Calcium: wat is het en wat heb je er als fietser aan?

Sterke botten, daar heb je calcium voor nodig. Waar heb je nog meer calcium voor nodig?

© Getty Images - Ed Reschke

gettyimages-128118033

Sterke botten zijn belangrijk voor fietsers, zeker als je regelmatig deelneemt aan wedstrijden. De kans op een valpartij is dan een stuk groter dan tijdens het wekelijkse zondagse ritje. Calcium is zeer belangrijk voor gezonde botten en spieren. Maar wat is Calcium eigenlijk?

Wat is Calcium?

Calcium is een mineraal en onontbeerlijk voor sterke botten en een gezond gebit. Calcium gaat botontkalking tegen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en spieren. Verder draagt calcium bij aan het transport van andere mineralen door het lichaam.

Lees ook: Waarom heeft een fietser magnesium nodig?

Waar is calcium goed voor?

Voor de opbouw en het onderhoud van botten heeft ons lichaam calcium nodig. Bij kinderen is calcium erg belangrijk voor de botaanmaak. In de botten wordt calcium opgeslagen. Als ons lichaam calcium nodig heeft dan haalt het lichaam dit uit de botten. Het is dus van belang om te zorgen voor voldoende voorraad calcium. Als je op jonge leeftijd al voldoende calcium binnenkrijgt dat heb je op latere leeftijd minder kans op bontontkalking of osteoporose. Daarnaast hebben onze spieren ook calcium nodig om goed aan te kunnen spannen. Ook onze zenuwen kunnen niet zonder calcium. Zonder calcium, geen overdracht van zenuwprikkels. Calcium zorgt er ook voor dat cellen goed met elkaar communiceren en dat informatie goed verwerkt wordt.

Lees ook: Waarom fietsers vaker zouden moeten hardlopen

Wat is de normaalwaarde voor calcium in je bloed?

We spreken van een calciumtekort als er minder dan 2,55 mmol/l (millimol per liter) in het bloed gevonden wordt. Calciumtekort wordt ook wel hypocalciëmie genoemd. Hypocalciëmie is niet ongevaarlijk. Kramp in de spieren, zwakke nagels en blessures aan botten of een breuk door overbelasting kunnen vervelende symptomen zijn.

Kan je ook te veel calcium in het bloed hebben? Ja. Dan spreken we van hypercalciëmie. Heb je last van vermoeidheid of ben je regelmatig misselijk? Dan kan dat duiden op een calcium tekort. Ga dan naar de dokter voor een bloedtest. De test kan duidelijkheid geven over de calciumwaarde in het bloed.

Lees ook: Zo houd jij de botten sterk

Hoeveel calcium per dag?

Met 950 milligram per dag, zorg je er als volwassen man en vrouw voor dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Calcium vinden we vooral in zuivelproducten. Ben je dan als vegan de pineut? Nee, als vegan hoef je niet te vrezen voor een calciumtekort. In rucola, tofu, vijgen en boerenkool is meer dan voldoende calcium te vinden. Neem je ook nog eens voldoende vitamine D dan wordt de opname van calcium in het lichaam ook nog bevordert.

Raadpleeg altijd de huisarts als je twijfelt of je voldoende calcium binnenkrijgt. Even bloed laten prikken en snel zal duidelijk zijn of alles in orde is.