Dit is de nieuwe Cannondale Scalpel - met onze eerste indruk

Een volbloed racemachine, met het comfort en de controle van een trailbike.

© Sander Jansen

P1140937.JPG

Vandaag wordt de nieuwste versie van de Cannondale Scalpel gelanceerd - de ultralichte crosscountry (XC) full suspension mountainbike van het Amerikaanse merk. De nieuwe fiets is samen met het Cannondale Factory Racing team ontwikkeld en zit vol technologische vernieuwingen als het gaat om materialen, geometrie, vering en rijgedrag. Ik mocht de afgelopen weken de nieuwe Scalpel al even aan de tand voelen. Verderop lees je mijn eerste indruk, eerst even een blik op de vernieuwingen van de negende (!) generatie van deze op en top racemachine.

Wat is er nieuw op de Cannondale Scalpel 2024?

De nieuwe Scalpel richt zich op zaken die alles met snelheid te maken hebben: tractie, vertrouwen en momentum. Het idee achter alle vernieuwingen is dat de Scalpel je in staat langer gas te blijven geven, harder een bocht te nemen, later te remmen, en vloeiend door ruw terrein te sturen.

Met 120 mm heeft de Scalpel een flinke grotere veerweg voor en achter, een trend die we de laatste tijd meer zien bij XC-mountainbikes. Het veersysteem maakt gebruik van de bekende FlexPivot technologie, waarbij het frame van de fiets secties met buigzaam carbon bevat, in plaats van traditionele Horst Link draaipunten. Het zorgt voor een lager gewicht, minder onderhoud en daarmee hogere duurzaamheid in vergelijking tot traditionele chainstay pivot bouten en lagers.

Daarnaast is de Scalpel ontworpen met de ontwerpfilosofie Proportional Response in gedachten. Dat betekent dat Cannondale de kinematica van de vering op elke framemaat aanpast, omdat het zwaartepunt van een rijder een enorm effect heeft op het gedrag van de vering.

Aangepaste geometrie

Dat XC-fietsen zich de laatste jaren flink ontwikkelen, zien we ook terug in alle aanpassingen van de geometrie van dit type mountainbikes. Ook deze Scalpel heeft weer een aantal wijzigingen ondergaan, die voor meer controle moeten zorgen. Zo is de balhoofdbuishoek nu 66,6 graden, waar deze bij de vorige generatie nog 68 graden was. In combinatie met een zitbuishoek van 75,5 graden (voorheen 74,5) en maatspecifieke chainstays is daarmee een zo efficiënt mogelijke zithouding gecreëerd. Het zorgt ervoor dat de wielbasis ook weer wat verder is vergroot, voor nog meer stabiliteit.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De nieuwe Scalpel is verder uitgerust met de nieuwste Lefty Ocho 120mm voorvork. Al bijna 20 jaar is de Lefty een begrip in de mountainbikewereld en het unieke ontwerp is vandaag de dag nog net opvallend. Naaldlagers minimaliseren de wrijving, interne rotatie en slijtage en moeten zo zorgen voor een soepele veerweg en zeer weinig onderhoud. Daarnaast is de Lefty vork zeer licht van gewicht en ontzettend stijf, zodat je volle bak kun knallen op de trails.

SystemBar XC-One

De op het oog opvallendste aanpassing van de Scalpel, is de nieuwe SystemBar XC-One, een carbon cockpit uit één stuk die zowel lichter als stijver is dan vrijwel elke cockpit die uit twee delen bestaat. De SystemBar XC-One is 760 mm breed en is voorzien van interne kabelgeleiding door het balhoofd, wat de fiets een strakke look geeft.

De fiets wordt standaard gecompleteerd door 2,4 inch banden en een dropper post. Voor Nederlands terrein wellicht wat overbodig, maar zodra je eens wat hoogtemeters opzoekt, zal je merken dat een dropper heel veel controle biedt. Niet gek dus, dat steeds meer mountainbikes (die ten slotte niet voor vlak terrein worden ontworpen) standaard worden uitgerust met zo'n dropper.

