Wat zijn de gevolgen van teveel vitamine D3 voor fietsers?
Wat gebeurt er bij teveel aan vitamine D3. En heb jij last van de symptomen en bijwerkingen? Alles wat je moet weten om jouw voorraad vitamine D3 niet te ondermijnen.
© Getty Images - Stanislaw Pytel

Mensen zijn verzadigd in vitamines toch? Dat is niet helemaal waar. Iedereen heeft vitamines nodig om goed te kunnen functioneren, voor normale groei, ontwikkeling, en om gezond door het leven te gaan. Met deze voeding ondersteun je je immuunsysteem. Dus hoe meer vitamines des te beter voor ons lichaam? Niet helemaal. Dit merkt jouw lichaam als het teveel aan vitamine D3 binnenkrijgt.
Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D heb je nodig om calcium uit voeding op te nemen in het lichaam. Bij voldoende vitamine D in het lichaam blijven de botten en spieren sterk. Fietsen is een eenzijdige beweging. Als je naast fietsen geen andere sport beoefend of de hele dag op kantoor zit, kan dat lijden tot een lagere botdichtheid en een grotere kans op breuken. Voldoende vitamine D zorgt voor sterke botten en dus minder kans op botbreuken. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goed immuunsysteem en de opbouw en werking van de spieren.
Lees ook: Welke vitamines werken tegen vermoeidheid?
Hoeveel vitamine D3 heb je per dag nodig?
Op de website van het voedingscentrum staat precies vermeld hoeveel vitamine D3 we per dag nodig hebben. Voor de meeste mensen is dat 10 tot 20 microgram per dag. Fiets je veel buiten of sta je geregeld in het zonnetje? Dan hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken of je wel genoeg vitamine D3 binnenkrijgt. Zonlicht is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Het lichaam legt overigens zelf een voorraad aan. Mocht je dus even door het slechte weer wat vaker op de Tacx zitten of binnen op kantoor werken? Dan spreekt het lichaam de opgebouwde voorraad aan.
Lees ook: Hoeveel vitamine C heb je per dag nodig
Hoeveel vitamine D3 mag je per dag?
Teveel aan vitamine D3 kan leiden tot schadelijke bijwerkingen. Daarom heeft de Europese veiligheidsautoriteit EFSA een grens opgesteld.
- volwassenen en kinderen van 11-17 jaar - 100 microgram per dag
- kinderen van 1-10 jaar - 50 microgram per dag
- kinderen tot 1 jaar - 25 microgram per dag
Lees ook: Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig
Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3?
Als je te lang teveel supplementen of multivitamines gebruikt, kan het resulteren in een teveel aan vitamine D3 in je lichaam. En bij vitamine D3 is meer niet beter. Langdurige doseringen boven de aanvaardbare bovengrens van 100 microgram per dag kan leiden tot kalkafzettingen in het lichaam. Dit kan op den duur weer leiden tot schade aan de nieren. Teveel zonlicht mag dan schadelijk zijn voor de huid, het leidt gelukkig niet tot een teveel aan vitamine D3
Wat zijn de bijwerkingen van vitamine D3?
Bij een teveel vitamine D3 kan er een overschot aan vitamine D3 in het lichaam ontstaan. Deze grote hoeveelheid is schadelijk voor het lichaam. Bijvoorbeeld schade aan hart, nieren en bloedvaten. De volgende symptomen kunnen duiden op teveel aan vitamine D3:
- kalkafzetting rondom organen
- nierstenen
- schade aan het hart
- misselijkheid
- braken
- verminderde eetlust
- koorts of rillingen
- slaperigheid
- gewichtsverlies