Welke ingrediënten zitten er in eiwitrepen?

In het schap van de supermarkt vind je een enorm aanbod aan eiwitrepen. De een nog gezonder dan de ander, als je de beloftes op de verpakkingen moet geloven. Maar hoe zit het nou echt? Op welke ingrediënten moet je letten wanneer je eiwitrepen koopt?

© Getty Images - Stefano gallorini / 500px

gettyimages-1461399856

Gezouten karamel, pindakaas met stukjes chocola, aardbeien-cheesecake: het aanbod van eiwitrepen is enorm. Moest je voorheen speciaal op zoek, nu vind je in vrijwel elke supermarkt verschillende soorten. Maar wat zit er eigenlijk in jouw eiwitreep en hoe vind je de gezondste variant?

Zijn eiwitrepen echt rijk aan eiwit?

Een product krijgt tegenwoordig al snel het etiket 'rijk aan eiwit'. Maar wat is nu daadwerkelijk eiwitrijk? En gaat het dan om een normale portie of moet je 100 gram van een product eten om veel eiwit binnen te krijgen? Zo wordt pindakaas bijvoorbeeld eiwitrijk genoemd. Maar om een portie van 20 gram eiwit te eten, moet je zo’n 100 gram pindakaas eten.

Het liefst eet je om de paar uur een portie van zo’n 20 tot 25 gram eiwit. Er zijn eitwitrepen die precies die hoeveelheid bevatten. Je kunt onderscheid maken tussen de zogenaamde eiwitrepen die weinig of geen koolhydraten bevatten en meestal zo’n 20-25 gram eiwit bevatten en energierepen (met het predicaat eiwitrijk) die een combinatie zijn van eiwit en koolhydraten. We hebben het in dit artikel vooral over de eerste soorten eitwitrepen.

Soja, erwten en wei-eiwit

Om 20-25 gram eiwit in een reep van 40-75 gram te krijgen moet een fabrikant gebruikmaken van een geïsoleerde bron van eiwit. Het gaat dan om een soja-, erwten-, wei- of bijvoorbeeld rijst-eiwitconcentraat. Dit is hetzelfde als een eiwitpoeder. Je kunt hierbij kiezen uit een reep die (voornamelijk) dierlijke eiwitten bevat of een reep op basis van plantaardig eiwit.

Dierlijke eiwitrepen zijn gemaakt met wei-concentraat, wei-isolaat, kippenei-eiwit of caseïne. Heb je een lactose-allergie, dan moet je oppassen dat deze repen geen lactose bevatten.

Plantaardige repen bevatten soja-, rijst- erwten- of bijvoorbeeld hennep-eiwit of een combinatie van deze stoffen. Doorgaans bevatten repen met een dierlijke eiwitbasis meer BCAA’s (drie bepaalde aminozuren die van belang zijn voor eiwitherstel).

Lees ook: De voordelen van eiwitten voor fietsers

Eiwitrepen met zoetstoffen of suikers

Repen met weinig tot geen koolhydraten bevatten kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen. Deze zoetstoffen bevatten geen of heel weinig energie. Het gaat dan bijvoorbeeld om sucralose, mannitol, sorbitol, erythritol of isomalt. Of deze stoffen schadelijk zijn voor je gezondheid is continu onderwerp van onderzoek. Zo werd laatst nog ontdekt dat een hoge inname van erythritol mogelijk bij kan dragen aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Waar je in ieder geval op moet letten, is dat al deze stoffen kunnen zorgen voor maag- en darmklachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel of diarree.

Repen kunnen ook natuurlijke zoetstoffen bevatten zoals stevia of monkfruit. Deze hebben de voorkeur boven de kunstmatige zoetstoffen.

Naast de zoetstoffen wordt er soms ook een vorm van suiker toegevoegd aan eiwitrepen. Soms gaat het gewoon om glucose maar er kunnen ook andere suikervarianten worden toegevoegd, zoals fructosestroop, invertsuikersiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsiroop, rietsuiker, honing of tapiocasiroop.

