Review: Cube Stereo ONE22 Pro full suspension mountainbike

Een fully van minder dan 2000 euro, hoe rijdt dat?

© Sander Jansen

PXL_20230209_125855658.PORTRAIT-EDIT.jpg

De meeste mountainbikers in Nederland rijden nog altijd op een hardtail, met alleen een geveerde voorvork. Maar de opmars van de full suspension mountainbike is ingezet, mede dankzij de steeds technischer parcoursen die in ons land worden neergelegd. Op de redactie van Bicycling zijn we vrij eensgezind: de fully heeft voor ons de voorkeur boven een hardtail. Enige nadeel? De prijs en het gewicht, want die zijn doorgaans flink hoger. Qua prijs probeert deze Cube Stereo One22 Pro daar wat aan te doen, want deze bike kost € 1.999, een bijzonder scherpe prijs voor een fully. Hoe zo'n fiets presteert lees je in deze review.

Toch liever een hardtail? Check: 8 Hardtail Mountainbikes uit elke prijscategorie getest

Frame en vering Cube Stereo One22 Pro

Eerst maar eens beter kijken naar hetgeen je krijgt voor dat relatief lage bedrag. Te beginnen met het frame, dat van hoogwaardig aluminium is gemaakt en gebruik maakt van de Efficient Trail Control link, waardoor de achterbrug in samenwerking met de demper kan inveren aan de achterkant. Dit beproefde systeem van Cube vind je terug in de gehele Stereo-collectie, die ontzettend uitgebreid is. Naast de One22 line-up, waar vijf modellen van zijn, vind je ook nog Stereo collecties One44, One55 en One77. Alle vier line-ups hebben daarin ook nog weer onderscheid in aluminium en carbon modellen, zodat het gehele Stereo-aanbod gigantisch is.

De One22-collectie is de fiets in de categorie trail bike, die daarmee erg geschikt is voor Nederland. De fiets heeft met de Agile Trail-geometrie een typische trail-geometrie, die erg toegankelijk is voor een grote groep fietsers. Wel moet gezegd dat de maat L voor mij aan de kleine kant was, want met mijn zadelhoogte van 79,5 cm stond de zadelpen op de maximale stand. Wat dat betreft had een maat XL wellicht beter geweest, hoewel de kleinere maat de wendbaarheid wel ten goede komt. De geometrie is voor de diehard biker wellicht wat te rechtop, maar houd je van een ontspannen houding, dan biedt de Stereo je veel comfort.

De Manitou Radium Expert RL achterdemper levert 120 mm veerweg, terwijl de RockShox Judy Silver voorvork een veerweg van 130 mm biedt, beide ook vrij gemiddeld voor een trail bike. Het is ook ruim voldoende voor in Nederland en hoewel beide systemen tot de instapmodellen behoren, doen ze eigenlijk prima hun werk. De poten van de voorvork zijn met 30 mm wellicht wat smal voor een trail bike, maar als je niet te extreem te werk gaat voldoet het prima. Daarbij zijn zowel de voorvork als achterdemper handmatig te 'locken', hoewel daar voor de achterdemper geen tussenvorm bestaat. Het is open of dicht.

SRAM SX schakelgroep en Magura remmen

Schakelen op de Stereo One22 Pro gaat zoals bij veel mtb's met SRAM, waarbij voornamelijk gebruik gemaakt wordt van componenten uit de goedkoopste SX-serie. De derailleur is uit de iets duurdere NX-serie. Hoewel het goedkopere materiaal bijdraagt aan het vrij hoge totaalgewicht van de fiets, zijn de schakelprestaties prima. Wel is het bereik door de 11-50 cassette iets minder groot dan je op veel trail bikes ziet (vaak 10-50 of 10-52), wat er in Nederland wel voor kan zorgen dat je af en toe dat zwaardere tandje mist, zeker in combinatie met het 30-tands voorblad. Persoonlijk zou ik een groter voorblad monteren, maar dat kan je later ook nog prima doen.

De remmen zijn van Magura en hoewel ook deze tot de instappers behoren, geldt ook hier dat ze prima werken. De 180mm schijven zijn ruim voldoende in ons land en hoewel de modulatie van deze remmen misschien niet top of the bill is, hebben we dat nooit als een last ervaren. De grote schijven zitten daarbij gemonteerd op relatief zware aluminium wielen, duidelijk een onderdeel waarop bezuinigd is en waar een upgrade op termijn logisch is. Wel hebben de wielen boost naven en bieden ze veel stabiliteit door het brede velgbed. De Schwalbe Nobby Nic banden in 2.4 inch zijn dan weer prima voor een fiets in deze prijscategorie.

Tot slot wordt de fiets afgemaakt met onderdelen van eigen makelij. De combinatie stuur - stuurpen is prettig, met het stuur wat niet te breed is en een prettige ergonomie heeft. De stuurpen is met 60 mm van gemiddelde lengte voor een trail bike. Het Natural Fit zadel is vrij basic, maar zit niet slecht. Al is een upgrade ook hier logisch. Tot slot komt de fiets ook met een standaard dropper zadelpen, die aan het stuur te bedienen is en met een interne kabel verbonden is.

Cube Stereo One22 Pro op de Nederlandse trails

Op het moment dat de One22 Pro bij me binnenkwam, was ik heel benieuwd hoe deze zou gaan rijden. Omdat we vaak duurdere modellen fietsen testen, is het spannend om te zien hoe goed een full suspension bike van nog geen 2000 euro en met een gewicht van ruim 15 kg kan zijn. Vanaf het eerste moment was het antwoord: verrassend goed!

Natuurlijk merk je vooral het hoge gewicht als je houdt van accelereren en korte, venijnige klimmetjes opknallen. Op de bochtige trails van de Utrechtse Heuvelrug waar niet al te veel hoogtemeters in zitten (Hoge Vuursche, Zeist en Soest) merk je daar echter vrij weinig van en is het comfort van de dubbele vering en de ontspannen geometrie ontzettend prettig.

Lees ook: De mooiste Mountainbike routes van Nederland

Eenmaal op snelheid houdt de fiets goed de vaart erin. De bike nodigt daarbij niet erg uit om uit het zadel te komen, maar dankzij de achtervering en lekker brede sloffen op de banden hoeft dat ook helemaal niet. Je kunt lekker door blijven trappen, terwijl je op het zadel zit, ook als je over een serie boomwortels rijdt. Het zorgt er daardoor ook voor dat je zoals bij alle fully's veel minder vaak geneigd bent je kont op te tillen, wat de vermoeidheid duidelijk vermindert ten opzichte van een hardtail. En in afdalingen gedraagt de Stereo One22 zich heerlijk, in combinatie met de uitstekende stuureigenschappen.

Al met al heeft de Cube Stereo One22 Pro me echt positief verbaasd. De fiets leverde me - met een set betere DT Swiss wielen - zelfs een aantal Strava-PR's op, terwijl ik op de betreffende segmenten toch ook al gefietst heb met bikes die qua prijs meer dan het dubbele kosten. Al moet dat racen niet je doelstelling zijn, want het is wel een echte trail bike. Fun en speelsheid staan op één, mede door de houding die behoorlijk rechtop is. Is dat je doel, dan ga je met deze fiets ontzettend aan je trekken komen.

Lees ook: Cube lanceert nieuwe Stereo One collectie van full suspension bikes