Wat je nog niet wist over het nut van een goede warming-up
Hoe pak je een warming-up aan en welke oefeningen kun je doen? Wij leggen het uit.
© Getty Images - Luc Claessen

We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt: te laat vertrekken voor de groepsrit. Het gevolg hiervan is dat we met een rotvaart uit de startblokken schieten om de verloren tijd in te halen. Met ontzettend dikke benen sprinten naar de afgesproken vertrekplaats en hijgend aankomen. Hoe slecht is het voor ons om zonder warming up te gaan sporten? Wat kunnen we doen om blessures te voorkomen en welke oefeningen zijn goede warming ups voor wielrenners? We spraken sportfysiotherapeut Ronald Dercksen over warming ups en vertellen je er alles over.
Lees ook: tekenen dat je spieren verliest in plaats van vet.
Hoe doe je een warming up?
Een goede warming up is belangrijk voor de doorbloeding van de spieren. Goed doorbloedde spieren, pezen en gewrichten kunnen meer belasting hebben zonder schade op te lopen. Eigenlijk geldt dit voor alle weefsels, zo ook voor de longen en het hart. Warming up kan heel divers zijn. Fietsen, wandelen of oefeningen doen kan allemaal, maar allemaal met lage intensiteit. Dus ga niet vanuit de start vol gas. Door eerst tien minuten op lage intensiteit te sporten, warmt het lichaam goed op. Vergelijk het met een automotor, door rustig te rijden na een koude start warmt de olie goed op, wordt het vloeibaarder en stroomt het dus beter. Aldus expert Ronald Dercksen.
In de wedstrijdsport worden er warming-ups gedaan wanneer er meteen vanaf de start een grote inspanning geleverd moet worden. Bij een Tour etappe zal je het dus alleen zien wanneer de start bergop is, en de betreffende renner graag in de vlucht wil zitten. Ook zie je het in het veldrijden. Daar moeten de crossers in een koude omgeving starten met een sprint van +/- twintig seconden. Ze moeten dan hun piekvermogen kunnen leveren om ervoor te zorgen dat ze in een goede positie het veld in gaan.
Lees ook: Helpt magnesium tegen kramp in je spieren en spierpijn?
Warming up oefeningen
Door na die tien minuten wat rekoefeningen te doen van de grote spiergroepen, belast je de spieren even in een eindstand zodat ze daar ook mobiel zijn. Bovendien monitor je door de rekoefeningen je lichaam, zeker als je ze regelmatig doet zal je een gevoel krijgen voor de kwaliteit van je spieren die dag. Zo kun je kijken of ze stijf zijn, pijnlijk zijn of juist heel soepel. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam leert luisteren als je het onder belasting gebruikt en het uiterste ervan vraagt.
Lees ook: De 4 slechtste dingen om te doen bij spierpijn na krachttraining.