Zuid-Afrika is een waar gravelwalhalla
Wij dompelden ons met gravelbike en al onder in de kustprovincie West-Kaap. Een greep uit het reisdagboek van een gezellige groepsreis.
Gravel Africa, de naam zegt het al een beetje; een gravelreis dwars door Zuid-Afrika. Het recept? Gooi de volgende ingrediënten in een blender: een fiets, eindeloze gravelwegen, diepe oerbossen, uitdagende bergpassen, droge woestijnen, sappige wijngaarden, een dosis wildlife én een prikkelend zonnetje. Giet daar een saus van Zuid-Afrikaanse gastvrijheid overheen en zie daar een perfecte cocktail van twee weken vol fietsavontuur. Wij dompelden ons met gravelbike en al onder in de kustprovincie West-Kaap. Een greep uit het reisdagboek van een gezellige groepsreis.
Lees het volledige reisdagboek van Tom Wildvank in onze gravelspecial!
Dag 4
Fietsen: 104km, 2180hm
Nacht: Over The Mountain Guest Farm, Montagu Pass
Vandaag staat de koninginnerit van de reis op het programma. Een schitterende route voert ons over de beroemde Seven Passes Road: zeven bergpassen waarvan het gros onverhard. Daar horen natuurlijk de nodige hoogtemeters bij. Fascinerend om te zien hoe de uitzichten na iedere bocht lijken te veranderen, de ene keer prachtige vergezichten over valleien en bergketens, dan weer weelderig groen met klaterende watervalletjes.
Het letterlijke én figuurlijke hoogtepunt hebben we voor het laatst bewaard: de Montagu Pass. De weg, in de jaren 40 van de negentiende eeuw uitgehakt door veroordeelde criminelen, kronkelt in haarspelden omhoog door een ruig landschap. Na de top volgt een heerlijke afdaling over stroken zo glad als in de wielerklassieker Strade Bianche. In ons guesthouse - gesitueerd in een oud postkantoor - is het prettig toeven. ‘Hurry lives in the city’, staat op een krijtbord gekalkt. Een karakteristieke windmolen draait piepend, alsof de tijd heeft stilgestaan. Het koude biertje spoelt het stof uit onze longen, terwijl we niet uitgepraat raken over de beklommen bergpassen.
's Avonds zet de vrouw des huizes heerlijke streekgerechten op tafel. Huisgemaakte pompoentaart, risotto en typisch Zuid-Afrikaanse malvapudding als toetje. Na ieder wijntje worden de beklommen bergpassen hoger en onze verhalen stoerder. Je merkt dat iedereen volledig op zijn gemak is.
Lees het volledige reisdagboek van Tom Wildvank in onze gravelspecial! Meer info over de reis vind je op gravelafrika.cc.