Modellen en prijzen Cannondale Scalpel

De nieuwe Scalpel is verkrijgbaar in vijf modellen, in de maten S tot en met XL. De Lefty Ocho 120 is verkrijgbaar op de Scalpel Carbon LAB71, Scalpel Carbon 1 en Scalpel Carbon 2 Lefty modellen. De SystemBar XC-One Bar is beschikbaar op de Scalpel Carbon LAB71 en Scalpel Carbon 1. De prijzen voor de verschillende modellen varieren van € 4.299 tot € 12.999.

Lees ook: Welke bandenspanning gebruik je voor je mountainbike?

Cannondale Scalpel 2024 - Eerste indruk

De afgelopen weken mocht ik de nieuwe Scalpel al even aan de tand voelen en reed ik met de Scalpel 1 Lefty uitvoering, afgemonteerd met een SRAM XO groep, carbon wielen van DT Swiss en uiteraard de nieuwe Lefty voorvork. Ik nam de fiets mee op de trails van de Utrechtse Heuvelrug, maar reed er ook een MTB Marathon van 100 kilometer mee rondom Apeldoorn.

Het is duidelijk dat de Scalpel zich enorm thuisvoelt op de trails, de fiets is heerlijk speels en raast over de parcoursen heen. Ik reed er de nodige PR's mee op Strava-segmenten waar ik al tientallen keren overheen gereden ben, zonder dat ik het idee had dat ik mezelf volledig uit elkaar trok. Ik schreef het al eerder: een fully lijkt misschien zwaarder en langzamer dan een hardtail, maar de cijfers liegen niet. Omdat je veel langer en vaker kunt blijven zitten, en daarbij de achterband veel meer contact houdt met de ondergrond, kan er veel meer energie omgezet worden in snelheid. Om nog maar te zwijgen van het comfort dat je ermee krijgt en je daardoor veel minder van je rug en ledematen vraagt.

Tekst gaat verder onder de fotogallerij

De extra veerweg van 120 mm klinkt wellicht wat overdreven in Nederland, maar zorgt daarbij niet voor vertraging. Integendeel, dankzij die veerweg is de tractie echt subliem en gooi je de fiets met heel veel vertrouwen een technische sectie in. Het is daarbij wel even wennen aan de luiere balhoofdhoek, waardoor het stuurgedrag iets anders is geworden, maar dat went toch vrij snel. Ondertussen is het schakelen met de SRAM Transmission groep echt een feestje, want deze groep schakelt op zijn best als er veel druk op staat. Volle bak opschakelen dus als je op de pedalen aan het rammen bent.

Daarover gesproken, tijdens de razendsnelle marathon in Apeldoorn, die ook veel gravelsecties kende, was het continu aanzetten uit de bocht en op snelle stukken waar je de veerweg niet nodig hebt. Om makkelijker snelheid te maken gebruikte ik de dubbele lockout op het stuur, die zowel voorvork als achterdemper blokkeert, veelvuldig. Dat gaat snel en soepel, maar bracht me wel aan het denken over de nieuwe RockShox Flight Attendant, die deze handeling van je overneemt. Zou toch best lekker zijn tijdens zo'n wedstrijd.

Een eerste conclusie over de nieuwe Scalpel? Wat een heerlijke en leuke fiets! De snelheid komt zo ontzettend makkelijk, dat het moeilijk is je in te houden als je op pad gaat. Dit is geen toerfiets, dit is een echte racebak. Desondanks ben ik ook wel benieuwd hoe deze fiets zich gedraagt in wat technischer terrein zoals de Ardennen of Alpen. Ik vermoed dat hij ook daar prima tot zijn recht komt, zeker in combinatie met het gebruik van de dropper en de grotere veerweg.

Meer informatie over de nieuwe Scalpel vind je op de website van Cannondale.