Waar zit veel ijzer in?
IJzer is onmisbaar voor jou als fietser. Waarom? Dat leggen we je uit in het volgende artikel.
© Getty Images - Elena Yeryomenko / 500px

Heb je als fietser ijzer nodig? Dacht het wel! IJzer is enorm belangrijk voor de hoeveelheid hemoglobine in het lichaam. Hemoglobine transporteert zuurstof door het bloed. De spieren in het lichaam hebben die zuurstof nodig om de energie te kunnen leveren om de Cauberg volle bak op te kunnen rammen! Nu wil jij direct weten: Waar zit veel ijzer in?
Lees ook: Waar zit magnesium in?
Waar zit ijzer in?
In welke voeding zit ijzer? Als je gezond en gevarieerd eet kun je veel ijzer uit voeding halen. Niet alle voedingsmiddelen bevatten evenveel ijzer. Wat kun je eten als je ijzertekort hebt? De volgende producten bevatten veel ijzer.
Brood en andere graanproducten
Al het brood (en ook graanproducten) bevat ijzer, maar volkorenbrood, roggebrood, volkoren crackers, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/spaghetti en ontbijtkoek (uiteraard volkoren) bevatten het meeste ijzer.
Lees ook: Wat is glucose?
Vlees(waren), kip, vis en ei
Vis en eieren bevatten ijzer. Ook in vlees (kip en varken) zit veel ijzer en met name in rundvlees (meer nog dan in andere soorten vlees). Maar pas op met rundvlees. Rundvlees kan veel cholesterol en vitamine A bevatten. Daarom het advies 1 x per 14 dagen rundvlees te eten.
(Bron: Anna Ziekenhuis, Eindhoven)
Aardappelen
Het is herfst. De stamppotjes komen weer op tafel. Met een stamppotje met voldoende aardappelen zorg je ervoor dat er al behoorlijk in de benodigde hoeveelheid ijzer voorzien wordt.
Peulvruchten
Rode en witte bonen, linzen, kikkererwten, kapucijners en groene erwten. Allemaal voorbeelden van peulvruchten met veel ijzer.
Lees ook: Waar zit vitamine D in?
Groente en fruit
Het maakt niet heel veel uit welk soort fruit je pakt. Volgens de schijf van vijf dien je twee stuks fruit per dag te eten. Doe dat ook! Er zit voldoende ijzer in.
Noten en zaden
Noten, noten en nog eens noten. Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pinda's, pistachenootjes, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten zijn voorbeelden van producten die rijk zijn aan ijzer.
Lees ook: Wat is natrium? En waarom gebruiken profwielrenners het tijdens wedstrijden?
Wat kun je eten als je een ijzertekort hebt?
Heel simpel gesteld, meer producten die ijzer bevatten. Heb je een vermoeden van ijzertekort? Ga dan eerst naar de huisarts. Meten is weten. Zonder goed advies supplementen gaan slikken is niet aan te raden. Extra vitamine C zou door de huisarts voorgeschreven kunnen worden. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer makkelijker wordt opgenomen door het lichaam. Een combinatie van een ijzerrijk ontbijt in combinatie met veel vitamine C is aan te raden.
Lees ook: Calcium: wat is het en wat heb je er als fietser aan?
Waar zit veel ijzer in?
Voeding met ijzer (en ook vitamine B12 trouwens):
- rood vlees (biefstuk, runderlappen)
- lamsvlees, kip, vis
- eieren
- tofu
- peulvruchten (linzen, kidneybonen)
- noten, pitten en zaden (cashewnoten, sesamzaadjes, pistachenootjes)
- groene groente (spinazie, paksoi, snijbiet, boerenkool)
- brood en volkorenproducten
Lees ook: Calcium te hoog: wat betekent dat?