Waarom is tijdwaarneming in de koers zo belangrijk?
Het Zwitserse horlogemerk Tissot is verantwoordelijk voor alle tijdwaarneming in de grootste wedstrijden in het wielrennen. We vroegen hen hoe dat precies werkt.
© Getty Images - Dario Belingheri

Deze zomer kregen we van Tissot de uitnodiging om mee te gaan naar de Tour de France. Dit feestje konden we natuurlijk niet missen en dus zeiden we volmondig 'Ja!'
Tissot zit diepgeworteld in de wielersport. Sinds 1989 is het Zwitserse horlogemerk de 'official timekeeping partner' van de Tour de France en in 1995 van de UCI. Als wielerliefhebber zal je waarschijnlijk de naam Tissot wel herkennen van de boarding langs de grootste wielerkoersen en kampioenschappen.
Eenmaal aangekomen in Lyon op 14 juli kon het circus echt beginnen. We gingen mee in de auto voor de koers uit. Daar realiseerde we pas wat een onwijze organisatie het is, zo'n Tour de France. Daarmee kwam ook meteen de vraag omhoog; Hoe doen ze dat toch bij Tissot? Het kon niet zo eenvoudig zijn als de stopwatch indrukken bij de start en stopzetten bij de finish... Toch?!
Tijdwaarneming in de koers, hoe werkt dat precies?
Terug naar de basis. We vroegen Tissot wat het betekent om 'Official Timekeeper' te zijn. Volgens Tissot heeft de tijdwaarneming een enorme betekenis voor het merk. Sinds de jaren 80 zorgt de samenkomst van technologie, logistiek en menselijke expertise ervoor dat de belangrijkste wielerkoersen gereden kunnen worden. De tijdwaarneming wordt met precisie en nauwkeurigheid uitgevoerd zodat de koers de koers kan zijn en wij als liefhebbers kunnen genieten van het spektakel.
Maar hoe werkt het nou echt? We nemen de Tour de France als voorbeeld.
'Tijdwaarneming in de Tour de France is een complexe, ingewikkelde operatie die wordt beheerd door Tissot en die talloze classificaties en technische aspecten omvat. Hoge-snelheidscamera's bij de finishlijn leggen tot wel 10.000 frames per seconde vast om absolute nauwkeurigheid te bieden. Deze camera's stellen ons in staat om elke renner die de lijn oversteekt te identificeren, op het juiste tijdstip en op de juiste positie, en zo de winnaar zelfs bij extreem nauwe finishes te identificeren.'
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het proces omvat ook het uitrusten van alle fietsen met transponders die unieke signalen uitzenden, die worden opgevangen door sensoren die zijn geplaatst op een tussenpunt en bij de finishlijn. Er zijn meerdere truien te verdienen in de verschillende klassementen. Elk klassement heeft zijn eigen regels, waarbij sommige punten belonen, andere tijden toekennen aan groepen renners voor veiligheid. Bovendien zijn er straffen en speciale regels zoals de regel van de drie kilometer of de Gruppeto-regel. Dus, de taak van Tissot is niet alleen om deze factoren bij te houden, maar ook om real-time informatie door te geven aan scoreborden, televisie, radio, internet en meer.
Lees ook: Alles over La Vuelta 2023
Tissot heeft het er maar druk mee. Niet alleen in de Tour de France zijn ze verantwoordelijk voor de tijdwaarneming, ook tijdens de Vuelta en het Wereldkampioenschap in BMX, mountainbiken, baanwielrennen en wielrennen zijn ze de Official Timekeeper.
Tissot is met deze belangrijke taak onlosmakelijk verbonden met de wielersport. Zonder tijdwaarneming geen koers.
Lees ook: De schoen van kersverse Wereldkampioen nu in de sale!