Waar zit Vitamine K in?
De kans dat je in Nederland met een nog niet eens zo heel gezonde voeding een tekort aan vitamine K krijgt, is erg klein. Want hier zit het allemaal in.
© Getty Images - REDA&CO

Baby's krijgen volgens advies van het consultatiebureau vaak vitamine D en vitamine K toegediend via druppeltjes gedurende de eerste 12 maanden van hun leven. Als eenmaal de eerste hapjes gegeven worden en het kindje steeds 'normaler' gaat eten, is toedienen van extra vitamine K niet meer nodig. Waarom? Vitamine K zit in ontzettend veel dingen die we ook heel vaak eten.
Waar zit vitamine K in?
Vitamine K zorgt in ons lichaam - en dan in ons bloed met name - voor de stolling op het moment dat we een wondje hebben. Ook speelt het mogelijk een rol bij de botvorming. En wat wil het geluk? Vitamine K zit in heel veel voedingsmiddelen die we veel eten. Zo vind je vitamine K onder andere in groene bladgroenten, maar ook in veel andere groenten. Daarnaast zit het in bijna alle fruit soorten, in melkproducten, vlees, granen, eieren (vooral in het eigeel), kaas en lever. Hoeveel vitamine K zit er dan eigenlijk in een ei? Een eidooier weegt ongeveer 20 tot 25 gram (2,1 microgram vitamine E per 100 gram) dus 0,42-0,53 microgram vitamine K.
Een teveel aan vitamine K komt niet vaak voor en voor zover bekend is het ook niet schadelijk. Zoals bij de meeste overschotten aan vitamines, worden die gewoon weer uitgeplast.
Waarom baby's vitamine K wordt geadviseerd
Vitamine K wordt bij volwassenen via de darmen opgenomen uit voeding. Daarbij hebben darmbacteriën een essentiële werking. In de baarmoeder krijgen baby's bloed via de placenta. Maar de placenta laat geen vitamine K door, waardoor de baby daarvan geen voorraad kan opbouwen. Daarnaast heeft een baby nog maar heel weinig actieve darmbacteriën waardoor vitamine K ook niet via die weg opgenomen kan worden. In de meeste flesvoeding is vitamine K toegevoegd. Krijgt je kindje borstvoeding, dan kun je extra vitamine K overwegen.
Er zijn symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine K. Alhoewel dat in Nederland niet veel voorkomt is het uiteraard mogelijk een vitamine K tekort te krijgen, net als een vitamine B tekort of een tekort aan vitamine E. Maar hé, wie gezond eet, krijgt voldoende gezonde groenten en voedingsmiddelen binnen.