Symptomen van een tekort aan vitamine K

Mocht je een tekort hebben aan vitamine K (wat zeer onwaarschijnlijk is) dan kan dat zeer gevaarlijk zijn. Deze symptomen wijzen je op een tekort aan vitamine K!

© Getty Images - Helen Camacaro

gettyimages-1178796552

Heeft ons lichaam voldoende vitamines op voorraad dan zorgen die vitamines ervoor dat we gezond blijven en voor een normale groei van het lichaam. Sommige vitamines worden door het lichaam zelf aangemaakt en andere vitamines nemen we tot ons door middel van het voedsel. Zo ook vitamine K. De kans dat je een vitamine K tekort krijgt is niet groot. Toch is het verstandig om op de symptomen van een mogelijk vitamine K tekort te letten.

Wat zijn de symptomen van een vitamine K-tekort?

Als jij een wondje hebt en dat maar niet wil stoppen met bloeden, bloedend tandvlees en vaak een bloedneus hebben, dan kan dat wijzen op een tekort aan vitamine K. Ook bij veel bloedverlies tijdens de menstruatie, bloedstolsels onder de nagels, snel en vaak blauwe plekken en zwarte ontlasting is het verstandig om de huisarts te raadplegen en te vragen naar een onderzoek om een tekort aan vitamine K uit te sluiten.

Wordt er een vitamine K-tekort aangetoond, dan kan door middel van vitamine K-druppels het tekort worden aangevuld. Bij ernstige bloedingen wil men ook wel overgaan tot het geven van injecties.

Lees ook: Vitamine B-tekort

Oorzaken van vitamine K-tekort

Een tekort aan vitamine K komt maar zelden voor. Het kan voor komen bij mensen met de taaislijmziekte cystische fibrose. Bij deze mensen is het slijm in de organen taaier. De darmen kunnen hierdoor het voedsel niet goed verteren waardoor vitamine K niet voldoende wordt opgenomen in het lichaam. Ook volwassen die langdurig een antibiotica-kuur moeten ondergaan, kunnen te maken krijgen met een tekort aan vitamine K. De ernstige leveraandoening levercirrose kan leiden tot een tekort.

Lees ook: Vitamine D-tekort

Wat doet vitamine K met je lichaam?

Vitamine K of fylochinon is een belangrijke vitamine voor een goede doorbloeding en stolling van het bloed. Ook zijn er aanwijzingen dat voor de aanmaak van bot vitamine K een rol speelt.

Lees ook: Vitamine A-tekort

Hoe kom je aan vitamine K?

In principe zou je via voeding voldoende vitamine K binnen moeten krijgen. Vooral in melkproducten, eieren, lever, vlees, granen, fruit en bladgroenten (spinazie, boerenkool en broccoli) vinden we veel vitamine K. We krijgen niet alleen vitamine K binnen door de juiste voeding. Ons eigen lichaam helpt ook een handje mee. Bacteriën in de dikke darm maken vitamine K.

Lees ook: Waarom is vitamine C belangrijk voor fietsers?

Bron: huisarts.nl, voedingscentrum.nl