Wanneer moet je de batterij van je elektrische fiets vervangen?
Net als je telefoon wordt ook de batterij van je elektrische fiets na verloop van tijd 'moe'.
© Getty Images - Westend61

Zelfs als je goed voor de batterij van je elektrische fiets zorgt, verliest deze na verloop van tijd aan capaciteit. Je zult dit merken aan de geschatte actieradius van je fiets op de controller unit. Capaciteit is een primaire indicator van de gezondheid van een batterij, dus als je merkt dat je actieradius terugloopt tot 70 procent of minder dan toen je fiets nieuw was, is dat een teken om aan vervanging te gaan denken. Als ja batterij minder dan twee jaar oud is en ver onder de oorspronkelijke capaciteit daalt, kan dit een bezoek aan je dealer waard zijn. Mogelijk dat je in aanmerking komt voor garantie.
Wanneer is de batterij van je elektrische fiets aan vervanging toe
Als het geen garantieprobleem is, is de beslissing over wanneer te vervangen uiteraard een persoonlijke voorkeur. Daarbij is het vervangen lang niet altijd even makkelijk. Hoe meer de batterijen geïntegreerd zitten in het frame, hoe lastiger het soms is. Toch zegt Kunal Kapoor, senior manager voor kwaliteit bij Bosch. 'Als je oorspronkelijk 80 km (bereik) uit de batterij had en dat is teruggezakt naar 50 kilometer, zou ik dat niet classificeren als 'einde levensduur' als je kunt leven met dat bereik van 50 km, zegt hij. Een batterij met verminderde capaciteit zou nog steeds veilig moeten zijn en voor die gegeven afstand goed moeten presteren', voegt Kapoor toe. En natuurlijk is het ook verstandig om op te letten bij het opladen van je elektrische fiets. Let er bijvoorbeeld op dat je het opladen van de batterij van je elektrische fiets veilig doet.
Batterij elektrische fiets vervangen
Is de capaciteit naar jouw wensen te ver gedaald, overweeg dan in overleg met jouw speciaalzaak een vervanging. Koop in dat geval altijd hetzelfde merk voor je batterij terug. Net zoals accu's en opladers gekoppeld moeten zijn, zijn accu's en motoren ontworpen om samen te werken. En, zegt Kapoor, probeer nooit een beschadigde batterij te repareren. Ondanks dat er mensen zijn die beweren dat je het kunt, kan het gevaarlijk zijn en kun je serieus in de knoei komen met eventuele garantie via de fabriakant.
Terwijl batterijen van elektrische fietsen bijna altijd worden gemaakt van standaard 18650-cellen die veel worden gebruikt in verschillende producten (zelfs elektrische auto's), hebben die cellen een verscheidenheid aan chemische stoffen, capaciteiten en stroomsterktes, en dat is voordat we zelfs maar beginnen over het aansluiten van bedrading en het herverpakken van de batterij in de behuizing. De geringste fout daarbij vergroot het risico op brand. Kortom: als je een nieuwe batterij nodig hebt, koop er dan gewoon een. Maar gelukkig zijn er ook de nodige tips om de actieradius en de levensduur van de batterij van je elektrische fiets optimaal te houden.
Dealers die jouw fietsmerk verkopen, kunnen een directe vervanging voor dat fiets- of motormerk bestellen. De kosten variëren afhankelijk van de grootte van de batterij en het merk. Er zijn gelukkig ook steeds meer fabrikanten die batterijen en onderdelen daarvan recyclen. Zelfs een gebruikte batterij bevat grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt voor nieuwe batterijen, tegen iets lagere energiekosten en minder milieuschade dan bij het produceren van nieuwe materialen.
Lees ook: Uitleg over het verschil van e-bike motoren en aandrijving.