Alles wat je moet weten over fietsen op wattage

Met een vermogensmeter kan je fietsen op wattage, dé manier om een betere fietser te worden!

© Michiel Maas

MichielMaas_Bicycling231023-05243.jpg

Eerst maar even ter verduidelijking: fietsen op wattage is hetzelfde als fietsen op vermogen. Het betekent niets meer dan dat je de energie die jij op je pedalen duwt uitgedrukt ziet in cijfers: in watt dus. Het is een constant variërend cijfer wat je energie-input van dat specifieke moment weergeeft, hoeveel kracht je dus op de pedalen duwt. En het is dé waarde waarop trainen met een vermogensmeter is gebaseerd. Maar waarom zou je gaan fietsen op wattage en het bijvoorbeeld niet gewoon bij een hartslagmeter houden? Wij leggen het hier aan je uit.

Wil jij ook gestructureerd trainen en een betere fietser worden? Probeer dan eens ons Train mee met Bicycling trainingsschema, of ga direct aan de slag met trainen voor jouw grote doel met ons Granfondo schema! Schaf nu een training aan en je krijgt ons magazine cadeau!

Fietsen op wattage is het meest accuraat

Als je wilt weten hoe je fietsniveau is, hoe zwaar een bepaalde inspanning op dat moment is of wilt weten hoe zwaar een bepaalde rit is geweest, zijn er verschillende manieren om dat te meten. Allereerst kan je fietsen op gevoel, wat goed kan werken als je jouw eigen lichaam goed kent. Met de Rate of Perceived Exertion kan je dan een cijfer geven aan je inspanningsniveau. Dit kan goed werken, maar is best lastig en niet erg accuraat.

De manier die door amateursporters het meest wordt gebruikt is trainen op hartslag. Met het monitoren van je hartslag heb je altijd een beeld van je inspanning op dat moment. Hoe harder je fietst, hoe hoger je hartslag. Het nadeel is echter, dat je hartslag niet altijd hetzelfde reageert en soms al hoger is door externe factoren als stress, vermoeidheid, het tijdstip en bijvoorbeeld alcoholgebruik (ook van de dag ervoor). Ook de mate van uitgerustheid speelt een rol. Door al deze factoren heb je nooit altijd een volledig beeld van de inspanning die je levert. Wel zegt hartslag iets over de reactie van je lichaam.

Wil je echt weten hoeveel arbeid je lichaam levert, dan is fietsen op wattage dé manier. Het geeft je direct inzicht in de hoeveel energie die je in de pedalen duwt, ongeacht de snelheid of de hoogte van je hartslag. Ga je voor het eerst fietsen met een vermogensmeter, dan zal je zien hoe groot de wattageverschillen zijn tussen fietsen met mee- of tegenwind, of tussen op kop rijden of in het wiel zitten. Lees ook: Trainen op vermogen: 5 redenen waarom je dit wilt!

Hoe werkt fietsen op wattage?

Als je gaat fietsen op wattage, dan zal je in eerste instantie jouw basisniveau moeten bepalen. Vaak wordt hiervoor een FTP-test gebruikt, die je zelf kunt uitvoeren. Je FTP (=functional threshold power) is het wattage wat je ongeveer een uur kunt volhouden. Op basis van je FTP kan je vervolgens jouw vermogenszones gaan bepalen. Lees ook meer in ons artikel Wat is een FTP test? Alles wat je moet weten.

Weet je jouw FTP, dan kan je deze altijd als basis gebruiken voor allerlei soorten trainingen. Zo zijn onze online trainingsschema's allemaal het beste te volgen als je jouw FTP hebt ingevuld. Alle trainingen worden daar dan op afgestemd.

Hoe kan ik starten met fietsen op wattage?

Wil je ook gaan fietsen op wattage, dan zal je allereerst een vermogensmeter (ook wel powermeter) moeten aanschaffen. Deze installeer je op je fiets en meet de kracht die jij op je pedalen uitoefent. Er zijn verschillende soorten powermeters, meer daarover lees je in ons artikel dit moet je weten voordat je een powermeter koopt.

Heb je die vermogensmeter inmiddels op je fiets zitten, dan koppel je deze met je fietscomputer, zodat je op je scherm alle data kunt zien die de meter oplevert. Belangrijk zijn data als gemiddeld vermogen, Normalized Power en verbruikte kilojoules. Meer uitleg daarover lees je in alle data die je uit een vermogensmeter haalt uitgelegd.

Wat is een goed wattage met fietsen?

De hoogte van je wattage of FTP is voor iedereen anders en is mede afhankelijk van je getraindheid en je gewicht. Heb je meer spieren, dan kan je vaak een hoger wattage trappen, maar ben je ook zwaarder. Daarom is het in het wielrennen ook belangrijk om naar de kracht-gewicht verhouding te kijken, zeker als je ook af en toe gaat klimmen. Het is daarom niet te zeggen of een vermogen van bijvoorbeeld 200 watt een goed wattage is.

In verhouding tot je gewicht, zegt het al iets meer en kan je jezelf beter vergelijken tot bijvoorbeeld amateurs of profwielrenners. Zo kan je in onze tabel met wattages voor fietsen zien in welke categorie jij valt. Het belangrijkste is echter om je eigen progressie te meten en je niet te veel met anderen te vergelijken. Door gestructureerd trainen met een vermogensmeter kan je jouw wattage écht verhogen en zal je aanzienlijk harder gaan fietsen!