De actieradius en de levensduur van je elektrische fiets batterij optimaliseren
Na verloop van tijd gaat de levensduur van je e-bikebatterij achteruit... dit kun je doen omdat zo goed mogelijk te voorkomen
© Getty Images - Arterra

Ken je dat? Als je telefoon een goed jaar oud is, dat je hem steeds vaker op moet laden? Vast wel. Zo is het ook met de batterij van je e-bike. Naar mate het gebruik en de jaren vorderen is opladen steeds vaker nodig. Met deze tips kun je de levensduur en de actieradius van de batterij van je elektrische fiets optimaal houden.
De actieradius en de levensduur van je e-bike batterij optimaliseren
Laten we beginnen met enkele definities. Actieradius is in wezen looptijd: hoe lang een batterij meegaat op een enkele oplaadsessie, uitgedrukt in gereden kilometers. Het Bereik, zelfs op dezelfde fiets, zal variëren; een vlakke rit woon-werkverkeer naar kantoor met alleen een lichte rugzak en windmee zal een beter bereik hebben dan een volledig beladen rit in de heuvels van Limburg. De meeste e-bikes hebben tegenwoordig tussen de 45 en 100 km bereik, afhankelijk van deze factoren.
Lees ook: de batterij van je elektrische fiets opladen - let hierop
De levensduur is het aantal keren dat een batterij helemaal leeg kan raken en weer helemaal opgeladen kan worden voordat deze aanzienlijke capaciteit begint te verliezen. Wanneer de capaciteit begint af te nemen, merkt je tijdens het rijden niet dat er minder vermogen is, maar wel dat de actieradius begint te af te nemen. Een gebruikelijke levensduur voor e-bike-accu's is 500 'volledige' leeg-/oplaadcycli. Als je de helft van de accucapaciteit gebruikt en weer oplaadt, is dat een halve cyclus. In totaal komt dit neer op ongeveer drie tot vijf jaar normaal gebruik voordat capaciteit merkbaar begint te dalen.
Verstandig omgaan met de batterij van je elektrische fiets
Hoewel batterijbereik en levensduur niet hetzelfde zijn, zijn ze wel met elkaar verbonden. Zaken die de actieradius verminderen, zullen na verloop van tijd ook de levensduur verkorten. Een grote boosdoener, is het hard laten draaien van de motor, alsof je hem de hele tijd in de Boost- of Turbo-modus laat staan, wat betekent dat een rit van een bepaalde afstand steeds meer afhankelijk is van het motorvermogen dan bij lagere ondersteuningsniveaus. Je laat de batterij sneller door oplaadcycli lopen, wat de levensduur verkort.
Een minder voor de hand liggende factor die motoren en batterijen belast, is de trapfrequentie. De meeste e-bike-motoren zijn geoptimaliseerd voor efficiëntie rond een trapfrequentie van 70-90 omwentelingen per minuut. Je kunt de efficiëntie verlagen door te snel te trappen (Bosch-motoren halen bijvoorbeeld maximaal 100-120 rpm, afhankelijk van het systeem). Vaker komt een suboptimale efficiëntie door te langzaam trappen in een grote versnelling voor. Dit is hetzelfde als 100 rijden in z'n 3 met een auto; of het nu gas of elektrisch is, de motor werkt harder. Kies dus verstandig je versnellingen om in die sweet spot van 70-90 rpm te blijven.
Conclusie
Feitelijk komt het neer op deze twee dingen: probeer om niet continue in de turbo- of maximale power stand te fietsen én let op je trapfrequentie, waarbij het optimum ligt rond de 80 omwentelingen per minuut.
Denk je dat je toe bent aan een nieuwe batterij voor je elektrische fiets? Check dan vooral ons artikel over wanneer je de batterij van je elektrische fiets moet vervangen.
Lees ook: Veilig de batterij van je elektrische fiets opladen doe je zo.