Welke bandenspanning gebruik je voor je gravelbike?

Veel gravelaars pompen hun banden nog veel te hard op. Probeer het eens met wat zachtere banden!

© Sander Jansen

IMG_2780.JPG

Welke bandenspanning gebruik je op je gravelbike? Dat is een vraag die we veelvuldig gesteld krijgen. Veel mensen pompen hun gravelbanden behoorlijk hard op. Maar wist je dat je een band ook te hard kunt oppompen? Dat is niet alleen oncomfortabel, je gaat er ook echt langzamer door. Je stuitert veel meer over keien en vooral boomwortels, krijgt sneller last van rug, handen en nek en hebt ook veel minder controle. In dit artikel proberen we je te helpen om de juiste bandenspanning voor je gravelbike te bepalen.

Ga in ieder geval van één ding uit: de maximale druk die op de zijkant staat aangegeven is over het algemeen veel te hoog. Daarbij houdt die maximale druk geen rekening met de factoren die van invloed zijn op je bandenspanning: gewicht van de rijder, ondergrond, het weer, je rijstijl, breedte van je velg, etc.


Wil je meer weten over alle verschillende gravelbanden die er zijn en wat je nu allemaal moet weten over het karkas, profiel, de breedte, compound en diameter? Check dan vooral onze Ultieme Gravelbanden Gids.


Verlaag de bandenspanning op je gravelbike

Het zoeken van de juiste bandenspanning voor je gravelbanden kan soms best lastig zijn. Er bestaat voor gravel namelijk niet zoiets als de perfecte bandenspanning. De juiste spanning varieert met de breedte van de band en de velg, de ondergrond waar je op rijdt, evenals met het totaalgewicht van fietser, fiets en bepakking. Daarnaast fiets je met de gravelbike vaak op zeer gevarieerd terrein. Vaak heb je in één rit zowel stukken asfalt, strakke grindpaden, zachte bospaden en hobbelige paadjes.

Over het algemeen is ons advies: kies de bandenspanning die het beste past bij het meest ruige stuk van je ondergrond (tenzij het maar een heel klein stukje is). Het is namelijk niet zo erg om met wat zachtere banden op bijvoorbeeld asfalt te rijden, maar het is des te vervelender om met te harde banden over een wortelpad te fietsen.

Houd er rekening mee dat ons advies is gebaseerd op een van de belangrijkste bevindingen van onderzoek naar bandenspanning: een lagere druk is bijna altijd efficiënter dan hoger, dus als je op zoek bent naar de beste bandenspanning (of als je het niet zeker weet), kan je het beste lager blijven in druk.

    Lees ook: De beste gravelbanden van dit moment

    Welke bandenspanning moet ik gebruiken op mijn gravelbike?

    De meeste ervaren gravelaars pompen hun banden op tussen de 25 en 40 psi (1.7 tot 2.7 bar) en dat is behoorlijk laag. Grote kans dat jij je banden harder oppompt. Uiteraard hangt het af van een heleboel factoren, waaronder je gewicht, maar wanneer je tubeless banden gebruikt (Doe dat! Een absolute no-brainer op je gravelbike), dan is het zeker niet nodig om boven de 2,7 bar uit te komen. Gebruik je wel een binnenband, reken dan ongeveer een halve bar extra.

      Calculator voor je bandenspanning

      De bovenstaande adviezen zijn heel globaal. Een meer nauwkeurige bandenspanning kan je berekenen aan de hand van:

      • Je (type) band
      • De interne breedte van je velg en daarmee:
      • De daadwerkelijke gemeten breedte van je band (gebruik een schuifmaat om te meten)
      • Het gewicht van je totale uitrusting (schoenen, kleding, zadeltas, bidons)
      • De ondergrond waar je het meeste op rijdt
      • Of je fietst met binnenband of tubeless
      • Je gemiddelde snelheid

      Voor dit soort berekeningen zijn er een aantal handige online tools te vinden. Wij vinden de calculator van Silca en die van SRAM erg handig om je bandenspanning te personaliseren.

      Lees ook: 4 Tips om je bandenspanning van je fiets optimaal te krijgen

      Experimenteer met je bandenspanning

        Ondanks al deze adviezen en tools, is het veel belangrijker om te voelen wat je zelf fijn vindt. Experimenteer met je bandenspanning door de druk voor en achter te verlagen met ieder 5 procent. Rij een rondje en beoordeel hoe het voelt; Verlaag vervolgens nog eens met 5 procent. Wees niet bang om nog wat meer lucht uit je band te laten lopen.

        Een ideale bandenspanning zorgt voor een comfortabele rit en geeft je een zeker gevoel in de bochten. Zodra het voorwiel een beetje kronkeling begint te voelen in scherpe bochten, verhoog je de druk een beetje. Meet de voor- en achterkant met je bandenspanningsmeter en schrijf dat op, maar onthoud – deze exacte bandenspanning kan veranderen als je wisselt van bandenmaat of merk. Lees ook onze beste tips voor het oppompen van je banden, als je er nog niet uitkomt.