Wat zijn de beste gravelbikes?

Hoe weet je welke gravelbike je moet kopen? En welke modellen zijn er allemaal beschikbaar? Wij leggen je alles uit over wat voor jou de beste gravelbikes zijn.

De opmars van de gravelbike kan je niet ontgaan zijn. Sinds een kleine tien jaar is deze fiets enorm in populariteit gestegen. Niet gek dat veel merken daarop zijn ingesprongen en een gravelbike in hun assortiment hebben opgenomen. Maar wat zijn nu de beste gravelbikes? En waar moet je op letten als je een gravelbike wilt kopen? Dat proberen we je in dit artikel zoveel mogelijk uit te leggen.

Welke type gravelbikes zijn er?

Net als bij racefietsen is de variatie groot in de markt van gravelbikes. Grofweg kan je echter twee soorten gravelbikes onderscheiden: de snelle gravelbike en de avontuurlijke gravelbike.

Een snelle gravelbike is doorgaans gemaakt van carbon (want lichter), heeft vaak een geometrie die lijkt op die van een endurance racefiets, waardoor je een wat sportievere houding kunt aannemen, is meestal iets directer in zijn stuurgedrag en heeft vaak iets minder bevestigingspunten voor tassen, spatborden en extra bidonhouders. Deze gravelbike kan je ook prima inzetten als racefiets.

Een avontuurlijke gravelbike is meestal wat zwaarder (maar wel sterker en duurzamer), biedt een houding die iets meer rechtop is, biedt veel comfort en stabiliteit (ook met zware tassen) en heeft veel bevestigingspunten voor accessoires. Ook zijn dit soort gravelbikes regelmatig uitgevoerd met bijvoorbeeld een geveerde voorvork, of een vorm van achtervering. Deze fiets is uitermate geschikt voor bikepacking-trips of meerdaagse graveltochten op gevarieerd terrein.

Lees ook: De beste gravelbanden van dit moment

Waar moet je op letten bij aankoop van een gravelbike?

Het belangrijkste is om te bepalen wat voor soort gravelritten je wilt maken. Wil je eigenlijk wielrennen op onverhard terrein, met veel snelheid, maak je meestal dagritten en zijn die vooral in Nederland? Dan kan je met een snelle gravelbike alles wat je wenst. Wil je vooral relaxed fietsen met veel comfort en ook de mogelijkheid hebben om wat ruiger terrein op te zoeken en je fiets gebruiken voor meerdaagse bikepacking-tochten, kies dan voor de meer avontuurlijke gravelbike.

Let bij aankoop vooral op de maximale breedte van de banden die in de fiets passen, de geometrie die je het prettigst vindt, de bevestigingspunten voor accessoires, de contactpunten als stuur en zadel, maar bijvoorbeeld ook of de fiets specifieke technologieën (vering) voor extra comfort heeft.

Lees ook: Een gravelbike met vering, moet je dat willen?

Kan je met een gravelbike op de weg fietsen?

In tegenstelling tot een mountainbike, is het fietsen met een gravelbike op asfalt eigenlijk prima te doen. Je gaat waarschijnlijk iets langzamer dan op een racefiets, maar veel meer dan 2 km/uur zal dat niet zijn. Sterker nog, rust je jouw (sportieve) gravelbike uit met een set wegwielen, dan wordt het verschil nog kleiner. Het wordt daarmee steeds makkelijker om te kiezen voor één fiets voor zowel op de weg, als op gravel. Zeker als je op de weg vooral rustig fietst, koop dan een goede gravelbike en reserveer gelijk wat geld voor een set wegwielen met cassette en remschijven. Dan kan je ieder moment wisselen.

Lees ook: Met deze tips kun je gravelen met je racefiets, zo doe je dat

Wat kost een goede gravelbike?

Prijzen van gravelbikes lopen uiteen van zo'n € 1.200 tot wel meer dan € 10.000. De voordeligste modellen zijn bijna altijd gemaakt met een aluminium frame, hebben iets minder versnellingen en relatief zware wielen. Hoe groter je budget, hoe lichter de fiets doorgaans wordt en hoe hoger de kwaliteit van wielen, banden, groepsets en contactpunten.

Wat zijn goede gravelbikes?

Tegenwoordig is het aanbod van gravelbikes gigantisch en daarmee is er ook een hele lijst van goede gravelbikes te maken. Iedere fiets heeft zijn eigen kenmerken en kwaliteiten voor de prijs, het ligt er vooral aan of die kenmerken bij jouw wensen passen. In ons artikel De beste gravelbikes van dit moment sommen wij een lijst van gravelbikes op die we hebben getest en goed bevonden. We proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden.

Zijn er ook speciale gravelbikes voor dames?

Veel gravelbikes zijn zogeheten uniseks-modellen, waarbij de geometrie van de frames zowel geschikt is voor dames als heren. Wel is het raadzaam om de contactpunten specifiek voor dames te kiezen. Denk hierbij aan een stuur wat iets smaller is en een kortere bocht heeft (waardoor je niet te ver hoeft te reiken) en een specifiek dameszadel. Eén van de weinige dames-specifieke merken is Liv, onderdeel van Giant. Zie bijvoorbeeld onze review over de Liv Devote Advanced Pro.

Lees ook: Een gravelbike voor dames aanschaffen - Tips om op te letten