Drie prachtige bikepacking routes in Nederland en België
Zoek je nog inspiratie voor een mooie bikepacking tocht, die je in (de buurt van) Nederland kunt doen? Dan hebben wij drie prachtige routes voor je. De Limburg Divide, TransBelgian en Green Divide zijn schitterende gravelroutes dicht bij huis.
Sander Jansen

IHieronder vind je een korte samenvatting van de drie routes en informatie met een link naar de GPX-routes. Onderaan kan je nog een aantal tips vinden om zelf deze mooie gravelroutes te rijden.
1. Geile Strecke: the Limburg divide
215 kilometer / 1.130 hoogtemeters

Dat Limburg een prachtige provincie is om te fietsen, moge duidelijk zijn. Niet voor niets trekken er ieder jaar veel wielertoeristen naar onze meest zuidelijke provincie. Ga op ontdekking door de provincie met Geile Strecke: the Limburg Divide. Deze avontuurlijke gravelroute van ruim tweehonderd kilometer voert je door de mooiste natuurgebieden tussen Nijmegen en Maastricht.
De Geile Strecke route is geschikt voor zowel beginnende gravelrijders als gevorderden. Met 200 kilometer is het weliswaar een lange route, maar het is geen technische route. De route is samengesteld om fietsers kennis te laten maken met de diversiteit en schoonheid van Limburgs gravel en de natuur in deze provincie. Je kunt ervoor kiezen om de route in een dag te rijden, maar het is ook mogelijk om de route in meerdere etappes op te delen. Er liggen verschillende campings en B&B’s langs de route waar je kunt overnachten.
Houd er wel rekening mee dat het een A-B route is. Vanuit Maastricht heb je een prima treinverbinding naar Nijmegen. Wees erop bedacht dat je je fiets enkel kunt meenemen buiten de spitsuren en dat je er een speciaal kaartje voor moet aanschaffen. Logistiek gezien vergt een A-B route iets meer van je wat betreft organisatie, maar al die Geile Strecke zijn dat dubbel en dwars waard!
2. TransBelgian Gravelroute
514 kilometer / 4.050 hoogtemeters

Iets verder van huis, maar nog altijd dichtbij: de TransBelgian gravelroute, gemaakt door de organisatoren van Dirty Boar. Een route van 514 kilometer die België volledig doorkruist, met start aan de kust in Oostende en finish op het hoogste punt van het land: Signal de Botrange in de Hoge Venen. Een pittige uitdaging die wij dit voorjaar in vier dagen probeerden te voltooien.
Logistiek gezien is een route waarbij start en finish zo ver uit elkaar liggen vaak een uitdaging, maar daar hebben de routebouwers goed over nagedacht. Tussen Eupen (nabij de finish) en Oostende ligt een directe treinverbinding, waar je eenvoudig je fiets op kunt meenemen. Rijd vroeg in de ochtend vanuit Nederland naar Eupen, pak daar om 9 uur de trein en je staat om 12 uur klaar voor vertrek in Oostende.
De TransBelgian is een prachtige, zeer verrassende route die je op een ontzettend mooie manier het Belgische land leert kennen. Wij knipten de route op in vier etappes en zochten zelf overnachtingsplekken in hotels of B & B's. Uiteraard is het ook prima kamperend te doen, of kan je er meer dagen voor uittrekken. In drie dagen zou het ook kunnen, maar dan moet je serieus goed getraind zijn en je voorbereiden op zeer lange dagen in het zadel.
3. Green Divide
297 km / 1.530 hoogtemeters

Wat begon als een wild fietsplan voordat gravel populair werd, is inmiddels dé bikepackingklassieker van onze lage landen, de Green Divide. Wie hem nog niet fietste, heeft hem vast en zeker al op het verlanglijstje gezet - of moet op z’n minst overwegen dat te gaan doen. De route is de langste en mooiste voornamelijk onverharde bosroute van Nederland en strekt van het uiteinde van het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug in het westen, naar het uiterste puntje van de Veluwe in het noorden bij Zwolle. Onderweg doet de 300 kilometer lange route alle niet te missen stukken van de beide natuurgebieden aan. Zo’n lange afstand bijna alleen maar door het bos fietsen klinkt misschien als gekkenwerk, maar dat de route geen moment verveelt zullen velen die hem inmiddels finishten kunnen beamen.
Routebouwer Erwin Sikkens probeert de route constant up to date te houden, dus probeer de route altijd vlak voor vertrek te downloaden. Toch kan je dan nog steeds last minute afsluitingen of obstakels tegenkomen. In het najaar zul je naast modder ook rekening moeten houden met de afsluiting van Kroondomein het Loo. Gelukkig kun je tussen 15 september en kerst legaal de alternatieve Brown Divide fietsen.
Van doorgewinterde gravelbikers of -racers die hem in de zomer in één dag fietsen, tot bikepackers die er het hele jaar door twee, drie of zelfs vier dagen over doen. De Green Divide is de perfecte route om een paar dagen te verdwalen in het bos en te ontsnappen aan de alledaagse drukte in ons kleine kikkerlandje. Een groen kikkerlandje met verassend veel mooie natuur.
Om goed voorbereid op pad te gaan lees je ons artikel: De eerste stappen voor je bikepacking avontuur.
Vermoedelijk ben je hierna nog niet klaar met gravelen. Bekijk in dat geval ook de prachtige gravel routes van Brabant of de drie mooiste gravel routes van Nederland.