Wat is natrium? En waarom gebruiken profwielrenners het tijdens wedstrijden?

De profs gebruiken natrium bicarbonaat. Moet jij het nu ook gebruiken? Wij duiken voor jou wat dieper in wat natrium nu eigenlijk doet met jouw lichaam.

© Getty Images - zmeel

gettyimages-182177067

Dit voorjaar was natrium opeens in het nieuws. Het gebruik van natrium of zout is namelijk onlosmakelijk verbonden aan het gebruik van natrium bicarbonaat door wielrenners. Natrium bicarbonaat of natrium carbonaat wordt al heel lang gebruikt in bakpoeder om het deeg te laten rijzen. Natrium bicarbonaat is ook een antiklontermiddel. Door het gebruik van natrium bicarbonaat verzuren renners minder snel. Moet iedereen nu capsules bicarbonaat gaan slikken? Kijk altijd uit bij het blind volgen van de profs. Wij duiken voor jou wat dieper in wat natrium nu eigenlijk doet met jouw lichaam.

Lees ook: Wat je beter wel (en beter niet) kunt eten vlak voor een fietsrit

Oorzaken te veel natrium

We noemden slecht functionerende nieren als oorzaak van te veel natrium in het bloed. Het lichaam heeft vocht nodig om te veel natrium te kunnen afvoeren. Drink jij onvoldoende, verlies je overdreven veel vocht of gebruik je veel te veel zout in jouw voeding? Dan kan de concentratie natrium te hoog zijn.

Waar zit veel natrium in?

Producten die veel zout bevatten, bevatten ook veel natrium. We voegen zelf vaak ook nog zout toe aan ons eten om het lekkerder te maken en zout wordt ook gebruikt als conserveringsmiddel. Producten die veel natrium bevatten zijn:

  • kant-en-klaar maaltijden
  • gemarineerd vlees
  • soep en groenten uit blik
  • kaas (zowel jong, belegen als oude kaas)
  • veel snacks (bijvoorbeeld kroket en loempia)
  • mayonaise en ketchup
  • augurken
  • zure en zoute haring

Bovenstaande lijst is niet volledig, maar geeft wel een goed beeld met welke producten je al snel te veel natrium binnenkrijgt.

Lees ook: 8 legale prestatiebevorderende middelen in het profpeloton

Wat doet natrium in het lichaam?

Natrium zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam. Daarnaast regelt natrium de bloeddruk en zorgt het voor een goede werking van de spieren en zenuwen in jouw lichaam. De normale concentratie van natrium in het bloed is 136-146 mmol/liter.

Om spieren en zenuwen goed te laten functioneren heeft het lichaam zout nodig. Over hoeveel natrium per dag hebben we het dan? 1 tot 3 gram zout per dag is voldoende. Gemiddeld krijgen we echter 9 gram zout per dag binnen! Geadviseerd wordt om maximaal 6 gram zout per dag in te nemen.

Lees ook: Wat zijn snelle koolhydraten en ga je er sneller van fietsen?

Waarom is natrium slecht voor je?

Eerder in dit artikel stelden we dat te veel natrium via urine wordt afgevoerd. Geen reden om je zorgen te maken dus? Zo zwart wit is het helaas niet. Als je te veel natrium binnenkrijgt, moeten de nieren extra hard werken om de balans in het lichaam weer te herstellen. Hierdoor kan er nierschade ontstaan. Daarnaast leidt te veel natrium tot een hoge bloeddruk. Uiteindelijk kan een te hoge bloeddruk leiden tot hart- en vaatziekten.

Wat als natrium te hoog is?

Ben je helemaal gezond, dan plas je te veel natrium gewoon uit. Heb je te veel natrium in jouw lichaam, dan wordt dat waarschijnlijk veroorzaakt door niet goed functionerende nieren. Bij te veel natrium gaat het lichaam vocht vasthouden en dat heeft weer tot gevolg dat je een te hoge bloeddruk kan krijgen. Wij raden jou aan om een diëtist te raadplegen. Die zal naar alle waarschijnlijkheid een natrium-arm dieet voorschrijven of bloeddrukverlagende medicijnen.