Waarom drinken renners na de etappe een halve liter kersensap?

Heb jij je ook verbaasd over de snelheid waarmee Jonas Vingegaard na de finish een fles kersensap naar binnen werkt? Dit is waarom wielrenners kersensap drinken na een zware inspanning.

© Getty Images - Pool

gettyimages-1553632205

Waarom drinken wielrenners kersensap?

Van het nitraatrijke bietensap kennen we de werking en effecten inmiddels evenals het recent weer beroemd geworden bakpoeder (natriumbicarbonaat). Maar kersensap lijkt de nieuwe ster aan het firmament. Deze toverdrank wordt veelvuldig door Jonas Vingegaard gedronken na de etappe, helemaal op momenten dat het loodzwaar is geweest. Maar waarom eigenlijk.

In kersen (sap) zit de stof anthocyanine in ruime mate. Overigens is dit ook te vinden in blauwe bessen en bijvoorbeeld rode kool. Feitelijk zorgt deze anthocyanine voor vier belangrijke dingen:

  1. Anthocyanine heeft een ontstekingsremmende werking doordat het de werking remt van sommige pro-inflammatoire eiwitten. Cytokinen genaamd. Niet ongunstig als je jezelf op je fiets helemaal binnenstebuiten hebt gekeerd.
  2. Verzuring, ofwel oxidatieve stress ontstaan door (an)aerobe verbranding wordt geremd door anthocyanine. Het helpt bij het herstellen van de ontstane onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten.
  3. Het zorgt voor een toename van de mitchondriën (energiecentrales in de spiercellen) waardoor verzuring later optreedt en de Vo2Max verbetert.
  4. Als een van de laatste en belangrijke positieve eigenschappen zijn de sterke aanwijzingen op het gebied van vermindering van spierschade en fysieke pijn na inspanning.

Kortom, de kans is groot dat binnenkort de pakken kersensap in de supermarkt uitverkocht zijn. Maar let op: de hoogste concentratie anthosyanine vind je in zure kersen zoals de Morel-kers. En laat die nou net niet zitten in de pakken mierzoete kersensap uit het supermarktschap.

Meer over supplementen en vitamines is er te vinden in onze artikelen van deze supplementen word je echt beter en vijf vitamines en mineralen waar fietsers meer van nodig hebben.

bronnen: International Journal of Preventative Medicine, Nationala Library of Medicine.