Realiseer je dat dit allemaal vormen zijn van suiker. En hoewel er een klein verschil kan zijn in de manier waarop je bloedsuikerspiegel reageert op de verschillende vormen, is deze respons altijd een combinatie van de soort suiker en de hoeveelheid. Zo is kokosbloesemsuiker een suiker met een lagere glyceamische index. Maar bevat je reep een behoorlijke hoeveelheid van deze soort suiker dan zal je bloedsuikerspiegel alsnog net zoveel of meer stijgen dan met een kleinere hoeveelheid tafelsuiker.

Er zijn ook repen die zogenaamd 'natuurlijk' gezoet zijn. Dit zijn repen met bijvoorbeeld appelstroop, druivensiroop of repen die gedroogd fruit gebruiken om de reep zoeter te maken. Met dit fruit krijg je iets meer vitaminen, mineralen en vezels binnen, maar bedenk ook goed: gedroogd fruit kan ook veel suiker bevatten.

Lees ook: De beste plantaardige eiwitten om te eten na een training

Verzadigde of onverzadigde vetten

Sommige eiwitrepen bevatten meer vet dan een chocoladereep. Komt dit vet vooral uit noten of zaden dan gaat het om een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. Net zoals repen op basis van soja- of zonnebloemolie. Repen op basis van palm-, cacao- of kokosolie bevatten meer verzadigde vetten.

Overige ingrediënten van een eiwitreep

Onderstaande ingrediënten zie je regelmatig terug in eiwitrepen. Met meer of minder voordeel voor jouw gezondheid.

  • Zonnebloem- of sojalecithine: Lecithine is een stof die van nature voorkomt in bijvoorbeeld zonnebloempitten of sojabonen. De stof zorgt er in voedingsmiddelen voor dat de verschillende ingrediënten zich kunnen binden. Lecithine is niet schadelijk en mogelijk zelfs goed voor je gezondheid. Maar je kunt niet verwachten dat de hoeveelheid in jouw reep echt veel effect gaat hebben. Een reep bevat meestal minder dan 1% lecithine.
  • Glycerol (bevochtigingsmiddel): Glycerol komt van nature voor in dierlijke en plantaardige vetten. Het wordt toegevoegd aan repen om ze wat vochtiger en dus smeuïger te houden of als verdikkingsmiddel. Glycerol is onschadelijk.
  • Cichoreiwortelvezel (ook wel witlofwortel of inuline genoemd): Deze vezels zijn afkomstig van de cichorei-plant die heel rijk is aan inulinevezels. Het heeft een lichtzoete smaak en wordt toegevoegd om het aantal vezels te verhogen en het product zoeter te maken. Deze vezels zouden bijdragen aan een goede darmflora en gezonde stoelgang.
  • Polydextrose: Polydextrose is ook een vezel die wordt toegevoegd als vul- of verdikkingsmiddel. Het is een synthetisch product op basis van dextrose. Ook hiervoor geldt: de hoeveelheid in je reep is minimaal.
  • Vitaminen en mineralen: Soms worden er ook vitaminen en mineralen toegevoegd aan repen. Laat je niet misleiden door de mogelijk complexe namen of E-nummers waar deze vitaminen mee worden aangeduid. Zo is asorbic acid (of E300) gewoon vitamine C en klinkt vitamine B6 heel wat fijner dan pyridoxine hydrochloride.

Lees ook: Met deze 6 supplementen kom jij de donkere dagen door

Maak je eigen eiwitreep

Vind je deze lange lijst met ingrediënten van een eiwitten maar verwarrend en twijfel je of je de gezondste keuze maakt in de supermarkt? Ga dan zelf de slag en maak eenvoudig je eigen repen. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor een home-made pindakaas-eiwitreep.