Mathieu van der Poel: vallen, opstaan en weer doorgaan!
© Getty Images - Dario Belingheri

Tadej Pogacar vertelde in de media dat het WK voor hem twee rondje te lang had geduurd. Voor ons had het WK nog wel twee rondjes langer mogen duren. Wat een vertoon van macht van de Nederlandse troefkaart Mathieu van der Poel!
Het parcours
Vooraf was er de kritiek. Gekkenwerk. Gevaarlijk. Wie verzint zoiets! Ook tijdens de koers was er genoeg te doen over het stratencircuit in Glasgow. Het peloton moest voor het Glasgow zou binnenrijden flink uitgedund worden om veilig te kunnen koersen. De Deense ploeg zorgde in de eerste paar lokale ronden voor waar beulswerk. Nog slechts een man of 50 waren in koers! Tien ronden met 480 haakse bochten hebben we naar een peloton op een lint zitten gluren. De enthousiaste Schotten schreeuwden hun longen uit hun lijf op de korte klimmetjes alsof ze op een heuse col stonden! Het was koers om je vingers bij af te likken!
Lees ook: WK wielrennen, dit moet je weten over het parcours
De val
Boem, boem, boem. In eerste instantie niet het geluid van de valpartij, maar van de alles vernietigende demarrage van Mathieu van der Poel. Boem, boem, boem, stampend op de pedalen en weg is hij. De voorsprong groeit, wat kan er nog misgaan? Boem, boem, boem, daar ligt zijn witte Canyon half onder een dranghek gevouwen! Het asfalt in Glasgow is door de regen spekglad geworden. Het nummer 'Engelbewaarder' zal wellicht door het hoofd zijn gegaan van de latere wereldkampioen. Want een engel op zijn schouder had Van der Poel zeker. Het voorwiel had zomaar flink beschadigd kunnen zijn, derailleur en/of shifters hadden zomaar krom kunnen staan waardoor schakelen onmogelijk was geworden. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke schade aan het lichaam. Een sleutelbeen is zo gebroken.
Lees ook: WK wielrennen 2023: dit is het volledige programma
De schoenen
De enige waarneembare materiële schade was de schade aan de rechterschoen. De BOA-sluiting hing los en later vertelde Van der Poel dat het schoenplaatje half afgebroken was. Het is een schoen geworden voor in het museum. Net zo waardevol als het klokje van Van Est. Zijn hart stond stil, maar zijn Pontiac liep nog. Ons hart stond gisteren ook even stil. Gelukkig kon Van der Poel met een kapotte sluiting en een half schoenplaatje nog net zo hard door stampen als voor de val
Lees ook: Gespot in de Tour de France en nu in de sale: de fietsbril van Mathieu van der Poel
De broek
In de kilometers die Van der Poel na de val nog moest fietsen, werd duidelijk dat broek en shirt de prullenbak in konden. Al zal ook het tenue wel in een museum terechtkomen. Al snel na de finish werd de discussie opgestart. Witte broek of niet. Na zijn Nederlandse titel reed Van der Poel in 2019 een aantal koersen in een witte broek. De kritiek was niet mals. Het was 'not done'. Inmiddels voormalig wereldkampioen Evenepoel zagen we het afgelopen jaar ook regelmatig in een witte broek koersen. Was de kritiek op de Belg milder? In ieder geval heeft Mathieu zelf al aangegeven bij goed weer een witte broek zeker te overwegen. Wat vind jij? witte broek of geen witte broek?
Lees ook: De tien beste fietsbroeken voor heren op dit moment