Vitamine B2 tekort symptomen: hoe herken je ze?
Vitamine B2 (Riboflavine) is noodzakelijk voor de energievoorziening. Hoe merk je dat je een vitamine B2 tekort hebt?
© Getty Images - Vladimir Godnik

Voor de energievoorziening van ons lichaam is vitamine B2 onmisbaar. Vitamine B2 zorgt ervoor dat er energie wordt vrijgemaakt uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je teveel vitamine B2 binnenkrijgt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Het lichaam plast teveel vitamine B2 uit. Er zijn ook geen schadelijke effecten op de gezondheid bekend van teveel vitamine B2 in het lichaam. Bij vitamine B2 tekort is dat anders.
Lees ook: Vitamine C tekort: zo erg is dat
Waar heb ik vitamine B2 voor nodig?
Huidafwijkingen (vooral bij de mondhoeken) zijn één van de vitamine B2 tekort symptomen die te maken kunnen hebben met een vitamine B2 tekort. Ook kan het mondslijmvlies worden aangetast, kan er een verdikking van de tong ontstaan en kun je last krijgen van ontstekingen aan de neus. Het hoornvlies is ook gevoelig voor een tekort aan vitamine B2. Het hoornvlies kan veranderen met minder scherp zicht als gevolg. Tot slot is ook van bloedarmoede bekend dat dit veroorzaakt kan worden door vitamine B2 tekort. Als fietser wil je natuurlijk helemaal niet met één van bovenstaande aandoeningen te maken krijgen, maar met bloedarmoede al helemaal niet.
Bij bloedarmoede zitten er te weinig rode bloedcellen in het lichaam. In rode bloedcellen zit hemoglobine. Een beetje fietser weet dat hemoglobine zorgt voor het vervoer van zuurstof door het lichaam. Essentieel bij het beoefenen van jouw favoriete sport.
Lees ook: Symptomen van een tekort aan vitamine K
Wat is de oorzaak van vitamine B2-tekort?
Het lichaam maakt zelf geen vitamine B2 aan. Het is dus heel belangrijk dat je door middel van voeding genoeg vitamine B2 binnenkrijgt. Dat is overigens geen rocket science. Vitamine B2 zit in veel natuurlijke producten en als je een gezond voedingspatroon hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar consumeer jij niet of nauwelijks melk of melkproducten, vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten dan kan een vitamine B2 tekort ontstaan.
Lees ook: Teveel vitamine B, dit zijn de gevolgen
Daarnaast zijn er een aantal risicogroepen met een verhoogd risico op vitamine B2 tekort:
- ouderen
- zwangere vrouwen
- veganisten
- vegetariërs
Maar ook bepaalde aandoeningen zorgen voor een verhoogd risico op vitamine B2 tekort:
- ondervoeding
- alcoholisme
- kanker
- darm- en leverziekten
- overactieve schildklier
- chronische stress
Lees ook: Vitamine A tekort: dit doet het met je lichaam
Hoe weet je dat je vitamine B2 tekort hebt?
Er zijn verschillende vitamine B2 tekort symptomen en gezondheidsklachten bekend bij een tekort aan vitamine B2. Vitamine B2 tekort symptomen zijn eenvoudig te herkennen.
- jeukende, branderige ogen
- jeuk
- vermoeidheid
- pijnlijke tong
- ontstekingen aan de huid (vooral de mondhoeken)
- laag hemoglobinegehalte in het bloed.
Overigens is een vitamine B2 tekort in de westerse wereld zeer zeldzaam. Heb je een gezond voedingspatroon (Schijf van vijf) dan zou je in principe voldoende vitamine B2 binnen moeten krijgen.
Hoe krijg ik meer vitamine B2 binnen?
Vitamines uit voeding en supplementen wordt binnen een paar uur opgenomen door het lichaam. Herken je bij jezelf vitamine B2 tekort symptomen? Raadpleeg bij het aanvullen van een tekort altijd de huisarts of een voedingsdeskundige. Deze deskundigen kunnen je goed adviseren hoe lang je supplementen moet slikken of hoe je je voedingspatroon moet aanpassen. Als het tekort is aangevuld, blijft het belangrijk om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende vitamine B2 binnenkrijgt.
Lees ook: Zo herken je een vitamine B1 tekort