Nieuwe Trek Supercaliber XC mountainbike - Onze eerste indruk
Twee woorden om de nieuwe Supercaliber te omschrijven: Luier en lichter. Maar is 'ie ook sneller? We zochten het uit.
© Florian Bont

Nee, dit is geen spelletje van 'Zoek de verschillen'. Hierboven zie je echt een foto van de nieuwe Trek Supercaliber mountainbike. Vorige week werd ik door Trek Benelux uitgenodigd om langs te komen bij het hoofdkantoor in Harderwijk om kennis te maken met de nieuwe Supercaliber. Ja, ik moest ook even goed kijken of we daadwerkelijk met een nieuwe fiets gingen rijden.
De nieuwe schakelgroep van SRAM gaf het al een beetje weg, want voor ons stond echt de nieuwe Supercaliber!
Wat is er nieuw?
De vorige generatie (Gen 1) werd in 2019 geïntroduceerd. 4 jaar geleden was dit een revolutionair concept wat inmiddels wel is overgenomen door o.a. Specialized. De Supercaliber Gen 1 was bij introductie een retesnelle full suspension crosscountry (XC) mountainbike met het karakter van een hardtail. Toen we de eerste keer op deze revolutionaire mountainbike zaten waren we meteen al fan. We noemende het de benchmark voor de Nederlandse mountainbike paden.
Lees ook: Eerste indruk: Op pad met de revolutionaire Trek Supercaliber
Wat goed is nog beter maken
Gen 1 was dus al een geslaagde fiets die ook goed presteerde op de Wereldbekers met o.a. Jolanda Neff (meervoudig Zwitsers Kampioene, Europees Kampioene en Olympisch Kampioene). Doordat de mountainbike parcoursen steeds technischer werden, had dit ook invloed op de prestaties van de Gen 1 Supercaliber. Volgens Trek was het lastigste niet de beste worden, maar de beste blíjven.
Om de beste XC mountainbike ter wereld te blijven waren er wat kleine aanpassingen nodig. Drie kleine aanpassingen om precies te zijn. De veerweg moest worden vergroot, de geometrie iets aangepast en het totale gewicht moest naar beneden.
De meest fundamentele aanpassing is naar mijn mening de nieuwe RockShox SIDLuxe IsoStrut demper. De Gen 1 Supercaliber heeft 60mm veerweg aan de achterkant, de nieuwe heeft 80mm. Ook de veerweg aan de voorkant is vergroot met 10mm en komt nu uit op 110mm.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Daarnaast is de geometrie van de Gen 2 Supercaliber aangepast. Dit komt deels door de langere voorvork, maar ook het frame is langer en slacker (luier) geworden. De reikwijdte van het frame, ook wel reach genoemd, is iets langer geworden. Daarnaast is de hoek van de balhoofdbuis luier ten opzichte van het vorige model. Samen met de langere veerweg van de voorvork zorgt dit voor een fiets met een langere wielbasis. Dit moet voor meer controle zorgen op de lastige parcoursen.
Geometrie
Gen 1 | Gen 2 | |
Fork travel | 100 | 110 |
Rear travel | 60 | 80 |
Reach | 425 | 435 |
Stack | 594,4 | 589,8 |
Headtube angle | 69 | 67,5 |
Wheelbase | 1104,5 | 1138,3 |
Lees ook: Hoe stel je de vering van je mountainbike in?
Hoe rijdt het?
Goed verhaal allemaal, maar jullie willen natuurlijk weten hoe de nieuwe Trek Supercaliber is om mee te rijden. Bij de lancering in 2019 waren we al erg te spreken over de Gen 1, maar Gen 2 is oprecht weer net iets beter geworden. De aangepaste geometrie en de langere veerweg zorgt voor een fiets die nog vergevingsgezinder is. Voor de Nederlandse mtb routes is het misschien een beetje overkill, die langere veerweg. Maar ons gevoel is dat deze fiets sneller gaat zijn op de meeste rondjes, terwijl die langzamer aanvoelt. Dat moeten we even uitleggen. Aan de voorkant missen we de scherpte van de vorige Supercaliber. Dit voel je vooral op lagere snelheden. Maar op hogere snelheid durf je meer risico te nemen met de nieuwe fiets. De langere veerweg en dito wielbasis dragen je over de parcoursen en helpen je uit de brand als je net iets te hard een bocht instuurt en grip dreigt te verliezen. Je voelt de banden heel even wegslippen, maar voordat je het doorhebt, rol je de bocht uit zonder kleerscheuren. En wie sneller over een parcours durft, zal ook snellere rondetijden rijden.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De volledig vernieuwde IsoStrut demper heeft een grotere diameter van 38mm. Daarmee is het omhulsel van het frame ook breder en stijver geworden. Dit voel je met aanzetten. Bij de Gen 1 fiets willen we nog wel eens de vering uitschakelen bij een sprintje bergop. Bij deze Gen 2 laten we de vering altijd openstaan om zoveel mogelijk snelheid en tractie te behouden.
Lees ook: De beste mountainbike schoenen voor op de Nederlandse bospaden
Trek Supercaliber gewicht
De nieuwe Trek Supercaliber komt nu met twee frametypes. Het SLR frame en een SL frame. Beiden zijn gemaakt van lichtgewicht carbon, maar het SL frame heeft iets meer materiaal nodig om dezelfde stijfheid te waarborgen. Het SLR frame is ook beschikbaar als los frameset (inclusief IsoStrut demper) en weegt 1950gr. Het topmodel met SRAM XX AXS Transmission afmontage komt onder de 10kg met 9.45kg. Voor een hardtail is dit al weinig, laat staan voor een fully! De SL fietsen komen iets zwaarder uit, op een respectievelijke 11.8kg en 13.1kg.
Maar wat doet de concurrentie? Eerder dit jaar schreven we over de nieuwe XC mountainbike van Specialized. De S-Works Epic heeft een vergelijkbare plaatsing van de achterdemper en weegt als los frame slechts 1765gr. Bijna 200gr lichter dan de Trek. Maar als we dan naar het complete plaatje kijken dan ontloopt het gewicht van de fietsen elkaar niet veel. De S-Works is inderdaad iets lichter, maar wordt niet standaard geleverd met een dropper zadelpen. Als we het gewicht daarvan optellen bij de fiets, dan komen we ongeveer op hetzelfde uit. Nek aan nek dus!
Conclusie
Kortom, de nieuwe Supercaliber is nóg beter geworden dan zijn voorganger. Al voelt die misschien niet meteen sneller aan, eerder langzamer. Maar ga maar eens je rondetijden vergelijken. Grote kans dat je 'per ongeluk' een PR rijdt! Dit was slechts onze eerste indruk van de nieuwe Supercaliber. Van de winter hopen we de fiets langer aan de tand te kunnen voelen.