met het constant winnen van nieuwe materialen en in plaats daarvan onze focus verleggen naar hergebruik van bestaande bronnen. De bevindingen van het IPCC rapport* onderstrepen dit belang.' zegt Tom Leezer, mede-oprichter van Velor. Velor heeft dan ook één missie: we willen circulariteit omarmen in al zijn facetten. Van oude fietsshirts nieuwe maken, transparante productie tot tijdloze ontwerpen en recyclebare toekomsten.

Velor streeft ernaar het lineaire systeem om te vormen tot een circulair systeem, waarbij oude kledingstukken een tweede leven krijgen in plaats van op stortplaatsen te eindigen. Dankzij een sterke samenwerking met GR3N worden materialen hergebruikt tot hun oorspronkelijke kwaliteit. En daarmee is het mogelijk om duurzame fietskleding te produceren én tegelijkertijd de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hoe het circulaire proces werkt?

Klanten kunnen hun oude shirts inleveren via diverse inzamelpunten, zoals de website, partnerwinkels en bij fietsevenementen. Vervolgens worden de gebruikte shirts naar de recyclingpartner vervoerd voor een efficiënt verwerkingsproces. Daar worden de ingezamelde shirts gerecycled, waarbij polyester wordt teruggewonnen en afgebroken tot basiscomponenten. Het gerecyclede polyester wordt vervolgens gesponnen tot hoogwaardig garen, dat als basis dient voor de stoffen. Deze garen worden geweven tot duurzame en hoogwaardige stof, waarna ze uiteindelijk worden gesublimeerd en genaaid tot nieuwe shirts en andere fietskledingstukken. Om dit hele proces in beeld te zien, kun je een mooie video bekijken op de website van Velor.

Van mijlpaal naar toekomst: De vervolgstappen van Velor

Het recyclingproces heeft zich op kleine schaal bewezen met 300 gerecyclede shirts. Nu gaat Velor de uitdaging aan om dit op te schalen naar 500 kg, met als doel om tegen het eind van 2024 ongeveer 5.000 shirts te kunnen recyclen. Het ultieme doel van Velor? Dit circulaire proces in 2027/2028 op industriële schaal mogelijk maken. Oud-prof en mede-oprichter Tom Leezer is in zijn nopjes! 'Ik ben enorm trots dat we erin geslaagd zijn om circulaire fietsshirts te maken! Velor werd 3 jaar geleden opgericht met het doel een oplossing te vinden voor het verbranden en dumpen van fietskleding. Dit is een mijlpaal in onze reis om op grote schaal nieuwe fietskleding te maken van oude fietskleding en het is een prachtig begin van iets dat eigenlijk begint aan het einde.'

Wereldmillieudag

Vandaag op Wereldmilieudag, 5 juni, toont Velor niet alleen hét allereerste 100% circulaire wielershirt, maar staan ze ook aan het beginpunt van de volgende fase in het project. Tegen het einde van dit jaar wil Velor ruim 5000 shirts gaan recyclen en nodigt iedereen uit om zich hier aan te melden via de website, zodat Velor oude shirts kan inzamelen en nieuwe shirts kan produceren!