Tijdrit Tour de France 2023

Slechts 22 tijdrit kilometers in de Tour de France 2023. Een laagte-record sinds er individueel tegen de klok gestreden wordt in de Tour de France.

© Getty Images - MARCO BERTORELLO

gettyimages-1242070853

In 2022 stonden er nog meer dan 50 tijdritkilometers op het programma. Ook in 2021 moesten de renners meer dan 50 kilometer racen tegen de klok. Dit jaar slechts 23! Maken de klimmers nu meer kans op het winnen van de Tour de France 2023? In de Giro zagen we Remco Evenepoel veel tijd pakken in de eerste tijdrit om zich daarna rustig te houden. Die strategie zal in de Tour de France 2023 niet zinvol zijn. Met twee serieuze beklimmingen, mogen we de tijdrit een heuze klimtijdrit noemen. Onze favoriet? Tadej Pogacar!

Lees ook: Etappe 16 Tour de France 2023

Techniek van het tijdrijden

Bij een tijdrit draait het over het algemeen met name over aerodynamica. Zeker de renners die voor een goed klassement strijden, hebben veel tijd doorgebracht in de windtunnel. In de windtunnel wordt gezocht naar de ideale positie op de fiets om zo min mogelijk wrijving van de wind te ondervinden.

Om een tijdrit zo snel mogelijk af te raffelen is het vooral van belang dat de bochten in het parcours zo efficiënt mogelijk worden genomen. Zo laat mogelijk remmen, zo lang mogelijk in de aerodynamische tijdrithouding blijven zitten is het advies om zo hard mogelijk door een bocht te rammen. Beter iets te vroeg in de remmen knijpen dan te laat. Met te laat remmen verlies je veel meer snelheid. De bocht goed aansnijden is uiteraard ook van groot belang. Autocoureurs weten het, de snelste manier om door een bocht te vliegen is van buiten naar binnen en weer naar buiten te sturen. Neem je de bocht op de limiet, dan kost het minder energie om na de bocht weer op snelheid te komen.

Ga je zelf een tijdrit fietsen? Zorg ervoor dat je het parcours goed verkent. Alleen dan kunnen de bochten op de hoogst mogelijke snelheid genomen worden.

Lees ook: Parcours Tour de France Femmes 2023

Materiaal bij een tijdrit

De fietsen die we in normale ritten zien, zijn in de loop der jaren (puur visueel) niet veel veranderd. De fietsen waarmee de renners de tijdrit rijden, worden steeds futuristischer. Superlicht materiaal (vaak carbon) moet ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk power wordt omgezet in snelheid. De tijdritfietsen zijn specifiek ontworpen om zo rap mogelijk van A naar B te rijden. Het tijdritstuur, waarbij de renners met hun ellebogen dicht bij elkaar op het stuur liggen, is misschien wel het grootste verschil met de gewone racefiets. Op de rechts stukken kan er zo veel snelheid worden gemaakt. Dichte achterwielen en voor hoge velgen zorgen voor minder luchtweerstand. Waarom dan geen twee dichte wielen horen wij jou denken. Het voorwiel beweegt doordat er mee gestuurd wordt. Wind zorgt bij een dicht voorwiel voor een instabiele fiets en zou door de beweging van het stuur alleen maar remmend werken.

Lees ook: Materiaal van een tijdritfiets

Hoe hard wordt er gereden in een tijdrit

In de tijdrit moeten de renners een hoog vermogen lang kunnen volhouden. In de laatst verreden Giro zagen we duizelingwekkende gemiddeldes langskomen. Remco Evenepoel haalde over 22 kilometer een gemiddelde van ruim 55 km/u en verpulverde de concurrentie. Kunnen we deze snelheid ook in de tijdrit van de Tour de France 2023 verwachten? Nee. Dat is duidelijk. De tijdrit in de Giro was vrijwel vlak. De tijdrit van de Tour de France is een echte klimtijdrit. Met twee beklimmingen, Côte des Soudans (1,3 km a 8,8%) en Côte de Domancy (2,7 km a 8,9%) verwachten wij dat de winnaar een gemiddelde kan halen van ongeveer 38 km/u. Dat zou betekenen dat de winnaar er 34 minuten over zal doen. Voor ons stervelingen zal het al een hele prestatie zijn als we met een gemiddelde snelheid van 25 km/u (na 52 minuten) in Combloux zouden aankomen.

Lees ook: Koop de Tour de France special en win een Specialized racefiets

Het draait allemaal om wattages

Team Jumbo Visma slaapt er nog steeds slecht van. De tijdrit van 2020 werd voor de kruideniersploeg een deceptie. Pogacar reed Roglic uit het geel door op de klim naar Planche des Belles Filles haast onmenselijke wattages te trappen (6,5 watt per kg). Pogacar woog destijd 66 kg, wat neerkomt op een gemiddeld wattage van 429 watt. Maar wat zeggen de wattages?

Het vermogen wat een renner kan ontwikkelen wordt uitgedrukt in wattages. In vlakke ritten is het wattage niet van groot belang. In de bergen is dat een ander verhaal. Het gewicht van een renner, in combinatie met de wattages die een renner kan trappen, bepalen dan of een renner in de kopgroep zit of in de bus zal moeten plaatsnemen. Door middel van een inspanningstest worden de wattages per kg lichaamsgewicht bepaald.

Een voorbeeld. Een renner van 60 kg die 6 watt/kg kan trappen, moet in staat worden geacht om tijdens een lange beklimming 360 watt wat te trappen. Een renner van 70 kg zal 420 watt moeten trappen om 6 watt/kg te halen en zo zij aan zij met de renner van 60 kg boven te komen. Kortom de lichtere renner is enorm in het voordeel.

Lees ook: Tijdrit trainen op wattage

Hoe werkt een tijdrit in de Tour de France?

Bij een individuele tijdrit starten de renners 1 voor 1 na elkaar, met tussenpozen van een paar minuten. De laagst geplaatste renner in het klassement start als eerste. De leider in het algemeen klassement start als laatste. De toppers in het klassement en de specialisten zullen er alles aan doen om het parcours zo snel mogelijk af te leggen. Voor de rest van het peloton is het alleen maar zaak om binnen de tijdslimiet binnen te komen. Als een renner wordt ingehaald, is het niet toegestaan om in het wiel te kruipen en te stayeren. Normaal gesproken speelt aerodynamica een grote rol bij tijdritten. In de klimtijdrit van deze Tour de France zal dat door de lagere snelheid minder een rol spelen.

Lees ook: Tour de France Femmes 2023