Dit moet je weten over het opladen van de batterij van je elektrische fiets
Van veilig opladen tot de langst mogelijke levensduur. Van actieradius tot bereik. Hier vind je alles over de batterij van je elektrische fiets.
© Trevor Raab

Als je het afgelopen jaar een fiets hebt gekocht, is de kans groot dat het een e-bike is. Elektrische fietsen zijn tegenwoordig het snelst groeiende type fiets in de VS; in 2021 overtroffen ze racefietsen als de op twee na grootste categorie fietsen in het algemeen. Ook in Nederland horen wij van verschillende merken dat ongeveer 80% van wat zij wereldwijd verkopen e-bikes zijn. Elektrische fietsen verkopen beter dan elektrische auto's, en terecht. De lichtgewicht elektromotor op een e-bike geeft een krachtige boost aan alle soorten fietsen, en voor een snelle boodschap, een herstelritje. overheerlijk woon-werkverkeer en dagjes in het weekend biedt de e-bike voor steeds meer mensen een uitkomst.
Ontvang jij onze zeer goed gewaardeerde nieuwsbrief al? Schrijf je hier in en je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes, aanbiedingen en tips!
De kern van het systeem is een krachtige lithium batterij. Goed voor die batterij zorgen is de sleutel tot veilig gebruik, de grootste actieradius en de langste levensduur van de batterij. Dit moet je weten over het opladen van de batterij van je elektrische fiets.
Hoe laad je de batterij veilig op en zorg je voor een maximale batterijduur?
Je moet de batterij binnen opladen, op de juiste lader en met het motorsysteem uitgeschakeld, vertelt Kunal Kapoor, senior manager voor kwaliteit en naleving bij Bosch, een toonaangevende leverancier van e-bike-motorsystemen aan Bicycling. Hoewel e-bikemotoren, -batterijen en -bedrading weerbestendig zijn, "zijn laders niet bedoeld voor gebruik buitenshuis", legt hij uit.
Het gebruik van de juiste lader is vooral een veiligheidskwestie. Bij een moderne lithiumbatterij, vervolgt Kapoor, zorgt het systeem in de lader ervoor dat de temperaturen in de batterij optimaal zijn om de energie te ontvangen wanneer de batterij aangeeft dat deze klaar is om te worden opgeladen, en schakelt het indien nodig uit.
Lees ook: Steeds meer jongeren kopen een e-bike
Risico op brand
Een lader van een ander merk, zelfs met dezelfde output, heeft niet alle functies van het batterijbeheersysteem, dus er kan stroom naar de batterij stromen, zelfs als de temperaturen stijgen, wat een brand kan veroorzaken.
Hoewel het risico op brand laag is, raadt Kapoor mensen aan om op hun batterijen te letten tijdens het opladen. Je kunt de batterij op de fiets laten zitten om op te laden of eraf halen, zolang deze maar niet op of in de buurt van brandbare spullen staat.
Als je kijkt naar goedkopere e-bikes met huismerk- of merkloze motor- en batterijsystemen, zorg er dan voor dat de batterij en lader een UL 2849-certificeringsstempel van Underwriters Laboratories hebben. Dit is de industriebrede standaard voor veilige elektrische systemen en het opladen van batterijen voor e-bikes. Sommige fietsenwinkels werken niet met e-bikes met motor- en batterijsystemen die dit stempel missen, omdat ze brandgevaar opleveren als ze 's nachts in de winkel blijven staan.
Lees ook: Uit onderzoek blijkt: Met een e-bike maak je meer kilometers
Het bereik en de levensduur van je e-bike batterij optimaliseren
Bij de batterij van de e-bike zijn twee termen van belang, bereik en levensduur.
1. Bereik van de batterij
Met berik wordt bedoeld hoeveel km een accu meegaat op één lading. Het bereik hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld, een vlakke rit naar kantoor met alleen een lichte rugzak zal een beter bereik opleveren dan een volledig beladen rit bergopwaarts naar huis. Ook de grootte van de accu is uiteraard van belang voor het bereik. Met een 400 Wh accuu kun je tussen de 50 en 100 km fietsen. Met een 500 Wh accu tussen de 60 en 125 km.
2. Levensduur van de batterij
Dit verwijst naar hoe vaak je een accu kunt gebruiken en opladen voordat deze aanzienlijk aan capaciteit verliest. Wanneer de capaciteit daalt, zal het bereik beginnen af te nemen. Een gebruikelijke levensduur voor e-bike-accu's is 500 "volledige" ontlaad-/oplaadcycli. Wanneer je helft van de accucapaciteit gebruikt vóór een oplaadbeurt, is dat een halve cyclus. Deze getallen komen neer op ongeveer drie tot vijf jaar normaal gebruik voordat de capaciteit merkbaar begint te dalen.
Lees ook: Op de e-MTB in de Dolomieten: een nieuwe wereld gaat open
Optimaal gebruik van de batterij
Hoewel het bereik en de levensduur van de batterij niet hetzelfde zijn, zijn ze wel met elkaar verbonden. Acties die het bereik in de loop van de tijd verminderen, verkorten ook de levensduur. Kapoor zegt bijvoorbeeld dat als je de motor hard laat draaien, door hem vaak in de Boost- of Turbo-modus te laten staan, de batterij sneller door laadcycli gaat, wat de levensduur verkort.
Een minder voor de hand liggende factor die motoren en batterijen belast, is de trapfrequentie. De meeste e-bikemotoren zijn geoptimaliseerd voor efficiëntie rond een trapfrequentie van 70 tot 90 rpm. Je kunt de efficiëntie verlagen door te snel te trappen. Bosch-motoren bijvoorbeeld, bereiken een maximum van 100 tot 120 tpm, afhankelijk van het systeem.
Vaker komt suboptimale efficiëntie voor door te langzaam te trappen in een grote versnelling. Dit is hetzelfde als "de motor slepen" in een auto. Of het nu gas of elektrisch is, de motor moet harder werken. "Kies je versnellingen verstandig", zegt Kapoor, met als doel die 70 tot 90 rpm als optimale trapfrequentie.
Lees ook: Uitleg over de verschillende motoren en aandrijving van e-bikes