Deze aanpassingen doen de profs met de fietsen voor Parijs-Roubaix
Parijs Roubaix is geen gewone wedstrijd. Het kletteren over kasseien vraagt dan ook om specifieke materiaalkeuzes. Met deze aanpassingen starten de profs de wedstrijd.
© Getty Images - Luc Claessen

Parijs Roubaix. Het is de koers op de kalender waar maar een heel beperkt aantal van de startende mannen en vrouwen ècht zin in hebben. Mathieu van der Poel vertelde op Instagram dat hij alleen over kasseien reed in een koers. Hij zou naar eigen zeggen niet op kasseien gaan trainen.
Peter Sagan op Carrefour de l'Arbe
Bicycling is dit weekend ook aanwezig in Roubaix. Op vrijdag wordt er door de meeste ploegen verkend over de kasseistroken. Daar kwam onze Florian terecht in een wel heel bijzonder wiel. We spraken Peter - De Grote - Sagan na de Carrefour de l'Arbe. Sagan was op pad met een aantal journalisten, op uitnodiging van Specialized, waar hij inmiddels ambassadeur van is. 'Ik vind en vond het nooit echt leuk om op kasseien te rijden, maar na een tijdje heb je door dat je goed kan zijn in dit soort wedstrijden, dus dan wordt het wel leuker. Zo verteld hij. 'Maar ik vind het veel leuker om in deze hoedanigheid hier te zijn dan dat ik me zou moeten voorbereiden op deze wedstrijd'.
De vrees voor de kasseien kunnen we nu we er zelf zijn geweest beter begrijpen. Je weet dat je aan het einde van een strook, hoe dan ook, last gaat hebben van je vingerkootjes samen met meer lichamelijk ongemak. Net als dat je naar de tandarts gaat voor een boorafspraak, dan weet je aan het einde gewoon dat je pijn gaat hebben. Maar wat moet je dan veranderen aan je fiets om deze race draaglijker te maken? We spraken de team mechanieker van SD Worx en de technische staf van Specialized.
Lees ook: Mathieu van der Poel ging een dag na De Ronde 13km hardlopen
Dit is de ultieme Roubaix set-up
Om maar meteen te beginnen, de ultieme Roubaix set-up bestaat niet. Het is afhankelijk van de wensen van de rijders, maar ook van de tactiek van de ploeg in de wedstrijd. Ga je voor een meer aero set-up, en verlies je daardoor comfort? Dan heb je wel betere papieren om in de vroege ontsnapping te komen, maar heb je meer moeite om snelheid te houden op de kasseistroken. Volgens Benjamin Edwards, Leader Global Marketing bij Specialized, kiezen de ploegen voor een snellere set-up, omdat de winst valt te behalen voordat de stroken beginnen. 'Daar is het gevecht juist, op de kasseistrook zelf is het volgen en overleven.' Hieronder een aantal voorbeelden van aanpassingen voor Parijs Roubaix.
Cockpit
De meeste renners kiezen voor een aerodynamische cockpit. De platte aero sturen geven meer comfort wanneer je deze bovenop vasthoudt. Een extra laag stuurlint zorgt dan voor extra comfort.
Het frame
Niet elke ploeg kiest voor een specifiek frame voor Parijs Roubaix. Visma Lease a Bike rijdt bijvoorbeeld op de Cervelo Soloist, een fiets met iets meer comfort te opzichte van de aerodynamishe S5. De ploegen die door Specialized gesponsord worden rijden allemaal op de Tarmac SL8. Deze fiets heeft ruimte voor 35mm banden (als je het niet erg vind dat bij vuiligheid slijtage van de lak krijgt) en is nog voldoende comfortabel. De profs van Israel-Premier Tech zijn op vrijdag gespot met de Ostro Gravel. De gravelfiets van Factor. Hierdoor konden ze vermoedelijk een bredere band in het frame kwijt.
De wielen
Wielen hebben veel invloed op hoe een fiets rijdt. Een dieper wiel levert een aerodynamisch voordeel, en een laag wiel stuurt lichtvoetiger en is comfortabeler. Een aantal rijders van Soudal-Quickstep, waaronder Yves Lampaert, werden gespot met een diep Roval Rapide voorwiel, en een laag Roval Terra achterwiel. Zo krijgen ze wel het aerodynamische voordeel, maar ook meer comfort aan de achterkant. Wel zo lekker als je met 60km/u de kasseien opklapt...
De banden
De banden zijn altijd een hot topic bij Parijs Roubaix. Weten we nog die ene foto van Niki Terpstra die even de bandenspanning checkt van Peter Sagan, die net daarvoor won in de Velodrome van Roubaix?
Lees ook: De beste tubeless racefiets banden waar we mee gereden hebben
De juiste bandbreedte in combinatie met de juiste druk zorgt voor een veel aangenamere ervaring op de kasseistroken. Een 28mm band wordt eigenlijk niet meer gebruikt in deze koers, de meeste teams gaan voor een bredere band. 30-32 lijkt nu de trend te zijn. Bij de fiets van Lorena Wiebes zagen we dat er zelfs een 35mm band aan de achterkant van haar Tarmac SL8 gemonteerd zat. Het paste net, maar zal haar wel meer comfort opleveren.
Wij kijken uit naar het koersverloop, jij ook? Kom dan samen met ons (gratis) naar Parijs Roubaix kijken op het grote scherm tijdens Velo Valley!
Lees ook: Kom gratis sfeerproeven en koers kijken op Velo Valley!