De juiste bandenspanning voor je racefiets bepaal je zo
Veel wielrenners pompen hun banden nog veel te hard op. Probeer het eens met wat zachtere banden!
© Sander Jansen

Op welke bandenspanning moet de band van je racefiets gepompt worden? Veel mensen pompen hun banden het liefst zo hard mogelijk op. Maar kun je een band ook te hard oppompen? Zeker! Met de komst van tubeless wielen en banden, hookless velgen en de adviezen van fabrikanten om specifieke banden voor specifieke velgen juist wel of niet te gebruiken is dit alleen nog maar relevanter geworden. Lees daarvoor ook zeker ons uitgebreide artikel over hookless velgen: Zijn hookless wielen veilig voor op de racefiets?
Ga in ieder geval van één ding uit: de maximale druk die op de zijkant staat aangegeven is over het algemeen te hoog. Daarbij houdt die maximale druk geen rekening met de factoren die van invloed zijn op je bandenspanning: gewicht van de renner, ondergrond, het weer, je rijstijl, breedte van je velg, etc.
Verlaag je bandenspanning
Jarenlang werd verteld dat een hogere bandenspanning minder weerstand oplevert. En hogere druk vermindert ook de kans op lekke banden. Maar zeker wanneer je naar bredere banden bent overgestapt (meer dan 25 mm), moet je de druk verlagen. Dit is waarom:
- Bredere banden hebben een groter volume, waardoor de vervorming van de band kleiner is dan bij een smalle band, bij dezelfde druk, met minder rolweerstand tot gevolg. Voor een gelijke rolweerstand kan je dus een zachtere band gebruiken.
- De rolweerstand neemt iets toe als de druk lager wordt, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat deze toename slechts minimaal is, zelfs bij een druk van 4 bar. Andersom geldt dat een té hard opgepompte voor veel méér weerstand zorgt.
- Een lage bandenspanning verhoogt de grip op het wegdek door het contactoppervlak te vergroten. Een band met een lagere spanning vervormt meer op het wegoppervlak – deels de reden van de toename in rolweerstand. Maar een heel hard opgeblazen band zal meer schokken doorgeven en meer stuiteren. Bonus: naast dat het je grip verhoogt, voelt een lage druk ook een stuk fijner.
Welke bandenspanning moet ik gebruiken op mijn racefiets?
De volgende bandenspanning zou je kunnen aanhouden als startpunt van jouw zoektocht naar de ideale bandenspanning. Kies je voor een 28 mm band mét binnenband, gebruik dan de volgende bandenspanning:
- Lichaamsgewicht 60 kg: 5,2 bar
- Lichaamsgewicht 80 kg: 6,3 bar
- Lichaamsgewicht 100 kg: 6,7 bar.
Kies je liever voor een 25 mm band? Pomp er dan 0,8 tot 1,2 bar extra in. Gebruik je een 30 mm band? Dan kan je een halve bar lager gaan dan bij 28 mm.
Calculator voor je bandenspanning
De bovenstaande adviezen zijn heel globaal. Een meer nauwkeurige bandenspanning kan je berekenen aan de hand van:
- Je (type) band
- De interne breedte van je velg en daarmee:
- De daadwerkelijke gemeten breedte van je band (gebruik een schuifmaat om te meten)
- Het gewicht van je totale uitrusting (schoenen, kleding, zadeltas, bidons)
- De ondergrond waar je het meeste op rijdt (glad of grof asfalt, klinkers)
- Of je fietst met binnenband of tubeless
- Je gemiddelde snelheid
Voor dit soort berekeningen zijn er een aantal handige online tools te vinden. Wij vinden de calculator van Silca en die van SRAM erg handig om je bandenspanning te personaliseren. En ook de nieuwe calculator van Vittoria is prettig in gebruik.
Experimenteer met je bandenspanning
Ondanks al deze adviezen en tools, is het veel belangrijker om te voelen wat je zelf fijn vindt. Experimenteer met je bandenspanning door de druk voor en achter te verlagen met ieder 5 procent. Rij een rondje en beoordeel hoe het voelt; Verlaag vervolgens nog eens met 5 procent. Wees niet bang om nog wat meer lucht uit je band te laten lopen.
Een ideale bandenspanning zorgt voor een comfortabele rit en geeft je een zeker gevoel in de bochten. Zodra het voorwiel een beetje kronkeling begint te voelen in scherpe bochten, verhoog je de druk een beetje. Meet de voor- en achterkant met je bandenspanningsmeter en schrijf dat op, maar onthoud – deze exacte bandenspanning kan veranderen als je wisselt van bandenmaat of merk. Lees ook onze beste tips voor het oppompen van je banden, als je er nog niet uitkomt.