Wat is er gebeurd met de groene trui in de tour de france 2023?

Watskeburt Tour de France?! Wat heb je met onze groene trui gedaan?

© Getty Images - Michael Steele

gettyimages-1511216613

In de Tour de France van 1919 werd er voor het eerst een trui gedragen die duidelijk moest maken wie de leider in het algemeen klassement was. Oprichter van de Tour de France, Henri Desgrange, wilde de wedstrijd aantrekkelijker maken en zo meer omzet voor zijn krant (l'Auto) genereren. Eugene Christophe was de eerste gele trui drager. Het peloton was woest. Hoe moest men nu ongemerkt ontsnappen! Een trui voor de leider was oneerlijk! Nu, 104 jaar later, zijn de truien niet meer weg te denken uit het peloton. Met de groene trui is dit jaar iets geks aan de hand.

Lees ook: De dans om de truien in de Tour de France 2023

De Groene trui

In 1953 werd, 34 jaar na de gele trui, de groene trui geïntroduceerd. De groene trui wordt gedragen door de leider in het puntenklassement. Iedere rit zijn er punten te verdienen. In een vlakke etappe meer dan in een bergetappe. Nu worden de renners beloond met punten en wint de renner met de meeste punten de groene trui. Dat was tot en met 1958 anders. Toen werd het klassement opgemaakt aan de hand van een strafpuntensysteem. De renner met de minste punten was in Parijs de winnaar van de groene trui.

Lees ook: Alles over de truien in de Tour de France

De kleur groen

Toen de trui in 1953 geïntroduceerd werd, werd de trui gesponsord door de Franse kledingketen Belle Jardinière. De kledingketen gebruikte veel groen in de advertenties en daarmee was de kleur groen voor de groene trui geboren. De eerste renner die de groene trui mocht aantrekken was de Zwitser Fritz Schär. De laatste renner die het groen gedragen heeft, is Victor Lafay. De Fransman van Cofidis won verrassend de tweede etappe in de Tour de France 2023. Hij nam de trui over van Simon Yates. En wellicht is jou ook iets opgevallen aan de groene trui.
Waar we zo gewend waren aan het felle groen, is de trui nu bijna niet te onderscheiden van het groen van Bora-Hansgrohe. De truien lijken zelfs zo erg op elkaar dat Bora-Hansgrohe door de ASO verzocht is een ander shirt te dragen in de Tour de France 2023. Speciaal voor de Tour had kledingsponsor Le Col een jubileumshirt ontworpen om te vieren dat ze in 2023 voor de tiende keer deelnemen aan de Tour de France. Hup, het tenue kan de prullenbak in. Sinds 2022 is Santini trotse sponsor van de ASO en mag zodoende de gele, groene, witte en bollentrui leveren. In onze grote zomerkledingtest hebben we de truitjes van Santini aan een test onderworpen.

Lees ook: Etappe 4 Tour de France 2023

Het is trouwens niet de eerste keer dat er van kleur groen veranderd wordt. Wij vinden het felle groen van de afgelopen jaren uitstekend passen bij de renners die met gevaar voor eigen leven zich mengen in de felle massasprints. Een restyling bij bij Skoda (sponsor van de trui) en een nieuwe kledingsponsor van de truien in de Tour (Santini) hebben er voor gezorgd dat we nu met donkergroen zitten opgescheept. Toch is het groen van nu niet helemaal nieuw. Wie herinnert zich nog cowboy Djamolidin Abdoesjaparov? In het begin van de jaren 90 was hij één van de beste sprinters in het peloton . De Oezbeek won drie keer de groene trui (1991, 1993, 1994) en deed dat in een donkergroen shirt van Castelli wat verdacht veel op het huidige groen lijkt.

Lees ook: Alle etappes van de Tour de France 2023