8 Tips voor eten en drinken tijdens fietsen in de kou
Als het koud is, kan het lastiger zijn om voldoende te eten en drinken tijdens je fietsritten. Deze tips kunnen je helpen om voldoende binnen te krijgen.
© Gijs Ferkranus

Fietsen in de kou is heel anders dan in welke andere tijd van het jaar dan ook, vooral als het richting of onder het vriespunt gaat. Niet alleen wat je aantrekt zal veranderen, maar ook wat je eet en drinkt. Het is belangrijk om op de kleine details te letten, zoals hoe je jouw voeding bewaart of welke ingrediënten je voeding heeft. Het laatste dat je tijdens het fietsen wilt, is op een keiharde reep bijten of een ijskoud drankje drinken. Zorg er dus voor dat je, voordat je tijdens de kou op de fiets stapt, eten en drinken meeneemt dat je goed weg kunt krijgen met onze 8 tips die je hieronder vindt.
Ontvang jij onze zeer goed gewaardeerde nieuwsbrief al? Schrijf je hier in en je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes, aanbiedingen en tips!
Wat moet je eten en drinken op de fiets als het koud is?
Uitdroging en een verhoogd energieverbruik zijn twee belangrijke aandachtspunten voor fietsers tijdens een koude winterrit, en beide factoren kunnen worden beïnvloed door de kleding die je draagt. De natuurlijke reactie van je lichaam op het koude weer zorgt ervoor dat je meer energie verbrandt. Als je niet goed gekleed bent, ga je rillen als je voor het eerst naar buiten stapt. Geef je lichaam zeker 15 minuten om op te warmen. Zorg ervoor dat je goed gekleed bent en overweeg om een klein hapje en een warm drankje te nemen voordat je op pad gaat.
Bovendien zorgt de natuurlijke reactie van je lichaam ervoor dat je meer vocht verliest door te plassen. Als je het koud hebt, zullen je bloedvaten zich vernauwen en zal je lichaam de bloedstroom omleiden om je organen warm te houden. Wanneer dat gebeurt, ondergaat je lichaam een diuretische reactie en stijgt je bloeddruk, waardoor je meer gaat plassen en de kans op uitdroging groter wordt.
Het is een stuk makkelijker om te drinken als het buiten warm is, maar vergeet niet om het hele jaar door te drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Je zweet tenslotte onder al je kledinglagen en verliest vocht, zeker als je soms wat te warm gekleed bent. Drink dus altijd voldoende.
Wil je al opgewarmd zijn voordat je op de fiets stapt? Check dan deze voedingstips die helpen tegen de kou.
8 tips om voldoende te blijven eten en drinken fietsen in de kou
Wij weten ook dat het niet makkelijk is om genoeg te blijven eten en drinken als het koud is. Ja, wel als je een warm restaurant in gaat, maar we hebben hier over eten en drinken óp de fiets. Met deze tips maak je het jezelf makkelijker om genoeg binnen te krijgen.
- Vul een thermische bidon met thee met honing (en een beetje zout). Koude sportdrank is veel minder makkelijk te drinken dan iets warms.
- Neem in plaats van mueslirepen wat zachtere voeding mee, zoals brownies, krentenbollen, dadels, winegums of een gevulde koek.
- Als je een korte rit van een uurtje gaat maken is voeding nuttig, maar geen noodzaak. Neem iets kleins mee, voor het geval je het nodig hebt, maar neem vooral nog iets kleins voor je vertrekt. Dan kom je de rit meestal goed door.
- Neem tijdens middellange ritten een bidon met elektrolyten mee, zodat je in elk geval je zouten en mineralen, die je ook tijdens koud weer uitzweet, weer aanvult.
- Begin tijdens lange ritten direct met drinken. Zo is het makkelijker om voldoende binnen te krijgen.
- Overweeg om je drank mee te nemen in een hydratatievest. Met een drinkrugzak of vest drink je in de winter makkelijker en kan je meer meenemen. Je kunt hem op je rug dragen, maar als het echt koud is adviseren wij je om hem tussen twee kledinglagen in te dragen, zodat het warm blijft, niet bevriest en je niet hoeft te stoppen.
- Verpak je eten in boterhamzakjes, die je makkelijker kunt openen en eruit kunt eten als je handen koud zijn. Of knip thuis alvast de verpakking open.
- Doe je voeding in een bovenbuistasje. Hier kan je makkelijker bij met lange handschoenen aan, dan iets pakken uit je achterzakje.
Lees ook: Zo kan je blijven fietsen in de kou én goed trainen